
Vluchteling James: ‘Hier ervaar ik vrede en liefde’
KRABBENDIJKE - Via een project van het Calvijn College verblijft de 22-jarige vluchteling James Dumbuya uit Sierra Leone in Zeeland, om te werken aan een betere toekomst. Hij logeert bij docent Adri Weststrate in Arnemuiden. Verjaagd uit zijn thuisland door de burgeroorlog en ebola-uitbraak, heeft James de afgelopen jaren ongelooflijke ontberingen meegemaakt. “Ik heb mijn familie al zes jaar niet gezien”, vertelt James. “Toch ben ik dankbaar dat ik hier kan leven in vrede, bij mensen die om me geven.”
Het Calvijn College zet zich dit schooljaar in voor stichting Voice of Hope. Deze organisatie helpt onder meer gestrande mensen in het vluchtelingenkamp in Sicilië. In de voorjaarsvakantie hebben Zeeuwse leerlingen van het Calvijn College vrijwilligerswerk gedaan in de kampen. Daar ontmoetten zij James, die al drie jaar in het vluchtelingenkamp verblijft, en zijn verhaal maakte diepe indruk op de jonge Zeeuwen.
Woestijn
Zes jaar geleden vluchtte James in zijn eentje uit Sierra Leone, een van de armste landen ter wereld. Er woedde al jaren een burgeroorlog en daarna kostte ook het ebola-virus veel mensen het leven in het Afrikaanse land. In zijn zoektocht naar veiligheid heeft James veel verschrikkingen meegemaakt, vertelt hij. Zo kwam hij voor een tocht door de woestijn, met nauwelijks eten en drinken, te staan. “Sommige mensen dronken hun eigen urine om maar vocht binnen te krijgen”, vertelt James.
Toen hij deze beproeving had doorstaan, belandde hij in de gevangenis, waar hij pas na twee jaar uitkwam. In Libië besloot James met een nieuwe vriend te proberen Europa te bereiken. “Voor de boottocht tussen Libië en Italië zaten we drie dagen op zee zonder eten en drinken. Ik heb mensen om me heen zien sterven. Ik dacht daar op zee dat ook mijn leven zou eindigen.”
‘Doei’
Maar James overleefde en kwam in het vluchtelingenkamp op Sicilië terecht. “God heeft mij gered”, zegt hij. “En ik dank de Italiaanse regering en die van andere landen en alle mensen die mij hebben geholpen.”
In het kamp ontmoette James Daniel Lusenie van stichting Voice of Hope en ging hem helpen als tolk. James spreekt acht talen. Daar komt nu langzamerhand Nederlands bij, want dat leert James in Zeeland. Hij is hier nu zo’n maand en blijft door de coronacrisis langer. James spreekt Engels, maar oefent ook met Nederlands. “Ik moest lachen toen ik de mensen hier ‘doei’ hoorde zeggen, want dat klinkt zo grappig. Hier groeten de mensen ook als ze je niet kennen en dat vind ik fijn. Dit is voor mij een andere wereld dan wat ik gewend ben. In Nederland is er vrede, de mensen zijn vrolijk en behulpzaam en ik maak geen discriminatie mee, zoals vroeger.”
Verrijking
James werkt als vrijwilliger bij een Zeeuwse boer en helpt met de verzorging van de koeien. “James mag vijf jaar in Europa verblijven”, vertelt docent Adri Weststrate van het Calvijn College, die al vaker vluchtelingenkampen bezocht. “We moeten niet alleen kijken naar hoe we hem kunnen helpen, maar ook naar wat hij voor ons kan betekenen. Het was een straatjongen die altijd aan het voetballen was, dus hij is heel sportief. Daarnaast kan hij zijn levenservaring delen.” Dat gebeurde ook al snel in huize Weststrate. “Wij hebben tien kinderen en het is een verrijking om James bij ons te hebben. Zo begint onze jongste zoon van vier jaar al Engels te spreken. En toen we pas na het avondeten de restjes de vaatwasser in gingen zei James dat hij met die portie heel blij was geweest in de gevangenis. Zulke dingen zetten je aan het denken. We letten nu beter op dat de borden leeg zijn.”
Zijn toekomst is een vraagteken, zegt James. “Ik hoop dat ik in Nederland of een ander Europees land mag blijven. En ik wil heel graag bij mijn familie zijn. Ik weet niet hoe het gaat lopen, dat is in Gods handen.”
Meer uit Beveland
Ovezande - De RK-kerk in Ovezande verzorgt op zondag 13 juli opnieuw een pelgrimage naar het bijzondere Vrouweputje aan de Oostweg bij 's-Heer Arendskerke. Deze bezinningsplek, die al sinds de middeleeuwen bekendstaat als een bedevaartsoord, trekt mensen aan die op zoek zijn naar rust, bezieling en - volgens oude verhalen - zelfs genezing.
11 uur geledenGOES - De gemeente Goes schaart zich vol achter de ambitieuze nieuwbouwplannen van ziekenhuis Adrz, dat achter het huidige gebouw een compleet nieuw, modern ziekenhuis wil realiseren. "Dit is essentieel voor de leefbaarheid in onze regio," zegt wethouder André van der Reest. "Een toekomstbestendig ziekenhuis draagt bij aan het gevoel van veiligheid van onze inwoners én van heel Zeeland." Het nieuwe ziekenhuis moet in 2029 al operationeel zijn.
19 uur geledenWILHELMINADORP - Deze zomer geeft de reizende openluchttentoonstelling een kijkje in het verleden van Wilhelminadorp met historische beelden van dit dorp langs het kanaal. Anton Hagen van Belangenvereniging Wilhelminadorp selecteerde de foto's die laten zien waar het dorp ooit zijn oorsprong vond. De tentoonstelling is van 4 juli tot 1 oktober gratis te bezoeken aan de Westhavendijk, tegenover Restaurant 'Over de Kook'.
23 uur geledenKAPELLE - In het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle draait bijna alles op vrijwilligers. Er zijn gastvrouwen, gidsen, tuinlieden en nog veel meer. In totaal zijn er zo'n vijftig mensen die het museum draaiende houden. Nel Koopman uit Goes begon vijftien jaar geleden als vrijwilliger en groeide zes jaar geleden door tot coördinator. Nu draagt ze het stokje over en keert ze terug naar haar vertrouwde rol als vrijwilliger.
1 dag geledenGOES - Karin en Marja uit Goes weten als geen ander wat het betekent om machteloos toe te kijken terwijl een geliefde afglijdt in de greep van alcohol en drugs. Karin is moeder van drie zoons, waarvan er één, Mike, al op jonge leeftijd begon met gebruiken. Marja verloor haar broer na een dertig jaar durende worsteling met verslaving. Beide vrouwen dragen hun verdriet en zorgen niet alleen met zich mee, maar zetten hun ervaringen sinds kort ook in om anderen te helpen. Karin richtte begin dit jaar Moedige Moeders Goes op, een zelfhulpgroep voor naasten van mensen met een verslaving. Marja geeft psycho-educatie en pleit voor meer erkenning voor naasten.
1 dag geledenKORTGENE - Tussen de knotwilgen en grasvelden in Kortgene bouwt Stichting EEF - Eindeloos Eiland Festival - aan iets bijzonders. Wat in 2014 begon als een lokaal kunstenfestival is uitgegroeid tot een sfeervolle, creatieve smeltkroes waar jong talent naast gevestigde namen staat. Muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en culinaire verrassingen lopen hier dwars door elkaar heen op zaterdag 5 en zondag 6 juli.
1 dag geledenGOES - Sacha Welleman (26) uit Goes werd op 1 maart 2025 verkozen tot Miss Universe Zeeland en vertegenwoordigt sindsdien Zeeland in het landelijke Miss Universe Netherlands-traject.
2 dagen geleden