Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorlopig geen zonneparken in Tholen

Voorlopig geen zonneparken in Tholen

THOLEN - De gemeenteraad wil zelf weer grip krijgen op het beleid rondom zonneparken in de gemeente Tholen. Daarom heeft de voltallige gemeenteraad onlangs besloten om het 'oude' beleid te vernietigen. Nieuwe initiatieven kunnen daardoor individueel beoordeeld worden.

De gemeenteraad van de gemeente Tholen heeft in oktober 2017 beleid vastgesteld over hoe men om wil gaan met toekomstige aanvragen voor zonneparken. Hierin stond onder andere opgenomen dat er één zonnepark toegevoegd mocht worden aan het reeds bestaande zonnepark aan de Ceresweg in Tholen. Maar, de laatste tijd hebben veel inwoners zich uitgesproken tegen de komst van extra zonneparken. Nu onlangs toch een aanvraag is ingediend voor de realisatie van een zonnepark aan de Ceresweg was het voor de politieke partijen dan ook tijd om flink op de rem te trappen. Verschillende inspraakreacties en een werkbezoek hebben eraan bijgedragen dat de gemeenteraad opnieuw met de bevolking in gesprek wil, om te bekijken welke mogelijkheden er wel of niet zijn.

Beleid

Hoewel de raad graag in gesprek wil met burgers, is de raad wel gebonden aan de beleidsregels die eerder al zijn opgesteld. Op basis van het huidige beleid rondom zonneparken kan er dan ook eigenlijk geen 'nee' gezegd worden tegen de aanvraag voor het nieuwe zonnepark aan de Ceresweg. "Hierbij zijn door de raad gestelde kaders leidend en kan alleen om moverende redenen afgeweken worden van dit beleid", stelt Vincent Bosch namens de PVV-fractie.

Intrekken

Daarom heeft de raad onlangs besloten om het volledige beleidskader in te trekken. Dat betekent dat er op dit moment geen regels meer zijn omtrent zonneparken en daardoor kan de raad zelf bepalen of een vergunning wel of niet verleend wordt. "Het intrekkingsbesluit heeft tot gevolg dat de gemeente voor zonne-energie geen beleid meer kent. Omdat het intrekkingsbesluit tot gevolg heeft dat de gemeente over zonne-energie geen beleid meer kent, zal de raad en/of het college in een concreet geval zelf een afweging kunnen maken. Bij deze beoordeling kunnen alleen ruimtelijk relevante argumenten een rol spelen."

Nieuw beleid

Nu het huidige beleid is ingetrokken, heeft de gemeenteraad tijd om nieuw beleid op te stellen. Uitgangspunt daarbij is nog steeds dat de gemeente zich wil inzetten om energieneutraal te zijn. De landelijke overheid wil dat Nederlandse gemeenten in 2023 voor zestien procent van hun energievoorraad afhankelijk zijn van duurzame energiebronnen. De gemeente Tholen zat echter in 2015 al op 13,2 procent. Er zijn dus geen hele grote investeringen meer nodig om de doelstelling te behalen.

Meer uit Tholen

Zestien teams deden mee aan eerste Thoolse Jeu de Boules Kampioenschap

SINT PHILIPSLAND - Afgelopen week werd ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de Jeu de Boules baan in Sint Philipsland het eerste Thoolse Jeu de Boules Kampioenschap gehouden. Het idee was om iets leuks te organiseren en tevens uit te proberen of er voor zoiets belangstelling zou zijn. Hoewel er op meer aanmeldingen was gerekend, is gebleken dat het met de 32 deelnemers een heel leuk, en vooral gezellig evenement is geworden. 

10 uur geleden
Botsing tussen auto en fietser in Sint-Annaland, één lichtgewonde

SINT-ANNALAND - Een fietser is vanmiddag lichtgewond geraakt bij een aanrijding met een auto in Sint-Annaland. Het ongeluk gebeurde op de Langeweg. Volgens de politie kwamen de fietser en de automobilist door nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing. 

1 dag geleden
Het pijnverhaal van Anita van Zielst: 'Wanhoop niet, wanhoop nooit'

(Advertorial) - Medio oktober 2023 zat ik zomaar wat te scrollen op Facebook, toen ik een bericht voorbij zag komen over een multidisciplinaire behandeling van chronische pijnklachten. En over het aanpakken van het probleem bij de bron, in plaats van alleen het wegpoetsen van de klachten. Vervolgens las ik: "En dat doen we bij Ayo Care net een tikkie anders dan je gewend bent."

1 dag geleden
Scooterrijder gewond naar ziekenhuis na botsing met auto in Poortvliet

POORTVLIET - Een scooterrijder is gisteravond gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Paasdijkweg met de Paasdijkstraat in Poortvliet. De scooter werd in de omgeving gestald en het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.

1 dag geleden
Sporten en geloof: Athletes in Action terug van weggeweest [FOTOALBUM]

THOLEN - Na zes jaar van afwezigheid was het afgelopen week weer tijd voor Athletes in Action (AIA). Georganiseerd door een negen koppige vriendengroep konden kinderen een week lang sporten op de Oesterputten. De organisatie Athletes in Action gebruikt sport als verbintenis om het evangelie van Jezus Christus te verspreiden. "Met elke dag een opkomst van meer dan veertig kinderen tijdens het dagprogramma en twintig tijdens het avondprogramma voor de oudere jeugd kijken we terug op een geslaagde week", aldus Marieke Priem, een van de organisatoren. 

2 dagen geleden
Vrouwenvereniging Sint Philipsland viert 90-jarig bestaan met American Party

SINT PHILIPSLAND - In 1930 werd in Den Haag de landelijke Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen opgericht. Vier jaar later werd de Fluplandse afdeling ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het doel van de bond was het creëren en onderhouden van lokale, regionale en landelijke netwerken van vrouwen met een gemeenschappelijke interesse om de leefomgeving te verbeteren. De kernwaarden verbinding, zingeving en ontwikkeling staan centraal. Later werd de naam veranderd in Vrouwen van Nu, met modernere inzichten en idealen. 

2 dagen geleden
Eerste Nederlandse walviskalfje gespot in de Oosterschelde

THOLEN - Afgelopen weekend is het eerste Nederlandse walviskalfje van deze zomer gespot. Het jonge zeezoogdiertje zwemt in de Oosterschelde en heeft de naam Loretta gekregen, vernoemd naar presentatrice en dierenvriend Loretta Schrijver.

3 dagen geleden