
Voor Cees Mol is is er niets mooier dan het van vak slager
Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Cees Mol.
Zit het vak van slager je in het bloed?
“Dat kun je wel zeggen. Ik ben geboren en getogen in Bruinisse. Mijn moeder, die daar een paar jaar een supermarkt heeft gehad, komt uit een slagersfamilie, mijn vader is op een korte onderbreking na altijd slager geweest, mijn oom ook en ik heb nog een oudoom gehad die veehandelaar was. Zelf ben ik op mijn zestiende begonnen. Mijn vader had toen een slagerij in de Vers Vijf in Goes, naast de Hema. Daar ben ik gaan werken en al doende heb ik het vak geleerd.”
Werkt je vrouw ook mee in de zaak?
“Op de achtergrond. Zij doet de administratie en is mijn sparringpartner. ‘s Avonds, als we samen de hond uitlaten, hebben we het wel eens over de zaak, maar verder niet. Ik wil het werk en privé graag gescheiden houden. Ik vind het fijn om het thuis over de school of het sporten van onze kinderen te hebben. Anders gaat het altijd over de slagerij.”
De laatste maanden zijn bijzonder geweest. Hoe heb jij de coronacrisis beleefd?
“Als je kijkt naar onze omzet is het ontzettend goed gegaan, maar ik heb er niet echt van genoten. Als je weet dat andere ondernemers het ontzettend moeilijk hebben, dan heb ik niet zoiets van: ‘Yes, wij wel’! Aan de andere kant is het mooi dat mensen de lokale ondernemer meer zijn gaan waarderen. Het is bij ons ook ontspannen winkelen. We laten maar zes mensen tegelijkertijd binnen, omdat dat veilig is voor de mensen en het personeel. We hebben een kwart meer omzet dan normaal gedraaid, omdat mensen niet uit eten konden gaan en ze thuis wat luxer wilden eten. Er was misschien minder reuring in de winkel, maar de mensen namen veel meer mee. Soms gaven ze het dubbele uit, vooral aan luxe producten zoals ribeyes en côte de boeuf. Dat zie ik nog steeds, maar de groei is wel wat aan het afvlakken.”
Kwam je niet in de problemen met je personeel?
“Toevallig hadden we in januari wat extra mensen aangenomen, omdat we aan het groeien waren. Ik denk dat we de groei ook vast kunnen houden. Er zijn veel mensen die ons hebben gevonden, ook jongeren, onder wie veel tweeverdieners. Ik hoop en verwacht dat zij blijven hangen.”
Heb je nooit wakker gelegen van de coronacrisis?
“Ik lig sowieso niet wakker van het werk, alleen van de warmte. Serieus, we hebben een mooi bedrijf dat staat als een huis. De taken zijn goed verdeeld. Ik maak me geen zorgen.”
Wat vind je het mooiste aan het slagersvak?
“Het omgaan met de klanten. Ik zie mijzelf als een gastheer en wil de klanten met een glimlach zien vertrekken. Als dat lukt, ben ik een blij man. Ik vind dat nog mooier dan geld verdienen.”
Zijn er ook nadelen?
“Er is altijd tijdsdruk, om bestellingen klaar te maken, om de toonbank vol te krijgen. Dat is wel eens lastig. Je moet plannen, plannen en nog meer plannen. En met dertig man personeel is er altijd wel iets aan de hand. Ik heb nooit een dag dat ik denk: ‘Wat zal ik eens gaan doen?’
Je bent 47, de slagerij staat als een huis. Heb je nog toekomstdromen?
“Eerlijk gezegd niet. Ik ben geen visionair en leef van dag tot dag.”
Ben je nooit bezig met de opvolging?
“Onze kinderen zijn twaalf en dertien. Als ze iets willen gaan doen in het slagersvak zou ik dat mooi vinden, maar ik weet niet of het ervan komt. Het zal sowieso niet makkelijk zijn om de slagerij te verkopen. Best kans dat ik straks 67 ben en het is einde verhaal. De aanwas van jonge slagers is momenteel nihil, terwijl het prachtvak is.”
Hoe komt het dat er zo weinig slagers zijn?
“Ik weet het niet. Ik hoop en denk dat er nog een keer een kentering komt. Als je tegenwoordig je mavo-diploma hebt ga je naar de havo om vervolgens een HBO-opleiding te gaan volgen. Dat lijkt er van je te worden verlangd in Nederland. En dat terwijl ambachtsvakken waanzinnig leuk zijn. Je werkt met je handen, maar zeker ook met je hersenen. En je kunt er nog een hele goede boterham mee verdienen ook. Mensen lijken dat soms niet door te hebben.”
Zie je voor jezelf een rol weggelegd in het bekender maken van het slagersvak?
“Ik ben trots op mijn vak. Dat wil ik best laten horen, zonder arrogant te worden. Maar ik ben niet diplomatiek. Dat is niet altijd goed.”
Hoe kijk jij naar de discussies over het eten van vlees?
“We eten veel vlees. Dat is duidelijk, maar het is ook gebleken dat er in vlees bepaalde stoffen en vitaminen zitten die goed voor je zijn. Ik heb respect voor ieders overtuiging, maar ik denk dat het eten van een goed stukje vlees goed is voor de gezondheid. Feit is dat er in de media een flinke lobby tegen het eten van vlees is. Laatste hoorde ik iemand van de Partij voor Dieren praten over een vleesverbod, omdat het dierenleed is. Dat gaat veel te ver. Ik vind goed rentmeesterschap belangrijk, maar daar hoort bij dat je iets dood mag maken om te kunnen eten.”
Met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Pfff, dat vind ik een lastige vraag. Laat ik maar Mark Rutte zeggen. Met hem zou ik wel eens in gesprek willen over hoe het gaat in Nederland. Ook zou ik hem duidelijk willen maken hoe mooi Zeeland is. Zeeuwen mogen wat mij betreft trotser zijn op hun provincie. Het is hier prachtig, we hebben schitterende producten en een mooi dialect. Zelf ben ik trots dat ik Zeeuws spreek. Ik ben een paar jaar weggeweest uit Zeeland, maar zodra ik terugkeerde, ben ik mijn moerstaal weer gaan spreken.”
Meer uit Middelburg
VLISSINGEN - De Zeelandiarun rijdt zaterdag voor de 37e keer door Walcheren en de Bevelanden. De start is, zoals gebruikelijk, om 9.30 uur op het Stadhuisplein in Vlissingen, waar de burgemeester het startschot geeft. Deze tocht voor mensen met een beperking is al jaren populair. Zij stappen in bij deelnemers met trikes en zijspannen en worden massaal toegejuicht onderweg.
5 uur geledenVEERE - Zaterdag vertrekt Martijn de Ridder vanuit zijn woonplaats Veere op de fiets naar Tarifa in Zuid-Spanje voor het goede doel. Hij legt de afstand van 2.400 kilometer in twintig dagen af om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting MS Research.
7 uur geledenMIDDELBURG - Hulpverleners hebben vrijdagmorgen het leven gered van een persoon op een terras op het Damplein in Middelburg. Het slachtoffer was bijna gestikt in voedsel.
10 uur geledenDISHOEK - Op zondag 11 mei is de eerste viering van dit seizoen in de openlucht toeristenkerk aan de Westerscheldelaan in Dishoek, de Emmauskerk. Deze eerste viering zal worden opgeluisterd met een grote vertegenwoordiging van het koor Glorify, dat ook met een eigen muziekband komt. Het belooft mooi te worden!
1 dag geledenMIDDELBURG - Op de Breeweg in Middelburg zijn donderdagmiddag twee fietsers met elkaar in botsing gekomen. Een amulancemedewerker ontfermde zich over de betrokkenen.
1 dag geledenWESTKAPELLE - Ronald van de Sande (55) is onlangs geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor partij Hart Voor Veere. Met zijn start als raadslid nam hij tegelijkertijd afscheid van zijn jarenlange carrière in de Westkapelse horeca. Wat zijn Ronalds plannen en hoe kijkt hij terug op al die jaren in de horeca?
1 dag geledenVEERE - Dini Helmers uit Veere doet sinds haar jeugd vrijwilligerswerk. Ze heeft al veel verschillende dingen gedaan en rolt, zoals ze zelf zegt, 'van het een in het ander'. Zo kwam zij bij toeval via haar roofvogelonderzoek in contact met de krant Zeeuws Weerzien, waarvoor zij nu actief is als vrijwilliger.
2 dagen geleden