Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst in 10 jaar opent NIOZ in Yerseke haar deuren voor publiek

Voor het eerst in 10 jaar opent NIOZ in Yerseke haar deuren voor publiek

YERSEKE - Zaterdag 1 oktober opent NIOZ Zeeonderzoek in Yerseke, voor het eerst in tien jaar, haar deuren voor het publiek in het Weekend van de Wetenschap.

Samen met Expeditie NEXT, het Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen, biedt het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) een programma voor jong en oud. Kinderen en volwassenen gaan op expeditie langs verschillende activiteiten, zoals demonstraties, lezingen en rondleidingen. Ze kunnen rondkijken op een onderzoeksschip, zelf testen of planten sterker zijn dan golven of unieke zeewiersnoep maken. “Zo ontdekken ze de grote rol van de zee in de toekomst”, vertelt een NIOZ-woordvoerder. 

Water is van levensbelang. “Driekwart van het water op aarde is zee. De zee maakt zuurstof, neemt warmte en CO2 op en geeft ons voedsel en energie. Maar de zee is ook gevaarlijk. Een Watersnoodramp zoals 70 jaar geleden willen we natuurlijk nooit meer. Door klimaatverandering verandert de zee en dit beïnvloedt het leven in de zee.” NIOZ-wetenschappers onderzoeken hoe het land beter te beschermen is tegen de stijgende zeespiegel en hoe we slimmer kunnen omgaan met veranderingen in de natuur. 

Renovatie

Klaas Timmermans, hoofd van het NIOZ in Yerseke, is trots op de recent afgeronde renovatie van het centrum in Yerseke. “Hier wordt al 65 jaar baanbrekend en essentieel onderzoek gedaan aan de Nederlandse delta en kustgebieden. We zijn hierdoor nauw verbonden met de regio, onder andere door onderzoekers die lectoren zijn op de HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt (UCR). Onze onderzoekers delen deze dag graag hun passie met nieuwsgierige kinderen, families, studenten en iedereen van jong tot oud.” Het Weekend heeft als doel wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. De NIOZ-woordvoerder vertelt dat het centrum niet zo vaak toegankelijk is, omdat een open dag veel organisatie vergt. Daarbij maakt de coronapandemie publieke activiteiten ook lange tijd onmogelijk. Maar 1 oktober is iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur welkom bij het NIOZ aan de Korringaweg 7 in Yerseke. Kijk voor meer informatie over deze gratis toegankelijke dag op www.nioz.nl/opendag.

Meer uit Reimerswaal

30 Jarig jubileum Dijkrock Rilland

RILLAND - Dijkrock Rilland wordt dit jaar (eindelijk) voor de 30ste keer georganiseerd en wel op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april.

14 uur geleden
Seizoen Oosterscheldekreeft geopend, veilig levert KNRM 32.000 euro op

KORTGENE/YERSEKE - Het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen is donderdag van start gegaan. Traditiegetrouw is daarbij de eerste kreeft geveild voor het goede doel. Dat levert de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 32.000 euro op.

17 uur geleden
De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

1 dag geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

2 dagen geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

3 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

3 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

4 dagen geleden