Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vluchteling James: ‘Hier ervaar ik vrede en liefde’

Vluchteling James: ‘Hier ervaar ik vrede en liefde’

ARNEMUIDEN - Via een project van het Calvijn College verblijft de 22-jarige vluchteling James Dumbuya uit Sierra Leone in Zeeland, om te werken aan een betere toekomst. Hij logeert bij docent Adri Weststrate in Arnemuiden. Verjaagd uit zijn thuisland door de burgeroorlog en ebola-uitbraak, heeft James de afgelopen jaren ongelooflijke ontberingen meegemaakt. “Ik heb mijn familie al zes jaar niet gezien”, vertelt James. “Toch ben ik dankbaar dat ik hier kan leven in vrede, bij mensen die om me geven.”

Het Calvijn College zet zich dit schooljaar in voor stichting Voice of Hope. Deze organisatie helpt onder meer gestrande mensen in het vluchtelingenkamp in Sicilië. In de voorjaarsvakantie hebben Zeeuwse leerlingen van het Calvijn College vrijwilligerswerk gedaan in de kampen. Daar ontmoetten zij James, die al drie jaar in het vluchtelingenkamp verblijft, en zijn verhaal maakte diepe indruk op de jonge Zeeuwen.

Woestijn

Zes jaar geleden vluchtte James in zijn eentje uit Sierra Leone, een van de armste landen ter wereld. Er woedde al jaren een burgeroorlog en daarna kostte ook het ebola-virus veel mensen het leven in het Afrikaanse land. In zijn zoektocht naar veiligheid heeft James veel verschrikkingen meegemaakt, vertelt hij. Zo kwam hij voor een tocht door de woestijn, met nauwelijks eten en drinken, te staan. “Sommige mensen dronken hun eigen urine om maar vocht binnen te krijgen”, vertelt James.

Toen hij deze beproeving had doorstaan, belandde hij in de gevangenis, waar hij pas na twee jaar uitkwam. In Libië besloot James met een nieuwe vriend te proberen Europa te bereiken. “Voor de boottocht tussen Libië en Italië zaten we drie dagen op zee zonder eten en drinken. Ik heb mensen om me heen zien sterven. Ik dacht daar op zee dat ook mijn leven zou eindigen.”

‘Doei’

Maar James overleefde en kwam in het vluchtelingenkamp op Sicilië terecht. “God heeft mij gered”, zegt hij. “En ik dank de Italiaanse regering en die van andere landen en alle mensen die mij hebben geholpen.”

In het kamp ontmoette James Daniel Lusenie van stichting Voice of Hope en ging hem helpen als tolk. James spreekt acht talen. Daar komt nu langzamerhand Nederlands bij, want dat leert James in Zeeland. Hij is hier nu zo’n maand en blijft door de coronacrisis langer. James spreekt Engels, maar oefent ook met Nederlands. “Ik moest lachen toen ik de mensen hier ‘doei’ hoorde zeggen, want dat klinkt zo grappig. Hier groeten de mensen ook als ze je niet kennen en dat vind ik fijn. Dit is voor mij een andere wereld dan wat ik gewend ben. In Nederland is er vrede, de mensen zijn vrolijk en behulpzaam en ik maak geen discriminatie mee, zoals vroeger.”

Verrijking

James werkt als vrijwilliger bij een Zeeuwse boer en helpt met de verzorging van de koeien. “James mag vijf jaar in Europa verblijven”, vertelt docent Adri Weststrate van het Calvijn College, die al vaker vluchtelingenkampen bezocht. “We moeten niet alleen kijken naar hoe we hem kunnen helpen, maar ook naar wat hij voor ons kan betekenen. Het was een straatjongen die altijd aan het voetballen was, dus hij is heel sportief. Daarnaast kan hij zijn levenservaring delen.” Dat gebeurde ook al snel in huize Weststrate. “Wij hebben tien kinderen en het is een verrijking om James bij ons te hebben. Zo begint onze jongste zoon van vier jaar al Engels te spreken. En toen we pas na het avondeten de restjes de vaatwasser in gingen zei James dat hij met die portie heel blij was geweest in de gevangenis. Zulke dingen zetten je aan het denken. We letten nu beter op dat de borden leeg zijn.”

Zijn toekomst is een vraagteken, zegt James. “Ik hoop dat ik in Nederland of een ander Europees land mag blijven. En ik wil heel graag bij mijn familie zijn. Ik weet niet hoe het gaat lopen, dat is in Gods handen.”
 

Meer uit Middelburg

Middelburg zoekt nieuwe stadsdichter

MIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.

8 uur geleden
Column Bart: Middelburg, de enige stad met een mysterie

Als nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?

16 uur geleden
Lintje voor ‘Mister Middelburg Boekenstad’ Gert-Jan de Rooij

MIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg. 

21 uur geleden
Verdrag van Middelburg ondertekend; 200 jongeren uit ruim 50 landen roepen wereldleiders op vrijheid en democratie te beschermen

MIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.

1 dag geleden
FOTO’S: Festival Hrieps is weer goed feestje in Grijpskerke; op naar jubileumeditie in 2026

GRIJPSKERKE - De 29e editie van het jaarlijkse festival Hrieps zit erop. Op het festivalterrein bij Grijpskerke genoten de duizenden bezoekers vrijdag en zaterdag van optredens van meer dan 50 artiesten op zeven podia. Na een drukke en gezellige editie 2025 kan de organisatie zich opmaken voor de jubileumeditie voor volgend jaar.

1 dag geleden
Plechtige Dodenherdenking in Middelburg en Veere tachtig jaar na Tweede Wereldoorlog

MIDDELBURG/DOMBURG - Zondagavond vonden in de gemeenten Middelburg en Veere meerdere Dodenherdenkingen plaats. Vanwege de zondagsrust is de plechtigheid in sommige dorpen, zoals Arnemuiden, naar zaterdagavond verplaatst. In de gemeente Veere zijn ze allemaal zondag gehouden.

1 dag geleden
Op bezoek bij Beeld in Balans in Biggekerke

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. Hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Ook buiten het stadje, in de gemeente Veere, wonen en werken kunstenaars die zich graag door de sfeer van hun leefomgeving laten inspireren. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Erna Kooi den Hollander, secretaresse en beeldhouwer bij 'Beeld in Balans'.  

1 dag geleden