Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst in 10 jaar opent NIOZ in Yerseke haar deuren voor publiek

Voor het eerst in 10 jaar opent NIOZ in Yerseke haar deuren voor publiek

YERSEKE - Zaterdag 1 oktober opent NIOZ Zeeonderzoek in Yerseke, voor het eerst in tien jaar, haar deuren voor het publiek in het Weekend van de Wetenschap.

Samen met Expeditie NEXT, het Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen, biedt het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) een programma voor jong en oud. Kinderen en volwassenen gaan op expeditie langs verschillende activiteiten, zoals demonstraties, lezingen en rondleidingen. Ze kunnen rondkijken op een onderzoeksschip, zelf testen of planten sterker zijn dan golven of unieke zeewiersnoep maken. “Zo ontdekken ze de grote rol van de zee in de toekomst”, vertelt een NIOZ-woordvoerder. 

Water is van levensbelang. “Driekwart van het water op aarde is zee. De zee maakt zuurstof, neemt warmte en CO2 op en geeft ons voedsel en energie. Maar de zee is ook gevaarlijk. Een Watersnoodramp zoals 70 jaar geleden willen we natuurlijk nooit meer. Door klimaatverandering verandert de zee en dit beïnvloedt het leven in de zee.” NIOZ-wetenschappers onderzoeken hoe het land beter te beschermen is tegen de stijgende zeespiegel en hoe we slimmer kunnen omgaan met veranderingen in de natuur. 

Renovatie

Klaas Timmermans, hoofd van het NIOZ in Yerseke, is trots op de recent afgeronde renovatie van het centrum in Yerseke. “Hier wordt al 65 jaar baanbrekend en essentieel onderzoek gedaan aan de Nederlandse delta en kustgebieden. We zijn hierdoor nauw verbonden met de regio, onder andere door onderzoekers die lectoren zijn op de HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt (UCR). Onze onderzoekers delen deze dag graag hun passie met nieuwsgierige kinderen, families, studenten en iedereen van jong tot oud.” Het Weekend heeft als doel wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. De NIOZ-woordvoerder vertelt dat het centrum niet zo vaak toegankelijk is, omdat een open dag veel organisatie vergt. Daarbij maakt de coronapandemie publieke activiteiten ook lange tijd onmogelijk. Maar 1 oktober is iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur welkom bij het NIOZ aan de Korringaweg 7 in Yerseke. Kijk voor meer informatie over deze gratis toegankelijke dag op www.nioz.nl/opendag.

Meer uit Reimerswaal

Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

9 uur geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

12 uur geleden
Feestelijk diner voor klanten Voedselbank dankzij rotary

GOES - Bij de Goederenloods Goes genoten 100 klanten van Voedselbank de Bevelanden, 70 volwassenen en 30 kinderen, donderdag van een feestelijk diner. Rotary clubs Goes de Bevelanden en Goes-Reimerswaal organiseerden dit diner in samenwerking met de Voedselbank. 

14 uur geleden
'Geen grote overtredingen' geconstateerd bij controle buitengebied Reimerswaal

KRUININGEN - Donderdag voerde de gemeente Reimerswaal een controle uit in de buitengebieden van Reimerswaal samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant. Er zijn volgens de gemeente geen grote overtredingen geconstateerd.

1 dag geleden
Songs of Grace houdt zondagmiddag sing inn in Kapelle

KAPELLE - De band Songs of Grace houdt vanmiddag (zondag) vanaf 16.00 uur een gratis toegankelijke sing inn in de hervormde kerk in Kapelle.

2 dagen geleden
Knalfeest op Koningsdag bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle

KAPELLE - Bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle is het altijd gezellig. Ze hebben een mix van oud en nieuw, dus het voelt vertrouwd én modern.

3 dagen geleden
Bizar ongeval: 15-jarige crasht auto en eindigt ondersteboven in Yerseke

YERSEKE - De auto die gisteren over de kop vloog in Yerseke werd door een 15-jarige jongen bestuurd. De puber raakte niet gewond bij het ongeval.

3 dagen geleden