Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volop discussie over opvolging Ginsburg

Volop discussie over opvolging Ginsburg

WASHINGTON (ANP) - In de Verenigde Staten is het debat losgebarsten over de opvolging van de liberale opperrechter Ruth Bader Ginsburg. Ze overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd, met als laatste wens dat haar opvolger pas zou worden benoemd door een nieuwe president.

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, liet direct al weten dat er van uitstel geen sprake zal zijn. Zodra president Trump een kandidaat naar voren schuift, zal de Senaat erover stemmen, meldde hij.

Maar zo zeker is dat niet. Minstens twee Republikeinse senatoren, Susan Collins uit Maine en Lisa Murkowski uit Alaska, hebben recent al gezegd niet meer voor de verkiezingen akkoord te zullen gaan met een door Trump voorgedragen kandidaat-opperrechter.

Republikeinen hebben meerderheid

"Dat zit er te dicht op, dat denk ik echt", zei Collins eerder deze maand tegen de New York Times. Murkowski zei vrijdag hetzelfde tegen een radiozender in Alaska.

De Republikeinen hebben in de Senaat een meerderheid van 53, tegen 47 van de Democraten.

Voor het leven benoemd

De negen rechters van het Hooggerechtshof worden voor het leven benoemd door de Senaat, na voordracht door de president. Na twee benoemingen op voordracht van Trump is de kleuring binnen het hof overwegend conservatief. Dat zou kunnen worden versterkt als Trump erin slaagt nog binnen zijn ambtstermijn een opvolger voor Ginsburg benoemd te krijgen.

Dat zou weer gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld het lot van de migranten die als kind naar de Verenigde Staten zijn gekomen, de zogeheten dreamers, vernoemd naar de wet Development, Relief, and Education for Alien Minors (DREAM Act). Zij zijn illegaal, maar worden met een beroep op de DREAM-wet niet uitgezet. Ook zou een conservatieve meerderheid van de opperrechters kunnen stemmen voor inperking van het recht op abortus.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden liet direct na Ginsburgs overlijden al weten dat wat hem betreft de opvolger wordt aangewezen door degene die op 3 november de presidentsverkiezing wint.

Meer uit Buitenland

Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

54 minuten geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

3 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

5 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

6 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

9 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

10 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

11 uur geleden