Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

MAASTRICHT (ANP) - Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. "Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar of de EU dan met sancties komt, wil ze niet zeggen.

De radicaal-linkse Europese lijsttrekker Walter Baier vroeg Von der Leyen tijdens een EU-verkiezingsdebat in Maastricht waarom de EU Israël maar laat begaan. Toen GroenLinkser Bas Eickhout, boegbeeld van de Europese Groenen, doorvroeg of na een inval in Rafah strafmaatregelen zouden volgen, haperde de commissievoorzitter. Ze zou dat "volstrekt onaanvaardbaar" vinden, maar trekt "nooit rode lijnen". "Volslagen onbevredigend", vond Baier.

De EU-landen besluiten over sancties, maar buitenlandchef en Eurocommissaris Josep Borrell stelt ze doorgaans voor.

Demonstranten

Na afloop van het debat in Maastricht waren er buiten tientallen demonstranten, die voor de rechten van de Palestijnen demonstreerden. De leus "from de river to the sea..." klonk luid over het plein. Betogers probeerden tevergeefs om de hekken rond het theater waar het debat plaatsvond om te trekken. De EU is naar de zin van de demonstranten te laks en moet meer opkomen voor de rechten van de Palestijnen.

De radicaal-rechtse lijsttrekker Anders Vistisen vindt juist dat Von der Leyen te weinig werk maakt van de strijd tegen antisemitisme. Dat verbijsterde de linkse Baier, een kind van holocaustslachtoffers. Uiterst rechts was nooit vies van Jodenhaat, wilde hij maar zeggen. Maar de Deen Vistisen wierp tegen dat antisemitisme bij links en rechts voorkomt en dat hij daar in ieder geval niets mee opheeft.

Meer uit Buitenland

Duitse Bondsraad stemt in met plan voor miljardenschulden

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse Bondsraad heeft zoals verwacht ingestemd met honderden miljarden euro's aan extra investeringen in defensie, infrastructuur en klimaat. Hierdoor wordt de zogenoemde schuldenrem deels losgelaten, wat betekent dat de regering veel meer kan gaan lenen. De Bondsdag ging dinsdag al akkoord.

17 minuten geleden
Minister Israël zegt gebied in Gaza in te nemen voor annexatie

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische minister van Defensie Israel Katz heeft het leger opdracht gegeven meer gebied in de Gazastrook in te nemen met het oog op mogelijke annexatie. "Hoe meer Hamas weigert gijzelaars vrij te laten, hoe meer terrein er door Israël zal worden geannexeerd", aldus Katz.

24 minuten geleden
Oppositie Zuid-Korea wil tweede waarnemend president afzetten

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse oppositiepartijen hebben een motie ingediend om waarnemend president Choi Sang-mok af te zetten. Het parlement stuurde eind december ook al de eerste plaatsvervanger van de geschorste president Yoon Suk-yeol weg.

1 uur geleden
Brand bij Heathrow onder controle, geen kwade opzet

LONDEN (ANP/RTR) - De brand die heeft geleid tot de sluiting van Heathrow Airport, is onder controle. Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake was van kwade opzet, zei minister Ed Miliband van Energie op LBC Radio.

1 uur geleden
Luchthaven Heathrow hele dag dicht door grote stroomstoring

LONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - London Heathrow Airport blijft vrijdag de hele dag gesloten door een grote stroomstoring als gevolg van een brand in een nabijgelegen transformatorstation. Heathrow is de drukste luchthaven van West-Europa en de sluiting zorgt voor grote verstoringen van het Europese en internationale luchtverkeer.

3 uur geleden
Trump beveelt ontmanteling onderwijsministerie

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ontmanteling bevolen van het ministerie van Onderwijs. Hij had dit al beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne, vooral om conservatieven te paaien.

13 uur geleden
EU-regeringsleiders: EU moet in 2030 sterke defensie hebben

BRUSSEL (ANP) - De EU-regeringsleiders willen dat de EU over vijf jaar een sterke defensiemacht heeft. Daarmee steunen de lidstaten het doel van de Europese Commissie dat Europa in 2030 herbewapend moet zijn, voldoende afschrikkingsmacht heeft en een goed lopende defensie-industrie. De regeringsleiders roepen op om de defensievoorstellen van de Commissie met spoed uit te werken, zo staat in een gezamenlijke verklaring die donderdagavond is aangenomen.

13 uur geleden