Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor tweede jaar op rij zijn minder mensen dakloos

Voor tweede jaar op rij zijn minder mensen dakloos

DEN HAAG (ANP) - De groep daklozen is in 2021 voor het tweede jaar op rij gekrompen, terwijl in de jaren daarvoor juist een jarenlange stijging was te zien. Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien vooral het aantal jongere daklozen van 18 tot 27 jaar afnemen.

Op 1 januari van dit jaar waren 32.000 Nederlanders van 18 tot 65 jaar dakloos, tegen ruim 36.000 in 2020. Zij sliepen op straat, bij de daklozenopvang of bij familie of vrienden. In de jaren hiervoor was een lange tijd een stijgende trend gaande, van zo'n 18.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats in 2009, naar een piek van meer dan 39.000 in 2018. In 2020 was voor het eerst in jaren een duidelijke daling te zien.

De statistici weten niet of die daling al in 2019 is ingezet, omdat zij onvoldoende gegevens aangeleverd hebben gekregen over dat jaar en dus niet weten hoeveel daklozen er toen waren. Het CBS hoopt die gegevens later wel te ontvangen.

In de afgelopen vijf jaar is de groep jongere daklozen van tussen de 18 en 27 jaar flink gekrompen. In 2016 maakten zij 35 procent uit van de mensen zonder eigen bed en in 2021 is dat bijna gehalveerd naar 18 procent. Het percentage daklozen van tussen de 27 en 50 jaar nam juist toe.

Daklozen begeven zich relatief vaak in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht en de overgrote meerderheid is man. Ook valt op dat bijna twee derde van de daklozen een migratieachtergrond heeft.

Het CBS wijst erop dat de cijfers over 2020 en 2021 voorlopig zijn en nog enigszins aangepast kunnen worden als de statistici later aanvullende informatie ontvangen.

Meer uit Binnenland

Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

55 minuten geleden
PBL: coalitie kijkt vooral naar 'hier en nu', minder naar toekomst

DEN HAAG (ANP) - In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt veel naar het "hier en nu" gekeken en minder naar de toekomst en de rest van de wereld. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een reflectie op het door de PVV, VVD, NSC en BBB gesloten akkoord.

5 uur geleden
Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen levens en infrastructuur, maar veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ook grote klimaatschade. Een groep onderzoekers heeft met steun van de Oekraïense overheid een poging gedaan de totale CO2-uitstoot te berekenen die het gevolg is van twee jaar strijd. Ze komen uit op grofweg 175 miljoen ton. Dat is een zesde meer dan heel Nederland vorig jaar uitstootte.

5 uur geleden
Twee mensen naar ziekenhuis na woningbrand in Enschede

ENSCHEDE (ANP) - Door een woningbrand in Enschede zijn twee mensen gewond geraakt. Ook een kat is uit de woning gehaald en wordt verzorgd door de dierenambulance, meldt de brandweer.

8 uur geleden
Onderzoek: kwart agenten zegt bedreigd te zijn door criminelen

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de agenten op straat en rechercheurs zegt te maken te hebben gehad met bedreiging door criminelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers in opdracht van de Politieacademie.

9 uur geleden
Freek de Jonge geopereerd vanwege kanker, kreeg recent black-out

AMSTERDAM (ANP) - Freek de Jonge werd vorig jaar ernstig ziek. Bij de cabaretier, die in augustus 80 jaar wordt, werd kanker vastgesteld. De Jonge vertelde daarover woensdagavond in het televisieprogramma Over Leven van omroep Human.

10 uur geleden
Redactie BOOS weerspreekt uitlatingen Ali B tijdens rechtszaak

AMSTERDAM (ANP) - De redactie van het programma BOOS van Tim Hofman heeft woensdagavond op Instagram gereageerd op een aantal uitspraken die Ali B woensdag tijdens zijn rechtszaak deed. De uitspraken gingen over de uitzending van BOOS over de misstanden bij het RTL-programma The Voice of Holland, waar Ali B jurylid was.

10 uur geleden