Voorgenomen gunning hoofdrailnet aan NS mag doorgaan
DEN HAAG (ANP) - De onderhandse gunning van de concessie voor het zogeheten hoofdrailnet kan voorlopig doorgaan. Een kort geding van een groep vervoerders tegen dat plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat bracht daar geen verandering in. De voorzieningenrechter in Den Haag vindt de zaak te ingewikkeld om in kort geding te behandelen.
Onder meer Arriva, Transdev, QBuzz, Keolis en EBS hadden bezwaar gemaakt tegen de plannen van de staatssecretaris. Die wil de concessie voor het hoofdrailnet met tien jaar verlengen. NS verzorgt daar nu het vervoer en mag dat volgens de huidige concessie tot eind 2024 doen. De nieuwe concessie zou van 2025 tot en met 2034 lopen.
De andere vervoerders menen dat de staatssecretaris te vroeg is met het verlengen van de concessie en wijzen daarbij op een Europese richtlijn, maar de Staat interpreteert de regel zo dat hij uiterlijk eind december 2023 een beslissing moet nemen voor de nieuwe concessie. Dat betekent dat er dertien maanden tijd zit tussen de gunning en het moment dat die ingaat.
Uit de Europese regels wordt niet duidelijk hoe lang van tevoren een concessie mag worden gegund, stelt de voorzieningenrechter. Uiteindelijk zal het Hof van Justitie van de Europese Unie de regels echter moeten verduidelijken. De rechter in Den Haag vond de argumenten van de vervoerders echter niet onaannemelijk. Volgens de rechter zal Van Veldhoven daardoor haar plannen wellicht nog moeten wijzigen. De overheid mag namelijk geen beslissingen nemen die tegen het recht van de Europese Unie ingaan.
Meer uit Binnenland
TEL AVIV (ANP) - Bij een inslag, mogelijk door brokstukken van een neergehaalde drone, is er schade ontstaan aan het verzorgingshuis Beth Juliana in de Israëlische kustplaats Herzliya. Dat gebeurde rond 22.00 uur lokale tijd. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een medewerker aan persbureau ANP.
1 uur geledenUGCHELEN (ANP) - Bij de nog leegstaande crisisnoodopvang in Ugchelen is vrijdagavond een "heel harde knal" geweest. De ontploffing gebeurde op het gazon bij de gymzaal van de voormalige Bouwhofschool, meldt een woordvoerster van de gemeente na berichtgeving van De Stentor. Volgens de krant ging het om vuurwerk. Er is geen schade.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.
9 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.
13 uur geledenROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.
18 uur geleden