Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volop Zeeuwse activiteiten tijdens Dutch Food Week

Volop Zeeuwse activiteiten tijdens Dutch Food Week

Met Foodsafari’s, Proteïne Praat, Boeren & Buren Proeverij en Boer en Zorg zijn er ook in Zeeland allerlei activiteiten tijdens de landelijke Dutch Food Week. Die vindt plaats van zaterdag 8 tot en met zaterdag 15 oktober en laat het publiek de boeiende wereld van de voedingsindustrie zien. Niet alleen staat Nederland bekend als belangrijk voedselproducerend land, Zeeland in het bijzonder speelt daarin een belangrijk rol, legt voorzitter Caroline Verwijs van Food Delta Zeeland uit. “Zeeland is samen met Flevoland de grootste voedselproducerende regio van Nederland. Dat komt door de akkerbouw en daarnaast is Zeeland uniek door de aquacultuur. We produceren zowel voedsel op land als op zee.”

Tijdens de Dutch Food Week presenteren zich allerlei bedrijven aan het publiek. “De week is bedoeld om de foodsector op de kaart te zetten”, vertelt Verwijs. Ze is directeur van het internationale schelpdierenbedrijf Krijn Verwijs in Yerseke en maakt van dichtbij mee wat er in de (Zeeuwse) foodsector gebeurt. “Consumenten vragen steeds vaker waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt en producenten moeten daarover ook verantwoording afleggen door bijvoorbeeld de Europese regelgeving. Daarnaast spelen momenteel onderwerpen als voedselzekerheid.”

Proteïne Praat

Op dit soort thema’s spelen de activiteiten ook in. Zo zijn er voor Proteïne Praat drie bijeenkomsten - in Goes, Middelburg en op Schouwen-Duiveland - over de eiwittransitie. Met onder meer studenten van de HZ University of Applied Sciences en gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland wordt gesproken over duurzame voedselvoorziening met minder stikstofuitstoot. “Hoe kun je in de toekomst voedsel produceren zonder dat dit ten koste gaat van de leefomgeving? Daarover gaat het bij Proteïne Praat.”

Boer en Zorg

Boer en Zorg zet gezondheid centraal. “‘Van vullen naar voeden’ in de zorg gaat over bewustwording van wat je eet en wat dat met je lichaam doet. De kwaliteit van eten heeft invloed op het welbevinden van mensen, en breder ook invloed op je omgeving.”

Boeren en Buren Proeverij

Op woensdag 12 oktober is het Proef Boeren & Buren bij Buurderij XXL in Sint-Jansteen. Hier ontmoet het publiek tientallen enthousiaste producenten met hun lokale producten uit de grensregio van de gemeenten Hulst en Terneuzen en het Belgische Waasland.

Foodsafari’s

Verspreid door Zeeland verzorgen acht bedrijven, zoals varkenshouderij Delta Big in Aagtekerke, landbouwzadenbedrijf Limagrain in Rilland, frietproducent Lamb Weston in Kruiningen en Meatless in Goes, Foodsafari’s voor het publiek. Ook Verwijs’ bedrijf zet de deuren open. “De Foodsafari geeft belangstellenden de kans om binnen te kijken bij bedrijven en voor ondernemers is het een mooie mogelijkheid om te vertellen over hun bedrijf, de kracht van de foodsector en de unieke positie van Zeeland. Soms vergeten we om hierop trots te zijn. De foodsector is belangrijk voor Zeeland, ook op het gebied van werkgelegenheid. Het is ook in onze sector een uitdaging om voldoende personeel te vinden.” De Dutch Food Week genereert ook op dat gebied aandacht voor de bedrijven. Food Delta Zeeland zet zich daarom ook in voor een blijvende samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs. “Goed werk, goed onderwijs, voldoende woningaanbod en een aantrekkelijke leefomgeving helpen om mensen in Zeeland te houden en nieuwe inwoners aan te trekken.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, het activiteitenprogramma en aanmelding op www.dutchfoodweek.nl.

Meer uit Tholen

Tholen doet weer mee aan NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet ook dit jaar weer mee met de vijfde editie van het Nederlandse en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Samen met inwoners en bedrijven gaan ze hun best doen om minimaal hetzelfde resultaat als in 2023 te behalen. Dat was landelijk de 18e plaats in de categorie kleine gemeenten en de 2e plaats in Zeeland.

14 uur geleden
Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Bineke Smit

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Bineke Smit die de spotlight mocht vangen.

18 uur geleden
Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

1 dag geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

1 dag geleden
Tholense Boys één zege verwijderd van titel, WHS gedegradeerd [SPEELRONDE 19]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 13 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 19.

1 dag geleden
Auto ramt lichtmast omver langs de Postweg, voertuig zwaar beschadigd

POORTVLIET - Een automobilist is dinsdagavond van de weg geraakt op de Postweg bij Poortvliet en tegen een lichtmast gereden. Door het eenzijdig ongeval raakte de personenauto zwaar beschadigd. De man achter het stuur kon zelf zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond.

2 dagen geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

THOLEN - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

2 dagen geleden