Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN zien nodige groeiremmers voor wereldwijde economie

VN zien nodige groeiremmers voor wereldwijde economie

GENÈVE (ANP) - Het jaar 2019 was het minste jaar voor de wereldwijde economische groei in tien jaar tijd. Volgens een rapport van de Verenigde Naties kwam de groei uit op 2,3 procent. Voor volgend jaar wordt een gematigde groei verwacht, maar de landenorganisatie waarschuwt tegelijkertijd voor de nodige groeiremmers.

Volgens de VN kan de mondiale groei volgend jaar op 2,5 procent uitkomen. De organisatie houdt duidelijk een slag om de arm en wijst daarvoor met een beschuldigende vinger naar onder meer de aanhoudende handelsspanningen en een mogelijke escalatie van geopolitieke spanningen. Dit alles kan het herstel van de economie doen "ontsporen", zo valt te lezen.

In een zwarter scenario gaat de VN uit van 1,8 procent groei. Een "langdurige zwakte" kan daarbij duurzame ontwikkelingen in de weg zitten, zoals het doel om armoede uit te roeien en het creëren van "fatsoenlijke banen" voor iedereen. Ook worden bij mindere groei ongelijkheden en de toenemende klimaatcrisis aangewakkerd. Al met al zorgt dat voor groeiende onvrede in vele delen van de wereld, waarschuwt VN-secretaris-generaal António Guterres. Hij denkt ook dat dit een verdere toename van "naar binnen gericht beleid" aanmoedigt.

Wereldwijde handelsspanningen

De economie van Europa zal naar verwachting dit jaar "een beperkte groei" van 1,6 procent laten zien en 1,7 procent in 2021. Tegen de achtergrond van verhoogde wereldwijde handelsspanningen staan ​​bedrijven in Europa voor tal van uitdagingen, waaronder hogere importtarieven, een zwakkere vraag en een grotere beleidsonzekerheid. Zo blijft onder meer de brexit een punt van zorg. De groei in de Baltische staten en Midden- en Oost-Europa zal sterker zijn dan die van de Europese Unie als geheel.

Verder zijn er volgens de VN structurele uitdagingen in belangrijke sectoren, zoals de auto-industrie. Ook wijst de landenorganisatie erop dat de binnenlandse vraag de belangrijkste aanjager van de economische groei blijft. Huishoudens blijven in doorsnee profiteren van de lage werkloosheid, solide loonstijgingen en extra stimulering bovenop de toch al ondersteunende monetaire koers.

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) weer extra geld in de markt pompt, om onder meer de inflatie aan te jagen, is volgens de VN niet zonder risico. Zo heeft de ECB volgens de VN niet heel veel ruimte voor verdere versoepelingen in geval van een nieuwe economische crisis.

Meer uit Financieel

Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

11 minuten geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

56 minuten geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

1 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

1 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

2 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

3 uur geleden
Analisten: woekerpolisclaims kunnen NN en ASR veel geld kosten

AMSTERDAM (ANP) - Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.

4 uur geleden