Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorstel voor grotere nieuwbouw Julianaschool

Voorstel voor grotere nieuwbouw Julianaschool

KRABBENDIJKE - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad bijna vier ton extra uit te trekken voor de nieuwbouw van de Julianaschool in Krabbendijke. “Op basis van de prognose voor leerlingenaantallen willen we de nieuwbouw groter maken, zodat de nieuwe school niet te klein wordt”, licht wethouder Kees Verburg het collegevoorstel aan de raad toe.

De gemeente Reimerswaal heeft eerder al geld gereserveerd voor de nieuwbouw van de school aan de Hinkelingestraat in Krabbendijke. Het huidige pand dateert uit 1961 en is verouderd. "Het is hoog tijd voor nieuwbouw", zegt de wethouder.

Peuterspeelzaal

Als de gemeenteraad instemt met het collegevoorstel wordt de nieuwbouw groter en 386.455 euro duurder. Dan kost de nieuwe school 3,8 miljoen euro en biedt ruimte aan ruim driehonderd kinderen. Nu zijn er volgens wethouder Verburg zo’n 270 leerlingen.
Het schoolbestuur van de Julianaschool ziet ook graag een inpandige peuterspeelzaal terugkeren in de nieuwbouw.

2022

De architect moet de gemeente Reimerswaal nog kiezen, maar Verburg verwacht dat de nieuwbouw een begane grond met één verdieping krijgt. Het huidige pand wordt gesloopt en het nieuwe verrijst op dezelfde plek. “Er is ruimte genoeg om als eerste een deel van het huidige gebouw te slopen en daar de tijdelijke huisvesting neer te zetten.”

Het selecteren van de architect en het ontwerpen van de nieuwbouw duurt grofweg een jaar. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw halverwege volgend jaar beginnen en in 2022 klaar zijn. “De planning is dat het schooljaar 2022-2023 in het nieuwe gebouw begint.”

Efficiënter

De gemeente Reimerswaal voorziet voor de komende vijftien jaar een toename van het aantal kinderen in Krabbendijke door de ontwikkeling van woningen in de wijk Rozeboom en het nieuwbouwproject de Kelders. “Ook de verplaatsing van de sportvelden biedt wellicht mogelijkheden voor woningbouw”, aldus de wethouder.

Directeur Gilbert Meeuwsen van de Julianaschool vertelt dat op basis van de leerlingenprognoses vrij nauwkeurig in te schatten is hoe groot de nieuwe school moet worden. “We willen de school niet te klein bouwen, maar ook niet te groot”, zegt Meeuwsen. “De nieuwe school wordt qua oppervlak niet veel groter dan het huidige gebouw, maar we zullen de vierkante meters veel efficiënter benutten. Een behoorlijk deel van de oppervlakte van de huidige school gaat verloren aan gangen.”

Dorpskarakter

Een ander speerpunt voor de nieuwbouw is volgens de schooldirecteur duurzaamheid. “We gaan voor een energieneutraal gebouw. Ook willen we graag dat het gebouw past bij de omgeving. Het is de bedoeling dat de school echt een dorpskarakter krijgt.” Ook een groene uitstraling vindt het schoolbestuur belangrijk. “Het is de bedoeling om nadrukkelijk aandacht te besteden aan groen. Zowel binnen als buiten de school willen we een rustige, natuurlijk uitstraling, uiteraard wel met aandacht voor spel en educatie. En met een flexibele indeling van de nieuwe school kunnen we variëren in ruimtes, zodat we in de toekomst nieuwe schoolconcepten kunnen introduceren.”

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Reimerswaal besluit over de extra investering voor de nieuwbouw in haar vergadering van dinsdag 24 september.

Meer uit Reimerswaal

Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

5 uur geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

9 uur geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

1 dag geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

2 dagen geleden
Julianaschool Krabbendijke blij met nieuw, toekomstbestendig pand

KRABBENDIJKE - De Julianaschool in Krabbendijke heeft haar gloednieuwe pand aan de Scoudestraat in gebruik genomen. De nieuwbouw is uitgerust met nieuw meubilair, de nieuwste technologie en is heel toekomstbestendig. De eerste lessen zijn al gegeven en zowel de leerlingen als docenten zijn ontzettend blij met de nieuwe school.

2 dagen geleden
Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

3 dagen geleden
Ondernemers gewaarschuwd voor oplichters

KRUININGEN - Ondernemers in de gemeente Reimerswaal worden benaderd door personen die zich voordoen als verkopers van advertentieruimte in de gemeentegids van Reimerswaal. Dat stelt het Reimerswaalse gemeenteraadslid Daniël van Iwaarden (SGP). Om hiervoor te waarschuwen heeft hij bij het college van burgemeester en wethouders schiftelijke vragen ingediend.

3 dagen geleden