Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen hint op maatregelen tegen Amerikaanse techbedrijven

Von der Leyen hint op maatregelen tegen Amerikaanse techbedrijven

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid om in het handelsconflict met de Verenigde Staten grote Amerikaanse techbedrijven heffingen op te leggen. Dat zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met Financial Times (FT).

De Amerikaanse president Donald Trump heeft extra importheffingen op auto's, staal en aluminium uit de EU ingevoerd. Ook geldt voor het landenblok een algehele importbelasting van 10 procent, maar Trump stelde woensdag wel een "wederkerige heffing" van 20 procent uit.

De EU, die eigen vergeldingsmaatregelen ook uitstelde, wil volgens Von der Leyen het liefst tot een akkoord komen met de VS over handel. Maar als gesprekken op niets uitlopen heeft de EU volgens haar "een brede keur aan tegenmaatregelen" om uit te kiezen. "Een voorbeeld is dat je een heffing kunt instellen op de advertentieopbrengsten bij digitale diensten", zei Von der Leyen tegen de zakenkrant.

Kwaliteitseisen

Von der Leyen opperde dat de EU en de VS hun importheffingen voor elkaars producten allebei helemaal kunnen schrappen. Maar de Amerikaanse regering is daar nog niet op ingegaan, omdat die bepaalde Europese kwaliteitseisen en btw als handelsbarrières ziet.

"Ik denk dat we echt moeten kijken waar we onze normen en standaarden op elkaar kunnen afstemmen", zei ze daarover. "Maar daar moeten we niet te hoge verwachtingen van hebben, want vaak zijn er verschillende standaarden omdat de cultuur en manier van leven verschillen."

Von der Leyen sluit uit dat de EU wetten over marktmacht en digitale diensten afzwakt als concessie naar Trump. Vooral Amerikaanse techreuzen als Facebook, Google en Apple worden geraakt door die regels. Ook over btw valt niet te onderhandelen. "Dit zijn onze soevereine beslissingen."

Meer uit Financieel

Europese beurzen flink omhoog, ING grote winnaar in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige winsten geopend. Beleggers reageren opgelucht nu de Chinese regering de mogelijkheid van handelsgesprekken met de Verenigde Staten onderzoekt. Daarnaast worden de kwartaalcijfers van ING en Shell goed ontvangen. Beide concerns kondigden aan voor miljarden aan aandelen in te kopen.

19 minuten geleden
Topman ING: wijs dat minister nog eens naar bonusregels kijkt

AMSTERDAM (ANP) - ING-topman Steven van Rijswijk vindt het "wijs" dat het kabinet de bonusregels voor specialisten bij banken opnieuw onderzoekt. Bij de toelichting op de kwartaalcijfers van het financiële concern stipt hij aan dat de meerderheid van het bankpersoneel uit technici en mensen in de operationele uitvoering bestaat. "Daarvoor moeten wij concurreren met bijvoorbeeld techbedrijven die veel meer vrijheid hebben als het op bonussen aankomt."

56 minuten geleden
Shell gaat opnieuw voor miljarden eigen aandelen inkopen

LONDEN (ANP) - Shell heeft bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten aangekondigd dit kwartaal opnieuw voor 3,5 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. Het olie- en gasconcern deed dit ook al in het voorgaande kwartaal. Hoewel de aangepaste winst over de maanden januari tot en met maart lager uitviel dan een jaar eerder, overtrof deze de gemiddelde verwachting van analisten.

1 uur geleden
China evalueert toenadering VS voor voeren handelsgesprekken

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese regering onderzoekt de mogelijkheid van handelsgesprekken met de Verenigde Staten. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel vrijdag in een verklaring laten weten. Volgens het ministerie hebben de VS meermaals contact gezocht met Beijing om te praten over de wederzijdse importheffingen.

1 uur geleden
Bedrijvigheid Nederlandse industrie krimpt opnieuw

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in april opnieuw gekrompen, constateert de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi). Op een korte periode van stabiliteit in februari na is er sinds de zomer van 2024 maandelijks sprake van een verslechtering van de bedrijfsomstandigheden bij Nederlandse productiebedrijven.

1 uur geleden
ING gaat voor miljarden aandelen inkopen ondanks handelsonrust

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De winst van ING is afgelopen kwartaal licht gedaald vergeleken met een jaar eerder. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voor staan om opnieuw geld naar de aandeelhouders te laten gaan. ING gaat hiervoor maximaal 2 miljard euro aandelen terugkopen.

2 uur geleden
Nederlandse inflatie loopt op naar 4,1 procent in april

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. De inflatie was daarmee hoger dan de 3,7 procent in maart.

2 uur geleden