Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor schaatser De Boo is WK sprint volgende ontdekkingstocht

Voor schaatser De Boo is WK sprint volgende ontdekkingstocht

INZELL (ANP) - Jenning de Boo begint donderdag in Inzell aan zijn eerste WK sprint. Na zijn deelname aan de EK en WK afstanden is het opnieuw een ontdekkingstocht voor de 20-jarige schaatser. "Ik heb er onwijs veel zin in", zegt hij. Dat topfavoriet Jordan Stolz niet meedoet, vindt De Boo vooral jammer.

De Groninger verbeterde zich stormachtig in zijn debuutjaar in de ploeg van coach Gerard van Velde. Hij plaatste zich voor de wereldbekers, werd Nederlands kampioen op de 500 en 1000 meter en Europees kampioen op de 500 meter.

De sprinter werd begin februari in Quebec ziek en de WK twee weken later in Calgary kwamen voor hem net te vroeg. "Ik hoopte daar op mijn best te zijn, maar het was toch iets te kort dag", geeft hij toe. De Boo won op de eerste dag zilver op de teamsprint. Hij werd daarna twaalfde op de 500 meter en zestiende op de kilometer.

Nuis

De Boo kon na de WK rustig herstellen. Met zijn Nederlandse titels hoefde hij zich niet te kwalificeren voor het WK en sloeg hij het NK sprint over. "Ik was blij dat ik die luxepositie had dat ik niet meteen vanuit een jetlag in wedstrijdvoorbereiding moest. Ik denk dat een wedstrijd rijden me alleen maar had opgebroken", zegt hij. "Ik heb wel gekeken op de tribune in Thialf en toen begon het toch te kriebelen."

Op de NK zag De Boo ploeggenoot Kjeld Nuis ondanks de reis vanuit Canada top presteren. "Ik vond het ontzettend knap hoe Kjeld daar heeft gereden en ben blij dat hij mee is", zegt hij. "Ik heb daar veel aan. Zelf heb ik eerst een paar dagen rustig aan gedaan, maar ook twee volle krachttrainingen gedraaid. Ik kon aansterken en tegelijkertijd een zware belasting hebben, wat niet kan als je in voorbereiding op een wedstrijd bent."

Ontdekkingstocht

De Boo moest op zoek naar het goede gevoel waarmee hij in december dikke persoonlijk records reed. "Ik ben daar nu mee bezig die vorm terug te krijgen. Ik merkte toen ik moe was en dat mijn techniek ook achteruit ging."

Wat hij kan op het WK sprint is voor De Boo nog een ontdekkingstocht. "Vier stabiele afstanden is pittig", kijkt hij vooruit. "Dat ben ik op de langebaan nog niet gewend. Ik heb het voordeel dat ik in het shorttrack soms zeven of acht races op een dag reed, maar zo'n WK sprint is voor mij nog soort van nieuw. Ik ben heel benieuwd hoe ik het volhoud."

De Boo neemt het in het sprinttoernooi niet op tegen drievoudig wereldkampioen Stolz, die de voorkeur geeft aan het WK allround. "Dat vind ik jammer, het liefst rij je tegen iedereen. Het wordt inderdaad wel een stuk spannender, maar tegelijkertijd wil je van iedereen winnen. Daarvoor wil je wereldkampioen worden."

Meer uit Sport

Tennisster Rus strandt in eerste ronde WTA-toernooi Rome

ROME (ANP) - Arantxa Rus is er niet in geslaagd de tweede ronde van het WTA-toernooi van Rome te bereiken. De 33-jarige Zuid-Hollandse was op het gravel in de Italiaanse hoofdstad niet opgewassen tegen Camila Osorio uit Colombia. Ze verloor in drie sets: 6-4 3-6 4-6.

2 uur geleden
Van de Zandschulp via kwalificaties naar hoofdtoernooi in Rome

ROME (ANP) - Botic van de Zandschulp heeft het hoofdschema van het masterstoernooi van Rome bereikt. De 28-jarige tennisser won in de tweede ronde van de kwalificaties in twee sets van de Argentijn Facundo Bagnis: 6-3 6-1.

3 uur geleden
Italiaan Milan sprint naar ritwinst in Giro

ANDORA (ANP) - De Italiaan Jonathan Milan heeft de vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Het was een grotendeels vlakke rit van Acqui Terme naar Andora over 152 kilometer. Kort voor de streep lag nog een korte beklimming van de Capo Mele, bekend uit de wielerklassieker Milaan-Sanremo.

4 uur geleden
Girmay stapt na twee valpartijen uit Giro d'Italia

ANDORA (ANP) - De Eritrese wielrenner Biniam Girmay heeft de Giro d'Italia verlaten nadat hij in de vierde etappe tweemaal ten val was gekomen. Eerst ging de renner van het Belgische Intermarché-Wanty met nog vijf andere renners onderuit op de door regen glad geworden wegen.

6 uur geleden
Aankomst olympische vlam moet enthousiasme voor Spelen losmaken

MARSEILLE (ANP/AFP) - Marseille loopt woensdagavond naar verwachting uit voor de olympische vlam, die op een oude zeilboot vanuit Olympia arriveert. Daarna begint een fakkeltocht over 12.000 kilometer door Frankrijk en de overzeese gebieden. In de Zuid-Franse havenstad worden 150.000 toeschouwers verwacht. De tocht eindigt op 26 juli in Parijs, de dag van de openingsceremonie.

6 uur geleden
Vingegaard spreekt na zware val hoop uit op Tourdeelname

GLYNGØRE (ANP) - De Deen Jonas Vingegaard heeft voor het eerst sinds zijn zware ongeval in de Ronde van Baskenland weer buiten op de racefiets getraind. Dat blijkt uit een filmpje dat zijn ploeg Visma - Lease a Bike heeft gepost. De tweevoudig Tourwinnaar liep bij de val begin april een gebroken sleutelbeen, enkele gebroken ribben en een longkneuzing op. Hij lag twee weken in het ziekenhuis. Vingegaard hoopt eind juni te kunnen starten in de Tour de France.

7 uur geleden
Zieke Welten niet meer van start in Giro d'Italia

ACQUI TERME (ANP) - Bram Welten is niet meer van start gegaan in de vierde etappe van de Giro d'Italia. De renner van dsm-firmenich PostNL is ziek, zo meldt zijn ploeg.

9 uur geleden