Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen: ik neem bezwaren Rutte zeer serieus

Von der Leyen: ik neem bezwaren Rutte zeer serieus

BRUSSEL (ANP/DPA) - De bezwaren die Nederland heeft tegen het Frans-Duitse herstelplan om uit de coronacrisis te komen, zijn gerechtvaardigd. "Ik neem de zorgen van Mark Rutte zeer serieus. Hij heeft gelijk als hij zegt dat hervormingen hand in hand moeten gaan met investeringen", zegt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.

Von der Leyen denkt dat er genoeg zekerheden zijn ingebouwd om te zorgen dat alle lidstaten die wederopbouwsubsidies krijgen, zullen voldoen aan de eis tot hervormingen. Ze wijst er bijvoorbeeld op dat "de steun wordt betaald in tranches, afhankelijk van of er mijlpalen zijn bereikt in investeringen en hervormingen". Nederland zou liever zien dat er geen subsidies worden verstrekt maar leningen, vooral als het gaat om landen in Zuid-Europa.

Het pakket heeft een waarde van 750 miljard euro. Twee derde daarvan is nu voorzien als subsidie, een derde als lening.

Dringend nodig

Von der Leyen houdt er rekening mee dat de speciale top over dit herstelplan, die gepland staat voor 17 en 18 juli, geen akkoord oplevert. Ze hoopt dat het in elk geval zal lukken voor het zomerreces, desnoods door een tweede top te organiseren. "We moeten net zo lang doorwerken tot het hulppakket op de rit is gezet. Europa heeft dit wederopbouwplan dringend nodig. We zitten in een diepe crisis, die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gekend", aldus Von der Leyen.

Ze noemt het een "groot geluk" dat Duitsland vanaf 1 juli voorzitter is van de Europese Unie. Bondskanselier Angela Merkel "beschikt over een enorm grote Europees-politieke ervaring. Dat helpt enorm", aldus Von der Leyen. Zij bekleedde eerder onder Merkel verschillende ministersposten, onder meer van Defensie, en zegt dat zij een vertrouwensrelatie hebben.

Meer uit Buitenland

Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

35 minuten geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

1 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

1 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

2 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

2 uur geleden
Marokko pakt verdachte bommeldingenbombardement België op

BRUSSEL (ANP) - Marokko heeft een man opgepakt die verdacht wordt van de valse bommeldingen die Belgische scholen de laatste weken ontvingen. Tientallen scholen besloten uit voorzorg te sluiten en duizenden leerlingen moesten thuisblijven.

2 uur geleden
Frans oorlogsschip in Egypte voor behandeling zieke kinderen Gaza

PARIJS (ANP/RTR) - Een Frans oorlogsschip is aangekomen in Egypte en kan mogelijk deze week al gewonde kinderen uit Gaza behandelen. Dat meldde minister van Defensie Sébastien Lecornu, die op de radio stelde dat helikoptercarrier Dixmude beschikt over twee operatiezalen en veertig bedden.

3 uur geleden