
VNG hekelt 'ondoordachte asielwetten en gebrekkige financiering'
DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft dinsdag scherpe kritiek geuit op het asielbeleid van het kabinet. Dat "wordt gekenmerkt door een opeenstapeling van ondoordachte wetgeving, gebrekkige financiering en een gebrek aan regie en afstemming", stelt de organisatie namens de 342 gemeenten.
Volgens de vereniging leidt het "zwalkende" beleid van het kabinet tot "onzekerheid en spanning in buurten". De lokale autoriteiten "voelen zich in de kou gezet". Ze vinden dat het kabinet niet luistert naar hun adviezen en bestaande afspraken negeert, aldus de VNG.
Als voorbeeld noemt de vereniging "dure en onwenselijke noodopvang in hotels en sporthallen", die verwarring en onrust zou veroorzaken bij bestuurders, omwonenden en vluchtelingen. Dat wordt volgens de VNG erger door onduidelijkheid van het kabinet: gemeenten moeten een aantal asielzoekers opvangen volgens de spreidingswet, die het kabinet zo snel mogelijk wil intrekken.
Ook andere maatregelen werken elkaar tegen, zegt de VNG. Zo wil het kabinet twee statussen invoeren voor asielzoekers en andere noodmaatregelen nemen. Dat kan leiden tot meer werkdruk, maar tegelijk wordt er bezuinigd op de IND (die asielaanvragen beoordeelt), het COA (dat asielzoekers opvangt) en VluchtelingenWerk (dat asielzoekers ondersteunt).
Om de druk op de asielopvang te verminderen, zouden erkende vluchtelingen, de statushouders, moeten verhuizen naar doorstroomlocaties. Daar zouden ze kunnen wachten tot er een woning voor hen vrijkomt. Maar die komt niet, en daarom spreekt de VNG al van 'volstroomlocaties', waar statushouders afgezonderd blijven en niet kunnen opgaan in de samenleving.
Dat gemeenten geen geld meer krijgen voor de bed-bad-broodregeling voor afgewezen asielzoekers, valt ook verkeerd bij de VNG. Er is geen manier om deze mensen aan een status te helpen, maar ook niet om ze het land te laten verlaten. Daardoor belanden ze op straat, wat leidt tot overlast en tot werkdruk voor politie en hulpverleners, stelt de vereniging.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geleden