Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorleesvrijwilliger Joke ziet kinderen opbloeien

Voorleesvrijwilliger Joke ziet kinderen opbloeien

GOES - Het Kinderboekenweekthema ‘Bij mij thuis’ sluit mooi aan bij de Voorlees Express, waarbij vrijwilligers wekelijks gezinnen bezoeken waar kinderen moeite hebben met taal. Ze lezen, praten en doen taalspelletjes. “We zijn nu een jaar bezig in Goes en hopen dat de Voorlees Express straks in heel Zeeland beschikbaar is”, vertelt projectcoördinator Milou Lous.

“Voorlezen is niet voor alle ouders vanzelfsprekend, bijvoorbeeld als ze moeite hebben met taal en lezen”, vertelt Lous. Via de basisschool en kinderopvang komt Lous in contact met gezinnen die baat kunnen hebben bij de Voorlees Express, voor kinderen van twee tot acht jaar. Wil een gezin graag meedoen, dan komt een vrijwilliger een halfjaar lang wekelijks een uurtje voorlezen en spelletjes doen met het kind. Spelenderwijs met taal bezig zijn staat voorop. Ook zet de Voorlees Express alle mogelijkheden over lezen voor ouders op een rijtje. “Zo lieten we een dyslectische moeder tekstloze prentenboeken zien. Uiteindelijk kwam ze erachter dat ze het liefste zingend met taal bezig was. Mooi toch?” 

De Voorlees Express wijst de weg naar de bibliotheek, waar de vrijwilliger ook naartoe gaat met het kind. “Als de Voorlees Express stopt na het halfjaar hopen we dat het gezin naar de bieb blijft komen. Daar kunnen we ze helpen om met lezen en taal bezig te blijven. Een abonnement is voor kinderen gratis en er is een prachtige, meertalige collectie te vinden in de bibliotheek Goes.”

Voorleesvrijwilliger Joke

Joke met haar twee tassen raakt steeds bekender in Goes. Met die twee tassen vol boeken, spellen en tekenmateriaal gaat de Kapelse op pad als voorleesvrijwilliger van de Voorlees Express. “Bij kinderen thuis voorlezen is zó leuk”, vertelt Joke enthousiast. “Ik geniet van de mooie boeken en interactie met de kinderen.” Ze heeft er ook plezier in om met zorg boeken uit te kiezen waarvan ze denkt dat die bij het kind passen. Maar ze kan ook streng zijn, waarschuwt ze lachend. “Als ik binnenkom, ga ik niet eerst thee drinken met het hele gezin, maar kom ik voor het kind. En als we beginnen, zeg ik ‘televisie uit en telefoon weg’.” Dan krijgt het kind een uur lang Jokes onverdeelde aandacht. Na de twintig weken krijgt het kind een diploma en boek cadeau. “Als voorleesvrijwilliger hoop ik een zaadje te planten, zodat de ouders het lezen na mij overnemen. Pas las ik een meisje voor op de bank en kwam na verloop van tijd het hele gezin erbij zitten. Dat was zo leuk. Later ging de oudere broer het meisje voorlezen.”

Opbloeien

Joke ziet kinderen opbloeien, maar vindt het voorlezen ook een verrijking voor zichzelf. De vrijwilligers krijgen een training en worden gekoppeld aan een passend gezin. “Je mag achter de voordeur kijken bij andere mensen en dat vind ik bijzonder. Zo kwam mijn eerste gezin uit Eritrea. Ik had een boek over hun land gevonden, maar vond het toch spannend om dat te laten zien, want je weet niet wat mensen hebben meegemaakt. Maar toen ik het op tafel legde, ging het gezicht van de moeder helemaal open. Zo raak je ook verbonden met elkaar.”

Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl.

Meer uit Beveland

Scootmobielbestuurder rijdt water in en wordt gered door politie en ambulanciers

GOES - Een persoon in een scootmobiel raakte vanmiddag te water aan de Elvis Presleylaan. De persoon is inmiddels uit het water gehaald.

13 uur geleden
Aan de keukentafel bij Sharon de Putter en Milko van Sighem

MIDDELBURG - Twee bedrijven, drie kleine kinderen: een druk leven. Toch lukte het Sharon de Putter en Milko van Sighem tijd vrij te maken voor een gesprek aan hun keukentafel met De Bode. Hoe krijgen ze het allemaal geregeld? Sharon: 'Om alle ballen in de lucht te houden leven we heel gestructureerd.'

13 uur geleden
Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

1 dag geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

1 dag geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

2 dagen geleden
Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

2 dagen geleden
Hemelvaartsdag: Een vrije dag, maar waarom eigenlijk?

GOES - Hemelvaartsdag, de dag die jaarlijks door Nederlanders wordt gevierd dankzij de verplichte vrije dag. Heerlijk, zo'n lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk?

2 dagen geleden