Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volgens peiling ruim helft van Britten voor behoud van monarchie

Volgens peiling ruim helft van Britten voor behoud van monarchie

LONDEN (ANP) - Een meerderheid van de Britse bevolking is voor het behoud van de monarchie. Dat suggereert een opiniepeiling van YouGov, die op verzoek van het BBC-programma Panorama werd uitgevoerd. De peiling komt een kleine twee weken voor de kroning van Charles op 6 mei.

Uit de peiling onder 4592 respondenten komt naar voren dat 58 procent vindt dat de monarchie moet blijven bestaan, terwijl 26 procent de voorkeur geeft aan een gekozen staatshoofd. De overige 16 procent weet het niet. Er zijn wel grote verschillen tussen leeftijdsgroepen. Van de Britten ouder dan 65 jaar vindt 78 procent dat de monarchie moet blijven, bij de Britten tussen de 18 en 24 jaar is dat een derde (32 procent). Van die laatste groep vindt 38 procent dat er een gekozen staatshoofd moet komen, al antwoordt ook 30 procent "ik weet het niet".

Ook onverschilligheid over de Britse koninklijke familie is een uitdaging voor het koningshuis. In totaal geeft 58 procent van de ondervraagden aan "niet geïnteresseerd" te zijn in de koninklijke familie. Onder jongeren van 18 tot 24 jaar is dat percentage nog hoger, 78 procent. De oudere generaties zijn meer geïnteresseerd in het Britse koningshuis, maar ook 42 procent van de 65-plussers geeft aan niet of helemaal niet geïnteresseerd te zijn.

De 4592 respondenten werd verder gevraagd of ze vinden of koning Charles genoeg voeling heeft met de ervaringen van de Britse bevolking. Daarvan vindt 45 procent van niet en 36 procent vindt dat de koning dat wel heeft. Uit de peiling komt verder naar voren dat 54 procent vindt dat de koninklijke familie genoeg doet in verhouding met het geld dat de familie ontvangt. Aan de andere kant vindt 32 procent dat zij geen "waar voor hun geld krijgen" en 14 procent weet het niet.

Meer uit Buitenland

Rubio vertelt Lavrov dat VS gefrustreerd zijn over vredesproces

KUALA LUMPUR (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."

14 minuten geleden
Restauratie Lam Gods in Gent loopt vertraging op

GENT (ANP/BELGA) - De restauratie van het vijftiende-eeuwse kunstwerk Lam Gods duurt langer. Het altaarstuk van de gebroeders Van Eyck kan naar verwachting pas in de lente van 2027 weer worden bekeken in de Sint-Baafskathedraal in Gent, bleek tijdens een persmoment.

15 minuten geleden
Dodental aanvallen Gazastrook stijgt: tientallen mensen gedood

GAZA (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn opnieuw tientallen mensen om het leven gekomen door Israëlische aanvallen, meldt de burgerbescherming in het gebied. Die stelde een eerder dodental bij naar 52.

1 uur geleden
EU maakt afspraak met Israël over toelaten humanitaire hulp Gaza

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft afspraken gemaakt met Israël over het toelaten van meer humanitaire hulp aan Gaza, meldt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. "Deze deal betekent dat er meer grensovergangen worden geopend, dat er vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel Gaza binnenkomen, dat de vitale infrastructuur wordt hersteld en dat hulpverleners worden beschermd", schrijft Kallas op X.

1 uur geleden
Motie van wantrouwen tegen Von der Leyen weggestemd

STRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.

2 uur geleden
VK en Frankrijk gaan nucleaire samenwerking versterken

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.

2 uur geleden
Von der Leyen gaat met gemak motie van wantrouwen overleven

STRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal later donderdag met een ruime meerderheid van het Europees Parlement worden verworpen. De sociaaldemocraten (S&D), de op een na grootste fractie, gaan ook tegenstemmen.

2 uur geleden