
Voor het eerst sinds 2009 blauwtong op schapenhouderijen
DEN HAAG (ANP) - Bij vier schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht is het blauwtongvirus vastgesteld. Dat meldt demissionair landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer. Het is voor het eerst sinds 2009 dat deze dierziekte, die voor mensen geen bedreiging vormt, in Nederland is aangetroffen. Adema houdt er rekening mee dat er in de komende tijd meer besmettingen aan het licht komen.
"Voor de betreffende houders is dit schrikken en voor de zieke dieren erg vervelend", schrijft Adema. Onderzoek moet uitwijzen wat de bron van de besmetting is, in afwachting van de uitkomsten worden de besmette bedrijven tijdelijk geblokkeerd. Dat betekent dat de schapen het terrein alleen nog mogen verlaten om naar de slacht te worden gebracht. Verder mogen er "geen dieren of levende producten afgevoerd worden". Levende producten van dieren zijn bijvoorbeeld sperma, eicellen en embryo's.
Blauwtong wordt niet verspreid via direct contact tussen besmette dieren, maar alleen via knutten, een soort mug. Daarom moeten de getroffen boerderijen maatregelen nemen om insecten buiten de deur te houden. Doordat knutten de ziekte verspreiden, is het volgens Adema "vrijwel onmogelijk om de ziekte te beperken op een locatie of in een regio".
Vaccinatiecampagne
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kreeg afgelopen zondag en maandag meldingen van mogelijke blauwtongbesmettingen. "Dieren hadden koorts, waren lusteloos en hadden ontstekingen in de bek en soms aan de poten", aldus Adema. Het ging om schapenhouders in de gemeente Wijdemeren in Noord-Holland en de aangrenzende gemeente Stichtse Vecht in Utrecht. Op vier locaties bleek het inderdaad blauwtong te zijn, bij de vijfde boerderij was geen sprake van een besmetting.
De NVWA gaat ook schapen op boerderijen in de omgeving controleren. Zodra bekend is om wat voor variant van blauwtong het gaat, volgt er mogelijk een vaccinatiecampagne onder schapen.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden