Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: 900.000 ontheemden in noordwesten van Syrië sinds december

VN: 900.000 ontheemden in noordwesten van Syrië sinds december

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Naties zeiden maandag dat 900.000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, sinds begin december ontheemd zijn geraakt door een offensief van regeringstroepen in het noordwesten van Syrië. Dat is 100.000 meer dan de VN eerder hadden gemeld.

"De crisis in het noordwesten van Syrië heeft een gruwelijk niveau bereikt," zei Mark Lowcock, VN-hoofd voor humanitaire zaken en noodhulp. Hij zei dat de ontheemden overwegend vrouwen en kinderen zijn die "getraumatiseerd zijn en gedwongen worden om buiten in de vrieskou te slapen omdat kampen vol zijn". Moeders verbranden plastic om kinderen warm te houden. Baby's en kleine kinderen sterven door de kou, zei hij.

In de regio Idlib, inclusief delen van de aangrenzende provincie Aleppo, wonen ongeveer 3 miljoen mensen. De helft van hen zijn ontheemden die vanuit andere delen van het land zijn gevlucht. Het Syrische regeringsleger vecht in de provincie Idlib tegen de laatste overgebleven militanten.

De Syrische leider Bashar al-Assad zal het offensief tegen het rebellenbolwerk in elk geval voortzetten. In een toespraak op de Syrische staatstelevisie zei hij maandag dat het leger heel Syrië zou bevrijden van "terreur" en "vijanden". De recente successen van het leger betekenen nog niet het einde van de oorlog: "We hebben hun neuzen in de grond gedrukt als voorbode op de volledige overwinning", zei hij.

Meer uit Buitenland

Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

PARIJS (ANP/RTR) - Franse media melden dat een man zichzelf dreigt op te blazen in het consulaat van Iran in Parijs. De politie heeft het gebied afgezet en roept mensen op weg te blijven.

40 minuten geleden
EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen. Dat hebben diplomaten vrijdag bevestigd aan het Duitse persbureau DPA.

1 uur geleden
Circa dertig gewonden bij botsing veerboot met kade in Napels

NAPELS (ANP) - Bij een botsing van een veerboot uit Capri tegen een kade in het centrum van Napels zijn ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De snelle veerboot Isola di Procida ramde de kade door een technische storing of een windvlaag, aldus de autoriteiten.

2 uur geleden
Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

4 uur geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

5 uur geleden
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

7 uur geleden
Iran ontkent aanval raketten, wél drones onderschept

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X.

9 uur geleden