
Voor Michel Dellebeke voelt De Hoed echt als zijn molen
WAARDE - Het afgelopen weekend reden oldtimers van de jaarlijkse Molentocht langs verschillende molens in Zeeland, maar ook de molens zelf stonden extra in de aandacht. De Nationale Molendagen werden het afgelopen weekend door heel Nederland druk bezocht, zo ook de Reimerswaalse molens.
Michel Dellebeke is molenaar bij molen De Hoed in Waarde. De grote molen aan het begin van het Reimerswaalse dorp draaide goed in de kalme wind en verschillende bezoekers bezochten hem. Dellebeke vertelt graag over ‘zijn’ molen, want ondanks dat de molen officieel niet van hem is, voelt dat wel een beetje zo. ‘’Ik schilder hem, doe er klein onderhoud aan en maak hem regelmatig schoon. Het voelt echt als mijn molen’’, zegt hij. ‘’Maar gelukkig is hij niet écht van mij, want dat zou me veel te veel geld kosten!’’
Rijke geschiedenis
De molen in Waarde kent een rijke geschiedenis en is zeldzaam in zijn soort. ‘’Het is een ‘open standerdmolen’. Daarvan zijn er nog maar vier in heel Zeeland. Vrijwel iedere molen in Zeeland had een standerdmolen als voorganger maar veel van deze molens zie je dus niet meer. Hij werd gebouwd in Gent rond 1590, waarna hij in 1858 naar Kruiningen verhuisde’’, vertelt Dellebeke. En alsof de molen nog niet op genoeg plekken was geweest werd hij later nog eens verhuisd en kwam hij in 1990 uiteindelijk in Waarde terecht. In Waarde ontving de molen al twee keer hoogbezoek. ‘’Na de eerste restauratie kwam prins Claus langs om hem te openen en zeven jaar geleden is ook prinses Beatrix hier langs geweest.’’ Naast molenaar is Dellebeke ook voorzitter van afdeling Zeeland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. ‘’Binnen het gilde faciliteren we alles wat te maken heeft met het opleiden van vrijwilligers en vrijwilligerswerk bij een molen’’, zegt hij. Omdat er een groot tekort is aan molenaars zijn dagen als de Nationale Molendagen heel belangrijk. ‘’We hopen mensen te enthousiasmeren om vrijwilligerswerk bij een molen te gaan doen. Dat kan veel meer zijn dan alleen molenaar. Zo kun je ook molengids worden en zijn er ook genoeg bestuurlijke functies die je kunt vervullen.’’
Meer uit Reimerswaal
KAPELLE - De gemeente is van plan om 44 bomen te kappen aan de Weg naar het Stomme Kruis. De bomen staan dicht op het spoor en fietspad, wat risico's oplevert voor de veiligheid. Ook belemmert de huidige begroeiing het onderhoud van de watergang.
27 minuten geledenWEMELDINGE - Zaterdag 5 juli a.s. organiseert Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' een wedstrijd in eigen dorp tijdens het 'Zomerfeest Wemeldinge'.
3 uur geledenKRABBENDIJKE - Speel/ leercentrum De Klimroos verraste deze week tientallen gezinnen met een goedgevulde zomerse boodschappentas.
22 uur geledenYERSEKE - Bij de opening van de jachthaven viel een bijzondere band binnen het aannemersbedrijf op: de jongste en oudste medewerker zijn familie. Tom Klop, achttien jaar, is sinds vorig jaar actief betrokken bij de werkzaamheden aan de haven, terwijl zijn opa, Teus Klop, ook nog steeds af en toe meedraait bij het bedrijf.
1 dag geledenYERSEKE - Tijdens de feestelijke opening is ook een bijzonder monument onthuld ter ere van de 313 schippers en redders die tijdens de Watersnoodramp met gevaar voor eigen leven vele mensen wisten te redden. Het monument is een initiatief van Anneke Jumelet-Vette, die met haar boek 'Het water is kwaad' het verhaal van deze helden verzamelde en een blijvende herinnering wilde creëren.
2 dagen geledenYERSEKE - Na jaren van plannen, ontwerpen en bouwen is de vernieuwde jachthaven van Yerseke officieel geopend. Op vrijdag 27 juni werd het project feestelijk afgerond en werd de haven geopend vanaf een boot, door wethouder Martien van Overloop en Jan Huijbers van aannemer Van den Herik-Sliedrecht.
2 dagen geledenDe dag dat ik voor het eerst naar school ging, herinner ik me nog als dedag van gisteren. Samen met mijn moeder wandelde ik naar het gebouwtjeaan de Tulpstraat in Goes.Amper een kilometer van ons huis, maar voor een ventje van vier wasdat een hele tippel.Ik was zenuwachtig en het viel mijn moeder zwaar om afscheid te nemenvan haar kind, ook al was dat maar voor een halve dag.Zo bleef ze nog minutenlang voor het raam staan, om te kijkenof ik in het lokaal mijn plaats aan een tafeltje had gevonden.Het eerste jaar kreeg ik les van juffrouw Boonman, een vriendelijk mensbij wie ik me gelijk op mijn gemak voelde. Haar collega, zuster Manja,was echter uit heel ander hout gesneden. Die beschikte over een kortlontje, voor haar kwamen orde en discipline op de eerste plaats, en wienaast de pot pieste hoefde op geen enkel mededogen te rekenen.Ik herinner me nog die ene keer toen ze razend en tierend terugkwam uithet jongenstoilet, waar ze een plasje naast de pot had ontdekt en vanons wilde weten wie dat op zijn geweten had. Omdat een reactie uitbleef,gooide ze het over een andere boeg. Wij werden één voor één uit hetlokaal gehaald en naar de plek des onheils geleid. Toen het mijn beurt was, deed ik het bijna in mijn broek van angst. In het toiletaangekomen, trok ze aan mijn oor en vroeg, met de vinger gericht op hetplasje, of ik 'dat had gedaan'. Onschuldig, maar verlamd door angst gafik maar toe dat ik de dader was.Misschien heeft deze schuldbekentenis me voor verder onheil bespaard. Ikkwam er in elk geval met een lichte straf van af. Er volgde geenpublieke veroordeling, zoals ik wel eens had meegemaakt toen een andereovertreder gedwongen werd zijn schuld te bekennen ten overstaan van dehele klas. Mijn 'zaak' werd, zogezegd, in de doofpot gestopt.Een vervelend incident weliswaar, toch had ik zeker geen hekel aanschool. Thuis was alles natuurlijk leuker. Daar kon je tenslotte vrijwelalles doen waar je zin in had. Zoals op zolder spelen met de velespeelgoedautootjes van Matchbox en Dinky Toys. Of zo maar lekkerravotten in de tuin.
2 dagen geleden