
Voor Cees Mol is is er niets mooier dan het van vak slager
Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Cees Mol.
Zit het vak van slager je in het bloed?
“Dat kun je wel zeggen. Ik ben geboren en getogen in Bruinisse. Mijn moeder, die daar een paar jaar een supermarkt heeft gehad, komt uit een slagersfamilie, mijn vader is op een korte onderbreking na altijd slager geweest, mijn oom ook en ik heb nog een oudoom gehad die veehandelaar was. Zelf ben ik op mijn zestiende begonnen. Mijn vader had toen een slagerij in de Vers Vijf in Goes, naast de Hema. Daar ben ik gaan werken en al doende heb ik het vak geleerd.”
Werkt je vrouw ook mee in de zaak?
“Op de achtergrond. Zij doet de administratie en is mijn sparringpartner. ‘s Avonds, als we samen de hond uitlaten, hebben we het wel eens over de zaak, maar verder niet. Ik wil het werk en privé graag gescheiden houden. Ik vind het fijn om het thuis over de school of het sporten van onze kinderen te hebben. Anders gaat het altijd over de slagerij.”
De laatste maanden zijn bijzonder geweest. Hoe heb jij de coronacrisis beleefd?
“Als je kijkt naar onze omzet is het ontzettend goed gegaan, maar ik heb er niet echt van genoten. Als je weet dat andere ondernemers het ontzettend moeilijk hebben, dan heb ik niet zoiets van: ‘Yes, wij wel’! Aan de andere kant is het mooi dat mensen de lokale ondernemer meer zijn gaan waarderen. Het is bij ons ook ontspannen winkelen. We laten maar zes mensen tegelijkertijd binnen, omdat dat veilig is voor de mensen en het personeel. We hebben een kwart meer omzet dan normaal gedraaid, omdat mensen niet uit eten konden gaan en ze thuis wat luxer wilden eten. Er was misschien minder reuring in de winkel, maar de mensen namen veel meer mee. Soms gaven ze het dubbele uit, vooral aan luxe producten zoals ribeyes en côte de boeuf. Dat zie ik nog steeds, maar de groei is wel wat aan het afvlakken.”
Kwam je niet in de problemen met je personeel?
“Toevallig hadden we in januari wat extra mensen aangenomen, omdat we aan het groeien waren. Ik denk dat we de groei ook vast kunnen houden. Er zijn veel mensen die ons hebben gevonden, ook jongeren, onder wie veel tweeverdieners. Ik hoop en verwacht dat zij blijven hangen.”
Heb je nooit wakker gelegen van de coronacrisis?
“Ik lig sowieso niet wakker van het werk, alleen van de warmte. Serieus, we hebben een mooi bedrijf dat staat als een huis. De taken zijn goed verdeeld. Ik maak me geen zorgen.”
Wat vind je het mooiste aan het slagersvak?
“Het omgaan met de klanten. Ik zie mijzelf als een gastheer en wil de klanten met een glimlach zien vertrekken. Als dat lukt, ben ik een blij man. Ik vind dat nog mooier dan geld verdienen.”
Zijn er ook nadelen?
“Er is altijd tijdsdruk, om bestellingen klaar te maken, om de toonbank vol te krijgen. Dat is wel eens lastig. Je moet plannen, plannen en nog meer plannen. En met dertig man personeel is er altijd wel iets aan de hand. Ik heb nooit een dag dat ik denk: ‘Wat zal ik eens gaan doen?’
Je bent 47, de slagerij staat als een huis. Heb je nog toekomstdromen?
“Eerlijk gezegd niet. Ik ben geen visionair en leef van dag tot dag.”
Ben je nooit bezig met de opvolging?
“Onze kinderen zijn twaalf en dertien. Als ze iets willen gaan doen in het slagersvak zou ik dat mooi vinden, maar ik weet niet of het ervan komt. Het zal sowieso niet makkelijk zijn om de slagerij te verkopen. Best kans dat ik straks 67 ben en het is einde verhaal. De aanwas van jonge slagers is momenteel nihil, terwijl het prachtvak is.”
Hoe komt het dat er zo weinig slagers zijn?
“Ik weet het niet. Ik hoop en denk dat er nog een keer een kentering komt. Als je tegenwoordig je mavo-diploma hebt ga je naar de havo om vervolgens een HBO-opleiding te gaan volgen. Dat lijkt er van je te worden verlangd in Nederland. En dat terwijl ambachtsvakken waanzinnig leuk zijn. Je werkt met je handen, maar zeker ook met je hersenen. En je kunt er nog een hele goede boterham mee verdienen ook. Mensen lijken dat soms niet door te hebben.”
Zie je voor jezelf een rol weggelegd in het bekender maken van het slagersvak?
“Ik ben trots op mijn vak. Dat wil ik best laten horen, zonder arrogant te worden. Maar ik ben niet diplomatiek. Dat is niet altijd goed.”
Hoe kijk jij naar de discussies over het eten van vlees?
“We eten veel vlees. Dat is duidelijk, maar het is ook gebleken dat er in vlees bepaalde stoffen en vitaminen zitten die goed voor je zijn. Ik heb respect voor ieders overtuiging, maar ik denk dat het eten van een goed stukje vlees goed is voor de gezondheid. Feit is dat er in de media een flinke lobby tegen het eten van vlees is. Laatste hoorde ik iemand van de Partij voor Dieren praten over een vleesverbod, omdat het dierenleed is. Dat gaat veel te ver. Ik vind goed rentmeesterschap belangrijk, maar daar hoort bij dat je iets dood mag maken om te kunnen eten.”
Met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Pfff, dat vind ik een lastige vraag. Laat ik maar Mark Rutte zeggen. Met hem zou ik wel eens in gesprek willen over hoe het gaat in Nederland. Ook zou ik hem duidelijk willen maken hoe mooi Zeeland is. Zeeuwen mogen wat mij betreft trotser zijn op hun provincie. Het is hier prachtig, we hebben schitterende producten en een mooi dialect. Zelf ben ik trots dat ik Zeeuws spreek. Ik ben een paar jaar weggeweest uit Zeeland, maar zodra ik terugkeerde, ben ik mijn moerstaal weer gaan spreken.”
Meer uit Beveland
KAMPERLAND- Aan de Sint Felixweg heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote hoop snoeiafval in brand gestaan. Vanwege de omvang van de brand en het risico op overslag naar een aangrenzend tarweveld werd er met spoed opgeschaald. De brandweer van Kamperland en de brandweer van Serooskerke gingen ter plaatse. Met behulp van de dakmonitor werd de brand geblust. Ook het resterende hout werd natgemaakt om herontsteking te voorkomen. Het is niet duidelijk waardoor de brand ontstaan is.
7 uur geledenWaar in Goes staat dit beeld? Vooruit, laat de titel u maar een hint geven als het moeilijk is. Natuurlijk! Het is de top van de vijf meter hoge oude waterpomp die tussen het geparkeerde blik op de Beestenmarkt staat. De pompeuze pomp is in 1774 gemaakt door ene A. Vervoort. De eerste standplaats was de Grote Markt; qua stijl sloot de pomp goed aan bij het Stadhuis. In 1853 verhuisde de pomp naar de huidige Beestenmarkt, omdat de oude pomp daar was versleten. Op de Grote Markt kwam daarna als versiering en/of ruimtebreker een grote gietijzeren 'candelabre' te staan om te vieren dat Goes aan het gas was. Die verdween weer stilletjes aan het begin van de 20e eeuw om opgevolgd te worden door een muziektent, die de jaren '50 heeft gehaald. Maar dit terzijde, het draait nu om de pomp en de putti.
11 uur geleden's-HEER HENDRIKSKINDEREN - Een traumahelikopter is vrijdagavond geland op het schoolplein in 's-Heer Hendrikskinderen in verband met een medische noodsituatie op het aanliggende Plein. De toestand van het slachtoffer is onbekend.
1 dag geledenVerwijspraktijk Zeeland is sinds begin februari actief in het hart van Goes. De praktijk is opgericht door Alexander Verhelst - gespecialiseerd in parodontologie, implantologie en slaapstoornissen, en zijn vrouw Marjolein van Ulsen, tandarts-pedodontoloog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionaal centrum voor gespecialiseerde mondzorg. Patiënten komen hier op verwijzing van hun eigen tandarts of mondhygiënist terecht voor behandelingen die in reguliere praktijken niet mogelijk zijn.
1 dag geledenGOES - Wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby, is uitgegroeid tot een sfeervolle en kleinschalige antiekmarkt met karakter. De Antiekmarkt Oude Stijl vindt plaats op vrijdag 11 juli van 9.00 tot 17.00 uur op het historische Bleekveld in Goes. Een plek waar liefhebbers van antiek en curiosa elkaar ontmoeten te midden van authentieke vondsten en nostalgische sfeer.
2 dagen geledenGOES - Het college van Goes wil het succesvolle programma Balansstraat voortzetten in 2025 en 2026. De Balansstraat helpt 65-plussers en chronisch zieken om hun balans te verbeteren en zo het risico op vallen te verkleinen. In totaal stelt de gemeente voor de komende twee jaar 240.000 euro beschikbaar.
2 dagen geledenGOES - De eerste vijftien studenten van het Participatielab bij sociaal werkbedrijf De Betho in Goes hebben hun mbo-diploma niveau 1 in ontvangst genomen. De officiële uitreiking markeerde het einde van een traject waarin werken en leren centraal stonden. Tijdens de ceremonie sprak André van der Reest, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van De Betho, zijn waardering uit: "Dit is een moment vol erkenning, verbinding en trots. Studenten én medewerkers hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd."
3 dagen geleden