Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-organisatie bezorgd over uitstoot zeescheepvaart

VN-organisatie bezorgd over uitstoot zeescheepvaart

GENÈVE (ANP/AFP) - De internationale scheepvaartsector moet snel de eigen CO2-uitstoot beperken, waarschuwt de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling UNCTAD. Zeeschepen vervoeren ruim 80 procent van alle wereldwijd verhandelde goederen, maar dat gebeurt nog veelal met oude en vervuilende vaartuigen. Dat de maritieme sector tussen 2020 en 2021 meer is gaan uitstoten is volgens UNCTAD-baas Rebeca Grynspan een slecht teken.

De uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart steeg tussen die twee jaren met 4,7 procent. "Dat is een cijfer in de verkeerde richting", verklaarde Grynspan bij de publicatie van het jaarlijkse rapport over de maritieme sector van UNCTAD.

De secretaris-generaal riep op tot meer investeringen in technologische en operationele verbeteringen die de uitstoot moeten verminderen. Naar verwachting belemmeren sombere economische vooruitzichten en hogere leenkosten de wil bij scheepvaartbedrijven om te investeren in een schonere vloot. Daarom zouden vooral ontwikkelingslanden meer steun voor een schonere scheepvaart moeten krijgen, in combinatie met voorspelbare regels voor investeringen in CO2-vermindering.

De maritieme sector kromp in het eerste coronajaar met 3,8 procent, maar groeide een jaar later weer met 3,2 procent. De pandemie heeft tegelijkertijd voor voortdurende verstoringen gezorgd, waardoor vervoerskosten hard zijn gestegen. Volgens UNCTAD blijven de prijzen voor het goederenvervoer over zee komende tijd nog wel hoger dan voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Daarbij speelt mee dat de markt voor een groot deel in handen is van slechts vier rederijen. Volgens Grynspan blijft het belangrijk dat de scheepvaart een "open en concurrerende markt" blijft.

Meer uit Financieel

Werkgevers ov gaan niet tijdens stakingen onderhandelen

DEN HAAG (ANP) - De werkgevers in het regionale openbaar vervoer willen tijdens de vijfdaagse staking van het personeel niet onderhandelen met de vakbonden, meldt werkgeversorganisatie VWOV. Voorzitter Fred Kagie zegt dat het laatste bod van tafel is.

21 minuten geleden
Arriva: ondanks staking wel treinen in noorden en oosten

DEN HAAG (ANP) - Treinen van Arriva rijden, ondanks de staking in het streekvervoer, wel op trajecten in het noorden van het land. In Groningen en Friesland wordt de dienstregeling gewoon opgestart, meldt de vervoerder. Wel kan het drukker zijn in de treinen omdat minder lange treinen worden ingezet. Ook in het oosten, op de Vechtdallijnen en in de Achterhoek rijden de treinen grotendeels wel, volgens Arriva.

31 minuten geleden
IEA: mogelijk toch meer olie nodig door herstel vraag uit China

BENGALURU (ANP/RTR) - De grote olieproducerende landen moeten mogelijk toch meer olie oppompen nu de vraag uit China, 's werelds op een na grootste olieverbruiker, weer aantrekt. Dat heeft topman Fatih Birol van het Internationaal Energieagentschap (IEA) gezegd in de marge van de India Energy Week-conferentie.

13 uur geleden
Krant: Lufthansa en Air France-KLM azen op slots omgevallen Flybe

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Lufthansa en Air France-KLM azen op start- en landingsrechten van de omgevallen Britse luchtvaartmaatschappij Flybe, schrijft de Britse krant The Telegraph. In de gesprekken met curatoren van Flybe zou het te doen zijn om zogeheten slots op de Londense luchthaven Heathrow en op Schiphol.

14 uur geleden
Disney, Nintendo en Unilever blikvangers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Disney, Nintendo en Unilever weten in de nieuwe beursweek de aandacht op zich gericht. Deze grote bedrijven geven een kijk in de boeken. Dat geldt ook voor onder meer Uber en ABN AMRO. Beleggers krijgen daarnaast weer een reeks economische cijfers om te verwerken. Mogelijk gaan daardoor de zorgen over een recessie weer opspelen of juist meer op de achtergrond raken.

15 uur geleden
Britse oud-premier Liz Truss wijt val aan economische orthodoxie

LONDEN (ANP/RTR) - De voormalige Britse premier Liz Truss wijt de snelle val van haar regering aan de economische "orthodoxie". Op het ministerie van Financiën, binnen haar eigen Conservatieve Partij en ook in andere landen zou iedereen zo behoudend zijn geweest dat het beleid van Truss geen kans kreeg. Dat heeft Truss gezegd tegen de Britse krant Sunday Telegraph.

16 uur geleden
Vakbond FNV waarschuwt voor stakingsstorm

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt dat er een "stakingsstorm" op komst is. Verspreid over het land leggen komende week onder meer vuilnisophalers, groenvoorzieners en winkelmedewerkers van de Bijenkorf het werk neer. En dan is er ook nog een grote staking in het streekvervoer.

18 uur geleden