VNG, UWV en SVB pleiten voor hervormingen voor bestaanszekerheid
DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), uitkeringsinstantie UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) roepen op om het onderwerp bestaanszekerheid op de agenda van het nieuwe kabinet te zetten. In een manifest, dat ze woensdag tijdens de Top Bestaanszeker Nederland aanboden aan enkele Tweede Kamerleden, pleiten zij voor "stevige hervormingen".
De verklaring werd in ontvangst genomen door onder anderen Daan de Kort (VVD), Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA), Inge van Dijk (CDA) en Tjebbe van Oostenbruggen (NSC). Ook Henk Vermeer (BBB) en Marijke Synhaeve (D66) waren erbij. Onder meer de Belastingdienst, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het Centraal Administratie Kantoor (CAK) ondersteunen de oproep tot meer aandacht voor het onderwerp in de Kamer.
"Ik herken de knelpunten en het is belangrijk dat we dezelfde taal gaan spreken", zegt De Kort over de rol van de politiek. Lahlah spreekt van een "mooi manifest". "Over mensen in kwetsbare situaties moeten we geen politiek bedrijven. Laten we morgen al beginnen en werk maken van die lange adem", reageerde zij bij het in ontvangst nemen.
Stevige hervormingen nodig
In de verklaring zeggen VNG, UWV en SVB dat veel mensen met een laag inkomen momenteel onvoldoende geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook is het stelsel van inkomensondersteuning met name voor mensen in kwetsbare posities "te complex geworden", vinden zij. "Het veroorzaakt daardoor steeds vaker juist bestaansonzekerheid, in plaats van dat het die versterkt. Het weerhoudt mensen bovendien ervan om te gaan werken, terwijl op de arbeidsmarkt iedereen nodig is."
De afgelopen jaren is de regelgeving steeds ingewikkelder geworden, zegt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV. "Voor ons als UWV, maar ook voor andere instanties en de burger. Mensen met een laag inkomen hebben soms geen toegang tot waar ze recht op hebben. Omdat het te ingewikkeld is, of omdat het ze onzekerheid over hun inkomen oplevert", legt hij uit.
Volgens VNG, UWV en SVB moet dit veranderen en zijn stevige hervormingen door het nieuwe kabinet nodig voor een "toereikend, voorspelbaar en toegankelijk inkomen" voor iedereen. "Het moet radicaal anders. Uiteindelijk wil je begrijpelijke regels", zegt Camps.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Veel adviezen van een commissie over het beter compenseren van toeslagenouders "spreken mij enorm aan", zei staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) donderdag bij het in ontvangst nemen van de aanbevelingen. De commissie-Van Dam adviseerde de "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen" van een hersteloperatie terug te brengen naar twee routes voor gedupeerden. Palmen voelt "urgentie" om over te stappen op één schadekader, zoals de commissie adviseert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 heeft donderdag in een landbouwdebat kritiek gekregen van BBB, ChristenUnie en SGP op het standpunt dat de veestapel gehalveerd moet worden. Toen de rechter woensdag bepaalde dat de staat wettelijke stikstofdoelen voor eind 2030 moet halen, reageerde D66-leider Rob Jetten dat halveren van de veestapel "onvermijdelijk" is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Dienst Toeslagen, ooit onderdeel van de Belastingdienst, moet eigenlijk weg bij het ministerie van Financiën. Dat oppert de spoedcommissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam in een ongevraagd advies. De commissie bracht advies uit over de hersteloperatie van het toeslagenschandaal, maar gaf in het 'naschrift' het advies dat Toeslagen mogelijk thuishoort bij het ministerie van Sociale Zaken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De compensatie van gedupeerden in het toeslagenschandaal loopt dusdanig vast, dat volledig herstel van alle ouders vijftien tot twintig jaar dreigt te duren. De hersteloperatie is ondermaats en een "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen", oordeelt de commissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam in een spoedadvies. Hij adviseert om het herstelproces terug te brengen naar twee routes, "met als belangrijkste route die van SGH", de stichting waar prinses Laurentien voorheen aan het roer stond.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is naar eigen zeggen niet bekend met geheime contracten die volgens De Telegraaf zijn gesloten toen hij Eurocommissaris was. Hierin zou volgens het dagblad zijn afgesproken dat milieuorganisaties in ruil voor subsidies van de Europese Commissie lobbyden voor de Green Deal van Timmermans. "Ik heb zelf nooit contracten gesloten en me er niet rechtstreeks mee beziggehouden in mijn tijd als Eurocommissaris", reageert hij.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Herdenkingen beschermen tegen verstoringen door demonstraties is een "ingewikkelde puzzel", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) in een debat over het demonstratierecht. In de Kamer gaan stemmen op om bijvoorbeeld strenger op te treden tegen demonstraties rond 4 mei-herdenkingen, maar daar gaat de minister niet direct in mee.
22 uur geledenARNHEM (ANP) - De uitspraak in de 'stikstofzaak' van Greenpeace tegen de Staat laat opnieuw zien "hoe belangrijk het is dat onze natuurdoelen worden gehaald", vindt de provincie Gelderland. Volgens het provinciebestuur toont de uitspraak ook wederom aan dat Gelderland meer geld van het Rijk nodig heeft om de stikstofuitstoot terug te dringen en natuurherstel te realiseren.
22 uur geleden