Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorstel coalitie aan oppositieverbond: geen langstudeerboete

Voorstel coalitie aan oppositieverbond: geen langstudeerboete

DEN HAAG (ANP) - De coalitie stelt aan het 'monsterverbond' van oppositiepartijen voor om de langstudeerboete te schrappen en de bezuinigingen op de maatschappelijke diensttijd grotendeels terug te draaien, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Dit voorstel heeft de coalitie woensdagmiddag voorgelegd aan de partijleiders van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Later op de dag spreekt het verbond waarschijnlijk weer met de coalitie over het voorstel.

Anderhalve week geleden eiste het verbond om 1,3 miljard van de circa 2 miljard euro aan bezuinigingen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap terug te draaien. Anders dreigden de oppositiepartijen tegen de onderwijsbegroting te stemmen in de Eerste Kamer, waardoor deze zou sneuvelen. Met het coalitievoorstel begin deze week om een streep te zetten door 363 miljoen euro aan bezuinigingen stemden de oppositiepartijen niet in. In het laatste 'eindbod' - in de woorden van de coalitie - wordt 650 miljoen euro van de bezuinigingen teruggedraaid.

De oppositiepartijen hebben nog niet gehoord hoe de coalitie deze teruggedraaide bezuinigingen wil betalen, zei JA21-leider Joost Eerdmans na afloop van het overleg.

Einde maatschappelijke diensttijd

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om de maatschappelijke diensttijd te beëindigen en daarmee 200 miljoen euro te bezuinigen. De coalitie stelt nu voor om 110 miljoen euro hiervoor over te houden. De christelijke partijen hechten veel waarde aan dit overheidsprogramma om jongeren vrijwilligerswerk te laten doen.

De coalitie stelt daarnaast voor om 100 miljoen euro minder te bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek en 50 miljoen op beurzen voor startende wetenschappers. Het geldpotje om lesgeven in de Randstad aantrekkelijker te maken door leraren meer te betalen, blijft grotendeels overeind. Hier wordt niet 70 miljoen euro, maar 23 miljoen euro op bezuinigd.

Buitenlandse studenten

Andere voorstellen uit het pakket zijn om geld te steken in praktijkleren (12 miljoen euro), godsdienstig onderwijs (19 miljoen euro), de aansluiting tussen mbo- en hbo-opleidingen (25 miljoen euro) en religieus cultureel erfgoed (5 miljoen euro). De langstudeerboete terugdraaien kost 282 miljoen euro.

De coalitiepartijen zijn ook bereid om te kijken naar uitzonderingen op de wet die bedoeld is om het aantal buitenlandse studenten in te perken, bijvoorbeeld voor grensregio's. Maar hier wordt geen geld voor uitgetrokken.

Meer uit Politiek

Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

20 uur geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

1 dag geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

3 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

3 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

4 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

4 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

4 dagen geleden