Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN waarschuwen voor impact hogere containertarieven op inflatie

VN waarschuwen voor impact hogere containertarieven op inflatie

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De hoge prijs van vrachtcontainers in de scheepvaart zou zich kunnen vertalen in een stijging van de wereldwijde inflatie met 1,5 procent in 2023. Vooral kleinere, importafhankelijke landen zouden daar het meest onder kunnen lijden, waarschuwde de Conferentie van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling.

Volgens het in Genève gevestigde bureau zijn de vervoerskosten in het afgelopen decennium meer dan verviervoudigd. De huidige prijs voor het vervoeren van een zeecontainer van China naar de Verenigde Staten ligt nu 348 procent hoger dan de gemiddelde prijs voor de coronapandemie. "Als dit aanhoudt, zal de huidige stijging van de containervrachttarieven zowel de import- als de consumentenprijzen aanzienlijk verhogen", verklaarde de organisatie in het jaarlijkse maritieme rapport.

De VN zien voorlopig nog geen einde aan de stijgende tarieven voor zeecontainers vanwege de aanhoudende sterke vraag, onzekerheden aan de aanbodkant en aanhoudende zorgen over de problemen in de grote havens. Consumenten in kleine importafhankelijke economieën kunnen door de hogere zeevrachttarieven te maken krijgen met een stijging van de consumentenprijzen van 7,5 procent, meldt het VN-rapport, waardoor hun koopkracht meer onder druk komt te staan dan in andere landen.

Prijsstijgingen

Consumentenproducten die vanuit Azië naar Noord-Amerika en Europa gaan, zoals computers en elektronica, zullen volgens het rapport waarschijnlijk een grotere prijsstijging zien dan andere producten. Consumenten zouden ook een prijsstijging van 10 procent kunnen zien voor de invoer van meubels, textiel, kleding en lederwaren.

De VN roepen overheden op om de huidige scheepvaartcrisis te verlichten door meer te investeren in het wereldwijde vaccinatieprogramma om zo het einde van de pandemie te versnellen en een breed economisch herstel te stimuleren.

Hoewel de pandemie in 2020 een scherpe krimp van 3,8 procent van het zeevrachtvervoer veroorzaakte, zijn de containervolumes en het vervoer van droge bulkgoederen, zoals landbouwproducten, teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie. De VN verwachten dat de groei van de maritieme handel tegen het einde van het jaar zal toenemen tot 4,3 procent. De groei in de scheepvaartvolumes zal volgens de VN de komende vier jaar geleidelijk vertragen tot 2,4 procent. Dat is iets onder het gemiddelde van 2,9 procent over de afgelopen twintig jaar.

Meer uit Financieel

Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

25 minuten geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

2 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

6 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

6 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

11 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

11 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

13 uur geleden