Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vogelpark moet echt vogelpark worden

Vogelpark moet echt vogelpark worden

MIDDELBURG – Veel bewoners van de Veersepoort wisten niet dat het uitgestrekte grasveld aan de rand van de wijk het Vogelpark heet. Begrijpelijk, want het oogt niet als een park en erg vogelvriendelijk is het niet. Het gebied bestaat uit grasvelden met hier en daar een boom. Aan speelplaatsen en bankjes is geen gebrek en honden hebben genoeg ruimte om te ravotten. Maar Henk Nijssen ziet meer mogelijkheden voor dit park en is een petitie begonnen om het vogelpark vogelvriendelijk te maken.

Sinds anderhalf jaar wonen Henk Nijssen en zijn vrouw in de Veersepoort. Daarvoor woonde het koppel dertig jaar lang in de Sportlaan. “De Veersepoort is qua architectuur een bijzondere wijk. Overal is goed over nagedacht en de straten zijn vernoemd naar vogels, dus het is begrijpelijk dat het park Vogelpark is genoemd. Het wekt de indruk dat het vogelvriendelijk is, maar dat is het niet.” Nijssen denkt al een tijdje na over hoe je het park kunt vergroenen. Daarbij wil hij rekening houden met alle gebruikers. “Het Vogelpark is een lang grasveld met hier en daar een boom. Tussen de huizen zijn kleinere veldjes waar speeltoestellen en een voetbalkooi staan. Er zijn veel kinderen die er spelen. Ook honden en hun baasjes lopen dagelijks over het Torenvalkpad. En dan hebben we nog buurtbewoners die aan het park wonen en ongetwijfeld wensen hebben. Al met al was ik benieuwd hoe de buurt zou reageren op het plan om het park aan te pakken.”

Biodiversiteit

Nijssen kreeg al snel handtekeningen binnen. “Het zijn er al meer dan 200. Ik had nooit gedacht dat zoveel mensen, zo snel zouden reageren. Hopelijk zitten er ook mensen tussen die mee willen denken.” Nijssen heeft onderzoek gedaan naar betaalbare, duurzame mogelijkheden. Zo kwam hij op een tiny forest. Zo’n bosje met de oppervlakte van een tennisbaan heeft veel impact. “Ten eerste is het klein, dus er blijft voldoende ruimte over voor kinderen en honden om te rennen. Ten tweede zorgt het voor biodiversiteit waar vogels en insecten baat bij hebben, het neemt CO2 op, houdt water vast en vermindert de hittestress in de zomer. Inheemse bomen en struiken vragen niet meer onderhoud dan een grasveld.”

Een ander idee is een bloesemlaan van hoogstamfruitbomen of Japanse sierkers. “Het lijkt me mooi om een laantje aan te leggen waar je door kunt lopen met allemaal bloesem boven je in het voorjaar. Hetzelfde geldt voor stroken bloemen, zoals aan de randen van akkers. Deze bloemen zorgen zelf voor uitzaaiing. Het geeft kleur aan het park en insecten komen er op af wat voor vogels aantrekkelijk is.”

Natuurlijker

Als beleidsadviseur bij de provincie hield Nijssen zich bezig met ruimtelijke ordening. “Ik weet dat het belangrijk is om natuur in de stad te hebben. Het park hoeft niet op de schop, maar kan wel natuurlijker worden. IVN heeft veel informatie beschikbaar die we als buurtbewoners kunnen gebruiken om het park vogelvriendelijk te maken. De gemeente moet er wel mee instemmen.” Aan de hand van de petitie gaat Nijssen opzoek naar mensen die hem willen vergezellen. Daarna kijkt hij wat de volgende stappen zijn. “Ik hoop dat mensen zich aanmelden, want het kan een mooi park worden.” 

Aanmelden voor de werkgroep kan via [email protected]. De petitie staat op vogelparkvogelvriendelijk.petities.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Kloostergangen in abdij Middelburg dicht na vallen steen

MIDDELBURG - De kloostergangen in het Middelburgse abdijcomplex zijn gesloten, omdat er een stuk natuursteen vanuit de gewelven naar beneden is gevallen. Dat meldt de provincie Zeeland.

1 uur geleden
Van Trekkertrek naar polowedstijd in Aagtekerke

AAGTEKERKE - Aan de Herenweg, waar een paar dagen eerder nog trekkers reden en werd gefeest in de feesttent, galopperen over een paar dagen paarden rond. En dan niet vanwege een typisch Zeeuws rondje ringrijden, maar om polowedstrijden te rijden. Vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli wordt op het terrein de Polo Cup Domburg georganiseerd. Jeroen van de Lindeloof vertelt  hoe dit bijzondere evenement in Aagtekerke is beland. 

1 uur geleden
Gezellige marktdag in Westkapelle

WESTKAPELLE - Woensdag  31 juli zijn er tussen 11.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten te doen in en rondom het Polderhuis. In de Zuidstraat ter hoogte van het Polderhuis is er Brocante, Vintage en Ouwe Sannie te koop. In de Polderhuistuin is er een Creatief van eigen bodem markt en worden heerlijke smouters en wafels gebakken.

5 uur geleden
Historische band tussen Schotland en Walcheren krijgt een impuls met kunst

DOMBURG - Charles Avery is zondagmiddag 28 juli te gast in het Marie Tak van Poortvlietmuseum Domburg. Deze Schotse beeldend kunstenaar praat met curator en kunstcriticus Hans den Hartog Jager over zijn nieuwe beeldengroep Henge #2 die dit jaar medio oktober een plaats krijgt in het wandelpark Vliedduinen in Domburg. Tijdens dit Engelstalige interview vertelt Charles Avery over zijn inspiratie en eerder werk waar Henge #2 een vervolg op is. Het gesprek start om 16.30 uur en vindt plaats in de tuin van het museum. Iedereen is welkom en toegang is gratis.

8 uur geleden
Fietser ernstig gewond bij aanrijding Serooskerke

SEROOSKERKE - Een fietser is woensdagmiddag ernstig gewond geraakt na een botsing met een busje bij Serooskerke. 

1 dag geleden
Mogelijk appartementen op locatie oude super en bouwmarkt Badhuisstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Holding Vader onderzoekt de mogelijkheid om appartementen te realiseren op de voormalige Jumbo- en Hubo-locatie aan de Badhuisstraat 6-8A in Koudekerke. Dinsdag tekenden Holding Vader en de gemeente Veere hiervoor de intentieovereenkomst. 

1 dag geleden
31 juli geen aanvraag reisdocumenten in Middelburg

MIDDELBURG - Op woensdag 31 juli wordt de apparatuur voor het aanvragen van reisdocumenten vervangen.  Deze dag kunnen er geen aanvragen worden ingediend.  

1 dag geleden