
Voor het CDA zijn verkiezingen op 22 november een 'tussenmoment'
DEN HAAG (ANP) - Het CDA gaat weer een rol spelen in het politieke speelveld, denkt lijsttrekker Henri Bontenbal. Maar de verkiezingen komen daar mogelijk net te vroeg voor. "We hebben wel tijd nodig, en die verkiezingen hadden wij natuurlijk liever niet zo snel gehad", gezien de "toestand" waarin zijn partij verkeert. Voor de camera van RTL Nieuws noemt Bontenbal 22 november een "tussenmoment".
"Wij keren gewoon weer terug naar wat we altijd waren, maar wel met nieuwe thema's", zegt Bontenbal maandag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Met een CDA-verhaal uit de tijd van Jan-Peter Balkenende wil de partij breken met het tijdperk-Rutte, waarin het CDA vaak nauw optrok met de VVD. "Geef het CDA weer een kans", is zijn oproep. Want een sterk CDA is volgens hem broodnodig.
De volgens Bontenbal nodige vernieuwing van het CDA kost wel tijd, erkent hij. Maar "ik ben het commitment aangegaan voor de komende jaren", aldus de lijsttrekker. "Ook als de uitslag mee- of tegenvalt."
Eigen verhaal
Na jaren van intern gedoe en coalities waarin het CDA volgens Bontenbal te veel de gesloten compromissen heeft verdedigd, wil de partij haar eigen verhaal weer vertellen. In het partijprogramma zijn de traditionele christendemocratische thema's goed terug te zien. Samen met het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA werd overigens al langer gewerkt aan een visie op Nederland, en de Tweede Kamerfractie kwam met een plan 'Voor heel Nederland', dat voor de Provinciale Statenverkiezingen dit voorjaar werd gepresenteerd.
Toen het CDA met die visie de verkiezingen in ging, waarschuwde de partij ook al mogelijk langer de tijd nodig te hebben. Toenmalig partijleider en aanstaand Eurocommissaris Wopke Hoekstra zei vlak voor de verkiezingen erop te vertrouwen dat het CDA-verhaal "uiteindelijk zal resoneren in Nederland".
Meer uit Politiek
LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
3 dagen geleden