
Voormalig CDA-bewindsman Knops verruilt Kamer voor lobbybaan
DEN HAAG (ANP) - CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops, in het vorige kabinet staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verlaat de landelijke politiek. Hij wordt bestuursvoorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Met die overstap keert de oud-militair naar eigen zeggen terug naar "de wereld van defensie en veiligheid".
Knops begon zijn politieke loopbaan in 1998 als raadslid en later wethouder in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. In 2005 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer. Hij werd in 2017 staatssecretaris en bekleedde zelfs kortstondig een ministerspost tijdens het ziekteverlof van Kajsa Ollongren. Maar in het nieuwe kabinet dat vorig jaar aantrad, was voor hem geen plek meer.
Zelf had Knops, die campagneleider was bij de voor het CDA teleurstellend verlopen Tweede Kamerverkiezingen van 2021, "zeker wel door willen gaan" als minister of staatssecretaris. Maar: "zo gaat het soms in het leven". Hij suggereerde ook dat hij zou zijn afgeserveerd omdat er anders niet genoeg vrouwen in het kabinet zouden zitten, maar direct betrokkenen bij de kabinetsformatie spraken dat tegen.
Als Kamerlid was Knops de afgelopen twee jaar niet meer zo zichtbaar, hoewel hij het woord voerde over een aantal belangrijke justitieonderwerpen. Hij kwam wel in het nieuws door een hoog opgelopen ruzie met journalisten van NRC en De Limburger, die hem beticht hadden van vriendjespolitiek rond de aankoop van een stuk grond in de gemeente waar hij eerder wethouder was. De kranten moesten uiteindelijk rectificeren maar Knops kreeg veel kritiek op de wijze waarop hij zich in de rechtszaal over de journalisten had uitgelaten.
"Het was een grote eer en waar genoegen om namens mijn partij, samen met vele anderen, bij te dragen aan een beter Nederland", zegt Knops over zijn politieke loopbaan. "Met diezelfde passie zal ik deze missie voortzetten, zij het vanuit een andere rol."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden