
Voedselprijzen een vijfde lager dan piek na begin oorlog Oekraïne
ROME (ANP) - De wereldwijde prijzen van voedsel zijn in maart opnieuw gedaald en liggen ruim een vijfde lager dan de piek van een jaar geleden, berekende de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Kort na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 stegen de prijzen voor de belangrijkste basisgrondstoffen voor eten en drinken tot een recordhoogte. Beide landen zijn belangrijke graanexporteurs en de oorlog joeg de vrees aan voor tarwe- of maistekorten
De graadmeter waarmee de FAO de prijsontwikkelingen meet voor bijvoorbeeld graan, vlees en plantaardige oliën daalde tussen februari en maart met 2,1 procent tot 126,9 punten. In vergelijking met maart vorig jaar gaat het om een neergang van 20,5 procent.
Die afname was onder andere te danken aan goedkoper graan. Rusland en Oekraïne blijven de wereldmarkt volgens de FAO goed voorzien van graan, dankzij de verlenging van hun vorig jaar gesloten akkoord dat de export vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee mogelijk maakte. Daarnaast had Australië een goede tarweoogst en ziet het ernaar uit dat graan in Europa ook goed groeit. Ook oliën zoals zonnebloemolie of raapzaadolie werden goedkoper dankzij een ruim aanbod en relatief lage vraag.
Hoofdeconoom Máximo Torero van de FAO waarschuwt voor al te veel optimisme over de gedaalde prijzen. Zo is voedsel nog relatief duur en hebben sommige landen wel degelijk te maken met oplopende kosten voor de meest basale benodigdheden. "Dit is vooral het geval in ontwikkelingslanden die veel voedsel importeren, waarbij hun situatie is verslechterd door de waardedaling van hun valuta's ten opzichte van de Amerikaanse dollar of de euro", zegt hij. Een aantal armere landen kampt ook met hoge schulden, wat hun positie op de wereldmarkt verzwakt, stipt Torero aan.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
8 uur geleden