
Voor het eerst export AstraZeneca-vaccins uit EU tegengehouden
BRUSSEL (ANP) - Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd, bevestigen Brusselse bronnen na berichtgeving door de Financial Times.
AstraZeneca levert al geruime tijd minder aan de Europese Unie dan is afgesproken. Ook de leveringen komend voorjaar dreigen tegen te vallen. Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren.
Een fabrikant moet het EU-land waar het opereert sinds ruim een maand inlichten over een geplande uitvoer. Dat land, in dit geval Italië, legt zijn besluit aan de commissie voor. Die heeft het laatste woord. Italië heeft de exportweigering eind vorige week gemeld, schrijft de Britse zakenkrant.
Pfizer
Sinds de exporttoets bestaat heeft AstraZeneca niet of nauwelijks coronavaccins van EU-makelij uitgevoerd, meldden de Europese Commissie en het bedrijf vorige week. Concurrent Pfizer deed dat wel, maar kreeg telkens toestemming. Pfizer levert zijn vaccins aan de EU vooralsnog vrijwel volgens afspraak. Net als Moderna, de maker van het derde vaccin dat in de EU gebruikt mag worden.
Over de exportbeperkingen was veel te doen, onder andere omdat die volgens critici een 'vaccinoorlog' zou kunnen ontketenen. De EU zou tegenmaatregelen van andere landen over zich kunnen afroepen. Bij zo'n kettingreactie is niemand gebaat, omdat benodigdheden voor een vaccin vaak op heel verschillende plaatsen worden gemaakt en ze dus soms de hele wereld over reizen voor er mee kan worden geprikt.
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP) - De luchtafweer van Israël lijkt steeds minder goed te functioneren. Volgens een Israëlische veiligheidsfunctionaris die nieuwszender NBC heeft gesproken, heeft het land de afgelopen 24 uur 65 procent van de door Iran afgevuurde raketten weten neer te halen. Dat is veel minder dan de 90 procent in de 24 uur daarvoor.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump komt binnen twee weken met een besluit of de Verenigde Staten Israël gaan helpen bij het bombarderen van Iraanse atoomfaciliteiten. Het Witte Huis heeft dat donderdag laten weten.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De onderhandelingen over een Europese anti-corruptierichtlijn tussen de EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn gestrand. Eerder deze week zag het ernaar uit dat de twee onderhandelende partijen het eens zouden kunnen worden over strengere regels, maar met name Duitsland en Italië vonden het voorstel te vergaand.
1 uur geledenTEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De populaire Iraanse rapper Toomaj Salehi, die kritisch is tegenover het regime van zijn land, zou opnieuw zijn opgepakt. Op zijn socialemediakanalen wordt gemeld dat hij op het eiland Kish in de Perzische Golf is aangehouden. Het is niet bekend waar en waarom hij wordt vastgehouden.
1 uur geledenMADRID (ANP) - De Spaanse koning Felipe heeft oud-tennisser Rafael Nadal donderdag de adellijke titel van markies verleend. De voormalige topspeler mag zich voortaan markies van Llevant de Mallorca noemen als erkenning voor zijn bijdrage aan de Spaanse sportwereld.
2 uur geledenROME (ANP/AFP) - De identiteit van de vrouw en de baby die deze maand dood zijn gevonden in een park in Rome is achterhaald. Het gaat om een in Rusland geboren vrouw van 28 jaar. De baby is nog geen jaar geleden geregistreerd bij de Amerikaanse ambassade op Malta.
2 uur geledenBAGDAD (ANP/DPA) - De Iraakse premier Mohammed Shia al-Sudani heeft met deskundigen overlegd over het gevaar dat de Israëlische aanvallen op Iran voor een nucleaire ramp zorgen. Het was een beraad van "de crisisstaf voor radiologische en nucleaire noodsituaties" met als thema: hoe goed is Irak hierop voorbereid?
3 uur geleden