Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorlopig geen veranderingen bij ophalen plastic en restafval

Voorlopig geen veranderingen bij ophalen plastic en restafval

THOLEN - De gemeente Tholen gaat niet meedoen aan de proef van afvalverwerker AVR om het plastic voortaan niet meer door inwoners te laten scheiden van het restafval, maar om dit later in de fabriek te laten doen. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten op vragen van Theo Korevaar (SP).

Vier andere Zeeuwse gemeenten gaan wel meedoen aan deze proef en Theo Korevaar wilde weten of de gemeente Tholen ook zou aansluiten. Bij deze proef hoeven inwoners het restafval zelf niet meer te scheiden, maar kunnen ze dat gewoon bij het restafval gooien. Later, in de fabriek, wordt dit dan alsnog eruit gefilterd. Deze manier van afval scheiden noemt men ook wel nascheiding. De gemeente Tholen gaat hier echter niet aan meedoen, want de gemeente heeft voor zichzelf al een plan bedacht om het afval de komende jaren aan te pakken.

Daling restafval

"Gemeente Tholen heeft met het laag frequent inzamelsysteem momenteel al een inzamelresultaat van 162 kg fijn restafval per inwoner per jaar." De verwachting is dat dit met extra inzetten op het scheiden van GFT richting de 100 kilogram per inwoner kan gaan. "Het laatste half jaar van 2018, na het uitreiken van de kleine gft-bakjes voor in de keuken, lijkt de hoeveelheid restafval nog verder gedaald." De gemeente Tholen wil de komende tijd dan ook eerst extra focus leggen op de GFT-stroom, zodat dit niet meer tussen het restafval komt. "Een droge hoeveelheid restafval biedt in de toekomst ook veel grotere mogelijkheden voor nascheiding."

Nascheiding

Als dat eenmaal gelukt is, dan pas wil de gemeente Tholen gaan bekijken of het nascheiden van plastic en drankkartons in te zetten is om de doelstellingen te realiseren. "Het scheidingspercentage plastic en drankkartons in de gemeente Tholen varieert de laatste twee jaren tussen de 55 - 72 procent. Als we de nog aanwezig kilogrammen plastic en drankkartons in het restafval bekijken, dit is 15 kilogram per persoon, staan we als gemeente Tholen derde in de provinciale lijst. Dit is een zeer goede score, het gemiddelde aantal nog aanwezige kilogrammen over de provincie Zeeland is 27 kilogram per persoon. "Echter de tijd is op dit moment voor de gemeente Tholen niet juist." De pilot die nu voor een aantal andere Zeeuwse gemeenten mogelijk gaat lopen, biedt de gemeente Tholen de mogelijkheid te kijken of de kosten afwegen tegen de milieuwinst. "We zullen de ervaringen van de andere Zeeuwse gemeenten die wel gekozen hebben voor nascheiding zeker goed blijven volgen om zo te zien of het genoemde percentage werkelijk gehaald wordt. Eventueel kunnen we dan in een later stadium een nieuwe weloverwogen keus maken." Grotere gemeenten zoals Rotterdam, Utrecht en Den Haag maken al wél gebruik van dit systeem. Maar, deze gemeenten hebben veel hoogbouw waar een vorm van bronscheiding onmogelijk of zeer lastig is.

Meer uit Tholen

Deze 8 verenigingen op Tholen gaan weer loten verkopen via de Grote Clubactie

THOLEN - De Grote Clubactie gaat op zaterdag 23 september weer van start en dit jaar doen acht Thoolse verenigingen mee. Dit initiatief biedt verenigingen de kans extra inkomsten te genereren voor hun activiteiten door de verkoop van loten. Een lot kost 3 euro per stuk, waarvan 80 procent naar de club gaat.

1 dag geleden
Tholen maakt zich op voor Nationale Burendag

THOLEN - De jaarlijkse Nationale Burendag staat voor de deur en belooft op zaterdag 23 september een dag vol gezelligheid en verbinding te worden in de gemeente Tholen. In de provincie Zeeland zijn 124 activiteiten aangemeld. Landelijk staat het aantal aanmeldingen op 8213 activiteiten. Zo maken organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts bekend. 

1 dag geleden
Weekendweer Tholen: 'Herfst start met vleugje nazomer'

THOLEN - Dit is het weerbericht voor het eiland Tholen van zaterdag 23 en zondag 24 september. Kort samengevat: We kunnen een regenachtige start van het weekend verwachten, maar zondag brengt nazomerweer met zon en warme temperaturen.

2 dagen geleden
Weihoek in het midden van zonneparkstrijd: Omwonenden positief, SP niet

THOLEN - Hoewel de omwonenden van de Weihoek in Poortvliet positief zijn over het idee van een zonnepark in hun landschap, kan dit op weerstand stuiten in de gemeenteraad. Het zonnepark is een risico van overbelasting van het stroomnet en in strijd met een eerder aangenomen motie, aldus Theo Korevaar van de SP Tholen.

2 dagen geleden
Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat 50 jaar

THOLEN - Het Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat bijna 50 jaar. Een bijzondere mijlpaal, zeker ook omdat het mannenkoor tot op de dag van vandaag een lid in het midden heeft van het eerste uur. Uniek ook omdat het koor na een aantal jaren van krimp weer gestaag groeit. En tijdens de jubileumzangavond op 30 september verdubbelt het koor ook nog eens in aantal. “Uniek dat er zoveel leden hebben opgegeven om tijdens de jubileumzangavond met ons mee te zingen.”

3 dagen geleden
Vermiste 82-jarige man uit Tholen gevonden in ziekenhuis Frankrijk

THOLEN - De 82-jarige man uit Tholen die sinds zaterdag 16 september vermist was, is woensdag weer gevonden in een ziekenhuis in Frankrijk. Dat laat de familie van de man weten op social media.

3 dagen geleden
Op de werkvloer bij Joey: 'Je kijkt nooit meer hetzelfde naar een verpakking'

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig is. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Joey Cloots.

4 dagen geleden