Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig CDA-bewindsman Knops verruilt Kamer voor lobbybaan

Voormalig CDA-bewindsman Knops verruilt Kamer voor lobbybaan

DEN HAAG (ANP) - CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops, in het vorige kabinet staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verlaat de landelijke politiek. Hij wordt bestuursvoorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Met die overstap keert de oud-militair naar eigen zeggen terug naar "de wereld van defensie en veiligheid".

Knops begon zijn politieke loopbaan in 1998 als raadslid en later wethouder in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. In 2005 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer. Hij werd in 2017 staatssecretaris en bekleedde zelfs kortstondig een ministerspost tijdens het ziekteverlof van Kajsa Ollongren. Maar in het nieuwe kabinet dat vorig jaar aantrad, was voor hem geen plek meer.

Zelf had Knops, die campagneleider was bij de voor het CDA teleurstellend verlopen Tweede Kamerverkiezingen van 2021, "zeker wel door willen gaan" als minister of staatssecretaris. Maar: "zo gaat het soms in het leven". Hij suggereerde ook dat hij zou zijn afgeserveerd omdat er anders niet genoeg vrouwen in het kabinet zouden zitten, maar direct betrokkenen bij de kabinetsformatie spraken dat tegen.

Als Kamerlid was Knops de afgelopen twee jaar niet meer zo zichtbaar, hoewel hij het woord voerde over een aantal belangrijke justitieonderwerpen. Hij kwam wel in het nieuws door een hoog opgelopen ruzie met journalisten van NRC en De Limburger, die hem beticht hadden van vriendjespolitiek rond de aankoop van een stuk grond in de gemeente waar hij eerder wethouder was. De kranten moesten uiteindelijk rectificeren maar Knops kreeg veel kritiek op de wijze waarop hij zich in de rechtszaal over de journalisten had uitgelaten.

"Het was een grote eer en waar genoegen om namens mijn partij, samen met vele anderen, bij te dragen aan een beter Nederland", zegt Knops over zijn politieke loopbaan. "Met diezelfde passie zal ik deze missie voortzetten, zij het vanuit een andere rol."

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

59 minuten geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

2 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

3 uur geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

4 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

5 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

6 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

10 uur geleden