Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlissingse oestermessen gaan hele wereld over

Vlissingse oestermessen gaan hele wereld over

VLISSINGEN - Het een exclusieve noviteit: oestermessen gemaakt van titanium, handgemaakt in Vlissingen. Alexander Bol studeerde in 2015 af aan de Hogeschool Zeeland en begon al tijdens zijn studie met zijn bedrijf Emergo Designs. “Ik doe tekenwerk, productieontwerp, maak onderdelen voor bedrijven maar de rode draad is altijd het maken van oestermessen geweest. Dat doe ik nu al acht jaar,” vertelt Bol.

Dat Alexander Bol zich is gaan toeleggen op de productie van oestermessen is bepaald geen toeval. “Ik ben geboren in Yerseke,” zegt Bol. “We hadden thuis een mossel en oesterbedrijf. In de zomervakanties werkte ik gewoon aan dek. Maar mijn broer en ik hadden geen van beide de behoefte om het bedrijf per se over te nemen. Dus toen ben ik naar de HZ gegaan.” Het bleek een goede keuze van Bol. “Daar ontdekte ik dat ik toch wel een Willy Wortel was met allerhande ideeën om iets mee te gaan doen. Wat me ook erg aanspraak aan de opleiding engineering is dat er ook aandacht is voor het ondernemerschap.” Al tijdens zijn studie begon Bol dan ook met zijn eigen bedrijf en hij ontwikkelde een volledig handgemaakt oestermes.

Titanium
Omdat de wachttijd op de handgemaakte oestermessen zo’n driekwart jaar was, is Bol in 2020 begonnen met de ontwikkeling van een oestermes dat geheel bestaat uit titanium. “Titanium heeft veel voordelen,” legt Bol uit. “Er zit geen ijzer in en kan dus niet roesten. Daarnaast is titanium enigszins flexibel, staal is veel harder. En een oestermes is toch eigenlijk meer een breekijzer dan een mes.” De oestermessen van titanium zijn een exclusief product geworden. Ze worden verpakt in een handgemaakt houten opbergdoosje voorzien van gravures, desgewenst aangepast aan de smaak van de klant.

Circulair
Daarnaast noemt Bol als groot voordeel van titanium dat de messen volledig circulair zijn. “Dus honderd procent recyclebaar,” legt Bol uit. “Bij traditionele oestermessen is het handvat vaak van kunststof en zijn er allerhande chemicaliën zoals lijm, aceton en vernis in verwerkt. Omdat dit een circulair oestermes is kon ik ook een voucher krijgen van Impuls Zeeland waarmee ik een deel van de machine kon betalen waarmee de messen gemaakt worden.”

Lady Oyster
De titaniummessen zijn twee weken geleden gelanceerd en inmiddels zijn er al acht verkocht. Een opsteker is bovendien dat de messen zijn opgemerkt voor food-blogger Virginia Schaffer, alias Lady Oyster. Bol: “In de Verenigde Staten zijn oester erg populair, nog veel meer dan hier. Je hebt daar bijvoorbeeld speciale oesterbars. Lady Oyster is een echt een begrip onder liefhebbers van oesters. Afgelopen zomer las ik in haar blog dat ze zich in de hand had gestoken met een oestermes. Ik heb haar toen meteen een berichtje gestuurd dat we eens moesten praten.” Uit deze eerste kennismaking is meteen een vruchtbare samenwerking ontstaan. Bol maakte een mes voor Lady Oyster met als gevolg een zeer lovende blog over de Zeeuwse uitvinding. Er hangt wel een prijskaartje aan de titanium oestermessen: 475 euro. Bol: “Maar echte liefhebbers van oesters hebben dat er toch voor over.”

Meer uit Vlissingen

Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

2 uur geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

21 uur geleden
Claude is Ambassadeur van de Vrijheid 2024

VLISSINGEN - Claude is dit jaar één van de Ambassadeurs van de Vrijheid en treedt behalve op het Bevrijdingsfestival Zeeland op in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. Claude Kiambe (20) vluchtte op zijn 9e met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo naar Nederland. Ze vestigden zich in een asielzoekerscentrum in Alkmaar en verhuisden later naar Enkhuizen. "Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid"

22 uur geleden
Auto botst op lijnbus Koudekerkseweg, bestuurder aangehouden

VLISSINGEN - Op de Koudekerkseweg in Vlissingen is dinsdagmiddag een personenauto op een lijnbus gebotst. De bestuurder is meegenomen door de politie.

1 dag geleden
Kathleen Ferrier verzorgt Van Randwijklezing in de Sint Jacobskerk

Vlissingen - Het Bevrijdingsfestival Zeeland heeft aangekondigd dat de voormalige politica en mensenrechtenactiviste Kathleen Ferrier dit jaar de Van Randwijklezing zal uitspreken. De lezing, die plaatsvindt in de Sint Jacobskerk te Vlissingen op zondag 5 mei 2024, vormt een hoogtepunt van het Bevrijdingsfestival Zeeland 2024, waarin de vrijheid wordt gevierd.

1 dag geleden
Esra Jonckman gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours

VLISSINGEN - Blokfluitiste Esra Jonckman (15) uit Vlissingen gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours die op zondag 12 mei wordt gehouden in concertzaal Amare in Den Haag. Het jaarlijkse concours is er speciaal voor jonge muzikanten in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. Esra doet mee in de categorie 12 tot en met 14 jaar. 

2 dagen geleden
Voor elk wat wils op het Bevrijdingsfestival Zeeland

VLISSINGEN - De Stichting Bruisend Zeeland die dit jaar voor het eerst het Bevrijdingsfestival Zeeland organiseert is er klaar voor. "We hebben een mooie gevarieerde programmering," vertelt Robert Waverijn van de Bruisend Zeeland. "Het aanbod aan artiesten is zeer divers, echt voor elk wat wils. Het is hard werken geweest om het festival in een relatief korte periode te organiseren. Nu maar hopen dat het mooi weer is, de voorspellingen veranderen nog van dag tot dag."

3 dagen geleden