Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vogels en insecten welkom bij De Wegwijzer

Vogels en insecten welkom bij De Wegwijzer

HEINKENSZAND – Groep 5|6 van christelijke basisschool De Wegwijzer in Heinkenszand stroomde donderdag als een vrolijk lint achter juf Tessa aan het schoolplein op. Op deze zonnige middag stond het buitenonderwijs in het teken van veiligheid voor (broedende) vogels en insecten.

Schooldirecteur Marnix Maljaars geniet zichtbaar van de buitenactiviteit. Behalve het inzetten van eigentijdse leermiddelen bestaat boeiend onderwijs ook uit het overdragen van kennis en respect voor de natuur. En de projecten in en om de school zijn daar het tastbare bewijs van.

Vogelhuisjes

De 22 leerlingen van groep 5|6 zetten in twee- en drietallen vogelhuisjes in elkaar. ‘Moestuinmoeders’ Celine, Marieke en Dianne, hulpvader Arie en Jesse en Ludo, de twee stagiaires van Scholengroep Pontes uit Goes staan klaar om mee te helpen. Maar eerst wil meester Marnix weten waarvoor de vogelhuisjes dienen. Dani weet dat vogels zo geen prooi worden voor roofdieren en Leroy zegt dat de vogels er rustig in kunnen broeden. Behalve een veilig plekje voor vogels hangt er naast het voorbeeld dat vanmiddag wordt nagemaakt ook een heus insectenhotel. Het is onderdeel van een project dat De Wegwijzer samen met Traas Nature Care heeft vormgegeven.

Vleermuizennestkast

Projectleider Dorien de Vrieze is speciaal voor de gelegenheid van de partij en draagt het – deels door hen gesponsorde - project officieel over aan De Wegwijzer. Ze ontvangen een vleermuizennestkast en een mooie stapel brochures.

Kitspuit

Dan is het de hoogste tijd voor het uitreiken van de bouwpakketjes die meester Marnix met assistentie van zijn schoonvader heeft voorbereid. Er wordt lustig op los getimmerd. Luuk en Timo krijgen hulp van stagiaire Jesse. Rowen en zijn beste maatje Anouk kunnen het samen af. Het dak van het vogelhuisje is nog wel een uitdaging. Het loopt schuin af, maar mag niet wegglijden. “En het mag niet vastgespijkerd worden, want dat kunnen we het later schoonmaken en kunnen andere vogels het nog eens gebruiken”, weten Levi en Valentino. Er worden blokjes hout op gemaakt, die er aan de binnenkant van het vogelhuisje tegen de wanden voor zorgen dat het dakje niet weg kan glijden. Een precies klusje. Levi heeft een goed idee. “Eerst aan een kant een blokje vastmaken en dan pas uitmeten waar het andere blokje vastgelijmd moet worden. Dat is een goede tip die ook bij alle andere bouwsels toegepast kan worden. Hulpvader Arie heeft de kitspuit paraat en heeft het er maar druk mee.

Vogelhuisjes

Tot slot schrijft juf Tessa op alle vogelhuisjes de namen van de leerlingen die ze gemaakt hebben. Binnenkort worden ze allemaal opgehangen. Vogels, insecten en vleermuizen, ze zijn allemaal van harte welkom bij De Wegwijzer!

Meer uit Beveland

Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Onze Grote Kerk is dit jaar tot en met oktober elke middag (behalve zondag en maandag) geopend, dankzij vrijwilligers zoals Willy, die me ook nog hielp bij het maken van de foto. Die openstelling is geweldig, want het is een heerlijke plek om zomaar rond te dwalen en van alles te ontdekken. Zo stond ik ineens bij een sober graf: ‘Hier rust Frans Naerebout’, de Vlissingse loods (1748-1818), die tientallen schipbreukelingen redde. Op dit beschadigde graf aan de noordkant van de kerk is het koperen plaatje van zijn doodskist geschroefd: naam, overlijdensdatum en leeftijd. Meer niet. Een beroemd mensenredder onwaardig, zou je zeggen. Bevangen door die gedachte maakte ik het rondje door de kerk af en toen stuitte ik aan de zuidkant op de grafsteen die op de foto staat. Merkwaardig! Naerebout rust gewoon tweemaal in de Grote Kerk!

3 uur geleden
Kleindochter Leala opent keramiekatelier Ine Haring in Ambachtscentrum Goes

GOES - Leala heeft het keramiekatelier van haar oma Ine Haring geopend in het ambachtscentrum in Goes.

1 dag geleden
Burgernet stopt in september met sms en spraakbericht

DEN HAAG - Burgernet zal binnenkort alleen nog via de app berichten versturen over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de hulp van het publiek wordt gevraagd. De meldingen via sms en spraakberichten komen daarmee te vervallen.

1 dag geleden
Adrz haalt geld op voor Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds

GOES - Zaterdag 27 mei werd op ‘International Emergency Medicine day’ door een team van ziekenhuis Adrz voor de 7e keer de SGO-run gelopen. 

1 dag geleden
Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

2 dagen geleden
Man (34) vernielt ruit en steelt bestelbus in Goes

GOES - Een 34-jarige man uit Bergen op Zoom is gisteren na een achtervolging aangehouden in Steenbergen. De man zou in Goes een ruit hebben vernield en een bestelbus hebben gestolen. 

2 dagen geleden
Grote brand Oudelande aangestoken; bewoner (51) aangehouden

OUDELANDE - Voor de brand die donderdagmorgen vroeg een schuur met tientallen caravans verwoestte in Oudelande gaat de politie uit van brandstichting. De 51-jarige bewoner van het naastgelegen huis, dat ook beschadigde raakte, is aagehouden. Hij zit vast voor verhoor.

2 dagen geleden