
VN waarschuwen voor impact hogere containertarieven op inflatie
GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De hoge prijs van vrachtcontainers in de scheepvaart zou zich kunnen vertalen in een stijging van de wereldwijde inflatie met 1,5 procent in 2023. Vooral kleinere, importafhankelijke landen zouden daar het meest onder kunnen lijden, waarschuwde de Conferentie van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling.
Volgens het in Genève gevestigde bureau zijn de vervoerskosten in het afgelopen decennium meer dan verviervoudigd. De huidige prijs voor het vervoeren van een zeecontainer van China naar de Verenigde Staten ligt nu 348 procent hoger dan de gemiddelde prijs voor de coronapandemie. "Als dit aanhoudt, zal de huidige stijging van de containervrachttarieven zowel de import- als de consumentenprijzen aanzienlijk verhogen", verklaarde de organisatie in het jaarlijkse maritieme rapport.
De VN zien voorlopig nog geen einde aan de stijgende tarieven voor zeecontainers vanwege de aanhoudende sterke vraag, onzekerheden aan de aanbodkant en aanhoudende zorgen over de problemen in de grote havens. Consumenten in kleine importafhankelijke economieën kunnen door de hogere zeevrachttarieven te maken krijgen met een stijging van de consumentenprijzen van 7,5 procent, meldt het VN-rapport, waardoor hun koopkracht meer onder druk komt te staan dan in andere landen.
Prijsstijgingen
Consumentenproducten die vanuit Azië naar Noord-Amerika en Europa gaan, zoals computers en elektronica, zullen volgens het rapport waarschijnlijk een grotere prijsstijging zien dan andere producten. Consumenten zouden ook een prijsstijging van 10 procent kunnen zien voor de invoer van meubels, textiel, kleding en lederwaren.
De VN roepen overheden op om de huidige scheepvaartcrisis te verlichten door meer te investeren in het wereldwijde vaccinatieprogramma om zo het einde van de pandemie te versnellen en een breed economisch herstel te stimuleren.
Hoewel de pandemie in 2020 een scherpe krimp van 3,8 procent van het zeevrachtvervoer veroorzaakte, zijn de containervolumes en het vervoer van droge bulkgoederen, zoals landbouwproducten, teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie. De VN verwachten dat de groei van de maritieme handel tegen het einde van het jaar zal toenemen tot 4,3 procent. De groei in de scheepvaartvolumes zal volgens de VN de komende vier jaar geleidelijk vertragen tot 2,4 procent. Dat is iets onder het gemiddelde van 2,9 procent over de afgelopen twintig jaar.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.
5 minuten geledenAUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
13 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
16 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geleden