Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vluchteling James: ‘Hier ervaar ik vrede en liefde’

Vluchteling James: ‘Hier ervaar ik vrede en liefde’

KRABBENDIJKE - Via een project van het Calvijn College verblijft de 22-jarige vluchteling James Dumbuya uit Sierra Leone in Zeeland, om te werken aan een betere toekomst. Hij logeert bij docent Adri Weststrate in Arnemuiden. Verjaagd uit zijn thuisland door de burgeroorlog en ebola-uitbraak, heeft James de afgelopen jaren ongelooflijke ontberingen meegemaakt. “Ik heb mijn familie al zes jaar niet gezien”, vertelt James. “Toch ben ik dankbaar dat ik hier kan leven in vrede, bij mensen die om me geven.”

Het Calvijn College zet zich dit schooljaar in voor stichting Voice of Hope. Deze organisatie helpt onder meer gestrande mensen in het vluchtelingenkamp in Sicilië. In de voorjaarsvakantie hebben Zeeuwse leerlingen van het Calvijn College vrijwilligerswerk gedaan in de kampen. Daar ontmoetten zij James, die al drie jaar in het vluchtelingenkamp verblijft, en zijn verhaal maakte diepe indruk op de jonge Zeeuwen.

Woestijn

Zes jaar geleden vluchtte James in zijn eentje uit Sierra Leone, een van de armste landen ter wereld. Er woedde al jaren een burgeroorlog en daarna kostte ook het ebola-virus veel mensen het leven in het Afrikaanse land. In zijn zoektocht naar veiligheid heeft James veel verschrikkingen meegemaakt, vertelt hij. Zo kwam hij voor een tocht door de woestijn, met nauwelijks eten en drinken, te staan. “Sommige mensen dronken hun eigen urine om maar vocht binnen te krijgen”, vertelt James.

Toen hij deze beproeving had doorstaan, belandde hij in de gevangenis, waar hij pas na twee jaar uitkwam. In Libië besloot James met een nieuwe vriend te proberen Europa te bereiken. “Voor de boottocht tussen Libië en Italië zaten we drie dagen op zee zonder eten en drinken. Ik heb mensen om me heen zien sterven. Ik dacht daar op zee dat ook mijn leven zou eindigen.”

‘Doei’

Maar James overleefde en kwam in het vluchtelingenkamp op Sicilië terecht. “God heeft mij gered”, zegt hij. “En ik dank de Italiaanse regering en die van andere landen en alle mensen die mij hebben geholpen.”

In het kamp ontmoette James Daniel Lusenie van stichting Voice of Hope en ging hem helpen als tolk. James spreekt acht talen. Daar komt nu langzamerhand Nederlands bij, want dat leert James in Zeeland. Hij is hier nu zo’n maand en blijft door de coronacrisis langer. James spreekt Engels, maar oefent ook met Nederlands. “Ik moest lachen toen ik de mensen hier ‘doei’ hoorde zeggen, want dat klinkt zo grappig. Hier groeten de mensen ook als ze je niet kennen en dat vind ik fijn. Dit is voor mij een andere wereld dan wat ik gewend ben. In Nederland is er vrede, de mensen zijn vrolijk en behulpzaam en ik maak geen discriminatie mee, zoals vroeger.”

Verrijking

James werkt als vrijwilliger bij een Zeeuwse boer en helpt met de verzorging van de koeien. “James mag vijf jaar in Europa verblijven”, vertelt docent Adri Weststrate van het Calvijn College, die al vaker vluchtelingenkampen bezocht. “We moeten niet alleen kijken naar hoe we hem kunnen helpen, maar ook naar wat hij voor ons kan betekenen. Het was een straatjongen die altijd aan het voetballen was, dus hij is heel sportief. Daarnaast kan hij zijn levenservaring delen.” Dat gebeurde ook al snel in huize Weststrate. “Wij hebben tien kinderen en het is een verrijking om James bij ons te hebben. Zo begint onze jongste zoon van vier jaar al Engels te spreken. En toen we pas na het avondeten de restjes de vaatwasser in gingen zei James dat hij met die portie heel blij was geweest in de gevangenis. Zulke dingen zetten je aan het denken. We letten nu beter op dat de borden leeg zijn.”

Zijn toekomst is een vraagteken, zegt James. “Ik hoop dat ik in Nederland of een ander Europees land mag blijven. En ik wil heel graag bij mijn familie zijn. Ik weet niet hoe het gaat lopen, dat is in Gods handen.”
 

Meer uit Beveland

Nisse viert zaterdag Kossemisse

NISSE - Het Dorpsplein van Nisse is zaterdag weer het sfeervolle decor voor het kerstfeest Kossemisse. 

3 uur geleden
'Iedereen in dorp gaat voor behoud basisschool De Regenboog'

HOEDEKENSKERKE - 'Help ons onze school open te houden.' Met die hartenkreet overhandigden leerlingen van basisschool De Regenboog in Hoedekenskerke vorige week een brief met handtekeningen van alle leerlingen aan burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Ouders boden een petitie aan met 384 handtekeningen voor het open houden van de school. De burgemeester beloofde de ouders en kinderen in gesprek te gaan over de toekomst van de enige school in het dorp.

8 uur geleden
Winterconcert Messiah door Boi Akih in Grote Kerk Goes

GOES - Boi Akih brengt een vernieuwende swingende en actuele uitvoering van de Messiah op donderdag 21 december om 20.00 uur in de Grote Kerk in Goes.

1 dag geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: 'Gaat u ook de politiek in?'

Politiek heb ik altijd interessant gevonden. Zo hebben we twee weken geleden weer Tweede Kamer verkiezingen gehad. Ik volg alle opkomstcijfers en peilingen op zo'n dag dan op de voet. Ik vind het ook erg mooi om te zien dat er alleen al in de gemeente Borsele zoveel mensen zijn die helpen op de stembureaus. Maar niet alleen landelijke politiek vind ik interessant, ook de lokale politiek blijft me boeien. Anders was ik natuurlijk ook geen burgemeester geworden.

1 dag geleden
Nieuwe kinderburgemeester Borsele: 'Zet zich in tegen pesten en discriminatie'

BORSELE - De gemeente Borsele heeft een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Bregje Boonman mag zich heel 2024 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopenvrijdagmiddag de winnaar.

2 dagen geleden
Brandweer komt af op gaslucht Oostsingel in Goes

GOES – Vanwege een gaslucht in een pand in het centrum van Goes werd de brandweer vrijdagavond ingezet.

2 dagen geleden
Provincie vraagt aandacht voor Zeeuws spoor in brief aan ProRail

MIDDELBURG - Op 8 december 2023 heeft de Provincie Zeeland een brief gestuurd aan ProRail om aandacht te vragen voor de problematiek op het Zeeuwse spoor. De afgelopen periode hebben treinreizigers in Zeeland veel overlast ervaren. De Provincie roept op om snel met een oplossing te komen.

2 dagen geleden