Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalige chemietak AkzoNobel splitst zich in tweeën

Voormalige chemietak AkzoNobel splitst zich in tweeën

AMSTERDAM (ANP) - Nouryon wordt in twee bedrijven gesplitst. De voormalige chemietak van verfproducent AkzoNobel werd in 2018 verkocht en splitst nu de tak af die basischemicaliën voor gebruik in de industrie maakt. Dat onderdeel wordt een nieuw bedrijf dat Nobian gaat heten. Beide bedrijven blijven in handen van investeerders Carlyle en GIC.

Carlyle en GIC namen de speciaalchemietak voor ruim 10 miljard euro over van AkzoNobel en noemden die Nouryon. Een jaar later speculeerden de investeerders al op een opsplitsing waarbij ze de zouttak en de industriële chemicaliën in een apart bedrijf wilden onderbrengen. De zoutwinningstak werd eerder dit jaar verkocht door Nouryon.

Na de splitsing maakt Nouryon chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van onder meer verzorgingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, verf, voedingsmiddelen en bouwmaterialen. Bij dat bedrijf werken dan nog ongeveer 7900 mensen in ruim tachtig landen. De jaaromzet was vorig jaar 3,7 miljard euro. Nobian dat onder meer zout- en chlooractiviteiten omvat, heeft straks ongeveer 1600 werknemers en had in 2020 een omzet van ongeveer 1 miljard euro. De splitsing moet in het derde kwartaal zijn afgerond.

Meer uit Financieel

Consumentenbond: bereken lager btw-tarief energie direct door

DEN hAAG (ANP) - Het kabinet moet energieleveranciers aansporen om het verlaagde btw-tarief op gas en licht automatisch door te berekenen in de voorschotten die klanten betalen. Dat vindt de Consumentenbond, die wil dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) de energiebedrijven aanspreekt op hun "maatschappelijke verantwoordelijkheid".

14 minuten geleden
Kohl's onderuit op Wall Street na afbreken overnamegesprekken

NEW YORK (ANP) - Kohl's zakte vrijdag bijna 20 procent op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse warenhuisketen bevestigde de gesprekken over een overname door Franchise Group te hebben afgebroken. Volgens het bedrijf vormde de verslechtering van de marktomstandigheden een obstakel voor het bereiken van een akkoord. Ook verlaagde Kohl's zijn verwachtingen doordat consumenten vanwege de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven.

49 minuten geleden
Amazon Prime maakt onder Brusselse druk opzeggen gemakkelijker

BRUSSEL (ANP) - Amazon Prime, de videostreamingsdienst van het Amerikaanse onlinewinkelbedrijf, maakt na Europese druk opzeggen gemakkelijker. Voortaan is er een duidelijke uitschrijfknop en hoeven opzeggers nog maar twee keer te klikken voor ze van hun abonnement af zijn, zegt de Europese Commissie.

54 minuten geleden
Volvo bouwt fabriek voor elektrische auto's in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Zweedse autobedrijf Volvo Cars gaat een fabriek voor elektrische auto's bouwen in Slowakije. Daarmee is een investering gemoeid van 1,2 miljard euro, aldus Volvo. Er moeten jaarlijks 250.000 elektrische auto's van de band gaan rollen. De fabriek komt in de buurt van de stad Košice, in het oosten van Slowakije.

2 uur geleden
Claim van honderden miljoenen in de maak tegen banken

UTRECHT (AFN) - Nederlandse banken hangt mogelijk een strop van honderden miljoenen euro's boven het hoofd vanwege rond 2008 verkochte 'foute' leningen. Massaschade-expert Adriaan de Gier wil namens gedupeerden compensatie afdwingen en werkt aan grote claims.

2 uur geleden
Airbus krijgt miljardenorders van Chinese maatschappijen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft voor meer dan 37 miljard dollar (zo'n 35 miljard euro) aan orders ontvangen van vier Chinese luchtvaartmaatschappijen. In totaal bestelden China Southern Airlines, China Eastern Airlines, Air China en Shenzhen Airlines bijna driehonderd toestellen van de A320neo-serie bij Airbus.

2 uur geleden
DNB biedt excuses aan voor historische rol bij slavernij

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) biedt excuses aan voor de betrokkenheid (van bestuurders) bij het slavernijverleden in de negentiende eeuw. President Klaas Knot zei dat bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. Eerder dit jaar brachten historici onderzoeksresultaten naar buiten waaruit bleek dat DNB op verschillende manieren betrokken was bij slavernij.

2 uur geleden