Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vogelpark moet echt vogelpark worden

Vogelpark moet echt vogelpark worden

MIDDELBURG – Veel bewoners van de Veersepoort wisten niet dat het uitgestrekte grasveld aan de rand van de wijk het Vogelpark heet. Begrijpelijk, want het oogt niet als een park en erg vogelvriendelijk is het niet. Het gebied bestaat uit grasvelden met hier en daar een boom. Aan speelplaatsen en bankjes is geen gebrek en honden hebben genoeg ruimte om te ravotten. Maar Henk Nijssen ziet meer mogelijkheden voor dit park en is een petitie begonnen om het vogelpark vogelvriendelijk te maken.

Sinds anderhalf jaar wonen Henk Nijssen en zijn vrouw in de Veersepoort. Daarvoor woonde het koppel dertig jaar lang in de Sportlaan. “De Veersepoort is qua architectuur een bijzondere wijk. Overal is goed over nagedacht en de straten zijn vernoemd naar vogels, dus het is begrijpelijk dat het park Vogelpark is genoemd. Het wekt de indruk dat het vogelvriendelijk is, maar dat is het niet.” Nijssen denkt al een tijdje na over hoe je het park kunt vergroenen. Daarbij wil hij rekening houden met alle gebruikers. “Het Vogelpark is een lang grasveld met hier en daar een boom. Tussen de huizen zijn kleinere veldjes waar speeltoestellen en een voetbalkooi staan. Er zijn veel kinderen die er spelen. Ook honden en hun baasjes lopen dagelijks over het Torenvalkpad. En dan hebben we nog buurtbewoners die aan het park wonen en ongetwijfeld wensen hebben. Al met al was ik benieuwd hoe de buurt zou reageren op het plan om het park aan te pakken.”

Biodiversiteit

Nijssen kreeg al snel handtekeningen binnen. “Het zijn er al meer dan 200. Ik had nooit gedacht dat zoveel mensen, zo snel zouden reageren. Hopelijk zitten er ook mensen tussen die mee willen denken.” Nijssen heeft onderzoek gedaan naar betaalbare, duurzame mogelijkheden. Zo kwam hij op een tiny forest. Zo’n bosje met de oppervlakte van een tennisbaan heeft veel impact. “Ten eerste is het klein, dus er blijft voldoende ruimte over voor kinderen en honden om te rennen. Ten tweede zorgt het voor biodiversiteit waar vogels en insecten baat bij hebben, het neemt CO2 op, houdt water vast en vermindert de hittestress in de zomer. Inheemse bomen en struiken vragen niet meer onderhoud dan een grasveld.”

Een ander idee is een bloesemlaan van hoogstamfruitbomen of Japanse sierkers. “Het lijkt me mooi om een laantje aan te leggen waar je door kunt lopen met allemaal bloesem boven je in het voorjaar. Hetzelfde geldt voor stroken bloemen, zoals aan de randen van akkers. Deze bloemen zorgen zelf voor uitzaaiing. Het geeft kleur aan het park en insecten komen er op af wat voor vogels aantrekkelijk is.”

Natuurlijker

Als beleidsadviseur bij de provincie hield Nijssen zich bezig met ruimtelijke ordening. “Ik weet dat het belangrijk is om natuur in de stad te hebben. Het park hoeft niet op de schop, maar kan wel natuurlijker worden. IVN heeft veel informatie beschikbaar die we als buurtbewoners kunnen gebruiken om het park vogelvriendelijk te maken. De gemeente moet er wel mee instemmen.” Aan de hand van de petitie gaat Nijssen opzoek naar mensen die hem willen vergezellen. Daarna kijkt hij wat de volgende stappen zijn. “Ik hoop dat mensen zich aanmelden, want het kan een mooi park worden.” 

Aanmelden voor de werkgroep kan via [email protected]. De petitie staat op vogelparkvogelvriendelijk.petities.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

'Mensen kijken vooral uit nieuwsgierigheid'

MIDDELBURG - Een dichter, een filosoof, een kunstenaar, een schrijver, een atleet, een politicus, een wetenschapper, een criticus. Micha Braaksma uit Middelburg is het allemaal. Nu stort hij zich op zijn studie Arts & Humanities aan de universiteit van Tilburg met tussendoor wat modellenwerk en misschien lopen op de catwalk. Waarom zou je jezelf niet uitdagen tenslotte?

5 uur geleden
Taxatiemiddag in ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg

MIDDELBURG - Op vrijdag 20 oktober vindt er een taxatiemiddag plaats in de ZB Middelburg, aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg. Taxateurs Arie Molendijk en Arne Steenkamp taxeren oude boeken zoals oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten en prenten.

10 uur geleden
'De Filmkeuze van....' wordt vervolgd met nieuwe gasten bij Cinema Middelburg

MIDDELBURG - Cinema Middelburg geeft vanaf volgende week een vervolg aan de succesvolle reeks ‘De Filmkeuze van…’, waarbij  alles draait om films, gekozen door leuke Middelburgers. Cinema Middelburg weer nieuwe Middelburgers uitgenodigd om een film te kiezen die voor hen een speciale betekenis heeft.Willem Millenaar kiest voor de klassieker Le Mépris, de Frans-Italiaanse film uit 1963 onder regie van Jean-Luc Godard, gebaseerd op het boek Il disprezzo van Alberto Moravia. Op donderdag 28 september, om 20:00 uur zal Willem de film inleiden. “Toen ik gevraagd werd om een film te kiezen in de serie ‘mijn filmkeuze’ moest ik niet zo lang nadenken. Als liefhebber van de cinema in het algemeen en de Franse cinema in het bijzonder (tenslotte heb ik een Franse partner en ook familie te Cannes, directeur des cours en docent bij de Alliance française te Goes, plus jarenlang betrokken geweest bij Vive le Cinema - Film by the Sea) rolde gelijk de prachtige (en nu gerestaureerde) film ‘le Mépris’ - Nederlandse titel de verachting - bovenaan mijn lijstje. Deze film greep mij toen en nog steeds aan: kippenvel. In een prachtige locatie - de iconische villa, Bauhaus-achtig, prachtige idyllische beelden met oogverblindende filmshots, muziek die het verhaal nog meer diepgang geeft, een schitterend verfilmd einde... Wat heerlijk om deze film gerestaureerd te zien; een parel in Cinema Middelburg. Filmschrijver Paul (Michel Piccoli) worstelt met een opdracht: hij moet voor regisseur Fritz Lang (gespeeld door hemzelf) de Odyssee van Homerus (ook al indrukwekkend, want dit is mijn lievelingsboek ) bewerken tot een toegankelijk filmverhaal. De filmproducent (Jack Palance) is opvliegend en veeleisend. En zijn huwelijk met de fraaie Camille (Birgitte Bardot) zit in een lastige fase.”

1 dag geleden
Scooterrijdster gewond in Middelburg

MIDDELBURG - Een scooterrijdster heeft vrijdagmiddag letsel opgelopen toen ze door onbekende oorzaak ten val kwam tussen Middelburg en Koudekerke.Het ongeluk gebeurde op de Groeneweg, die tussen de genoemde plaatsen loopt. Nadat het ongeluk rond 14.15 uur was gemeld, spoedden een politie-eenheid en een verpleegkundig specialist van de ambulancedienst zich ter plekke. Voor zover bekend liep de scooterrijdster geen ernstig letsel op maar of het slachtoffer naar het ziekenhuis moest worden vervoerd, is niet bekend.

1 dag geleden
Expositie Rothuizen Architecten: de Zeeuwse projecten van Taco Tuinhof en Ben Westenburger

MIDDELBURG - Vandaag, vrijdag 22 september 2023, opent Rothuizen Architecten en Adviseurs een grootse tentoonstelling op het siloterrein aan de Kleverskerkseweg 49 in Middelburg, over de Zeeuwse projecten van de derde generatie architecten van het bureau: Taco Tuinhof en Ben Westenburger. Voorafgaand aan de opening vindt een mini-symposium over het bureau plaats over 90 jaar bouwen aan Zeeland door Rothuizen door architect Johan de Koning en voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn.

2 dagen geleden
Tentoonstelling 'Weggecijferd, Teruggevochten' in Middelburg

MIDDELBURG - Weggecijferd. Teruggevochten. Zo heet het bijzondere fotoboek waarin honderd ouders, getroffen in het toeslagenschandaal, worden geportretteerd. Op maandag 25 september wordt om 15.30 de tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ geopend door Renske Leijten op het Damplein.

2 dagen geleden
Restauratie kademuur Korendijk-Kinderdijk in Middelburg van start

MIDDELBURG - De kademuur aan de Korendijk-Kinderdijk heeft onderhoud nodig. De stenen van het metselwerk zitten los. Om te voorkomen dat de kademuur verder aftakelt, laat de gemeente deze herstellen. Zo voorkomen we dat het metselwerk verder wordt aangetast.Het restauratieproces omvat het zorgvuldig herstellen van de kademuur. In eerste instantie worden losse stenen en voegen verwijderd. Vervolgens wordt de kademuur volledig gereconstrueerd. Waar nodig worden bijzondere muurplanten tijdelijk verwijderd samen met een ecoloog, met de intentie om ze na de restauratie terug te plaatsen. De muurplanten zijn mede belangrijk voor biodiversiteit en vogels.Interreg Vlaanderen-Nederland project Natuur-inbouw zet zich in om verlies van leefgebieden en rust- en slaapplaatsen van gebouwafhankelijke diersoorten zoals vleermuizen, huismussen, tegen te gaan en is daarom ook medefinancier van de restauratie. Daarnaast worden er enkele aanvullende verbeteringen uitgevoerd. De bomen tussen de parkeervakken krijgen meer leefruimte door de vervanging van kleine boomranden door een half-verharding vak. Het aantal parkeervakken blijft gelijk. Langs de Kinderdijk zijn er fietsparkeermogelijkheden. De fietsbeugels op die locaties zullen ook vernieuwd worden.Start werkzaamhedenBouwgroep Peters gaat voor gemeente Middelburg de kademuur herstellen. Vanaf 25 september begint de aannemer met inrichten van de bouwplaats. Vanaf 2 oktober start het echte herstelwerk. Het grootste deel van de restauratie zal worden uitgevoerd vanaf vlotten op het water. In samenwerking met Watersportvereniging Arne worden de steigers vooraf verwijderd. In geval van ernstige schade aan de muur kan het nodig zijn om aan de achterkant een deel vrij te graven. Op de kant is er ruimte nodig voor de bouwplaats met bouwmaterialen. Parkeren is daardoor op die plek tijdelijk niet mogelijk. De doorgaande weg blijft wel toegankelijk. De planning is om voor Pasen 2025 klaar te zijn.Geluid en stofvormingGeluid bij sloopwerk kunnen we helaas niet voorkomen. Bij het uitkappen van stenen komt naast geluid ook stof vrij. Voor de bouwvakkers en voor de buurtbewoners doen we ons best om dit tegen te gaan. We besproeien de muur met water als dat nodig is.

2 dagen geleden