Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlissingse obers geven training in gastvrijheid

Vlissingse obers geven training in gastvrijheid

VLISSINGEN - Het begon in 2021 met een boek: ‘Ober! Ober!, het boek om te groeien in gastvrijheid’. Inmiddels worden Vlissingers Jordy van Heese en Stijn van Boxtel veel gevraagd om trainingen te geven in gastvrijheid. Niet alleen in horecabedrijven maar bijvoorbeeld ook bij opticiens en bij het centrum voor geestelijke gezondheidszorg Emergis.”Gastvrijheid is niet alleen voorbehouden aan de horeca,” vertelt Van Heese. “Overal waar gasten of cliënten zijn is gastvrijheid van belang.”

Jordy van Heese en Stijn van Boxtel zijn hun werkzame leven allebei begonnen in de horeca en leerden elkaar kennen bij voetbalclub GPC. In 2021 besloten ze om de kennis die ze hadden opgedaan in diverse horecafuncties te bundelen in een boek. “Naar aanleiding van het boek zijn we gevraagd om trainingen te geven,” verklaart Van Heese. “Er is veel vraag naar en we zijn ons er echt op gaan toeleggen.”

Houding

De fout die volgens Van Heese het meeste wordt gemaakt is de non-verbale communicatie. “Gastvrijheid bestaat uit drie onderdelen: non-verbaal, intonatie en verbaal,” legt hij uit. “Het begint met een goeie houding. Als iemand uitstraalt dat hij er geen zin in heeft, aan de bar hangt of geen open houding heeft, dan is het niet goed. Oogcontact is ook erg belangrijk. Je moet als gast weten dat je gezien bent. Dan is het niet eens erg als je even moet wachten. Wanneer je je als gast niet gezien voelt dan is iedere minuut wachten een minuut te lang.” Als ervaringsdeskundige ziet Van Heese nog veel dingen fout gaan in de horeca. “Meestal weet ik dan ook meteen hoe dat komt. Er is een groot personeelstekort in de horeca en er is sowieso te weinig gekwalificeerd personeel, dus er gaan wel eens dingen mis.”

Partnerprogramma

De trainingen van Van Heese en Van Boxtel zijn zo gewild dat ze hun activiteiten nu verder gaan uitbreiden. “We geven nu bijna wekelijks ergens een workshop. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen zijn we begonnen met een partnerprogramma waarin anderen zich bij ons kunnen aansluitingen om ook trainingen te geven volgens onze filosofie.” Van Heese en Van Boxtel treden ook steeds vaker op als mystery guests. “We worden dan meestal gevraagd door de eigenaar of de manager. We gaan dan ergens op bezoek zonder aankondiging en dan gaan we observeren. Zo gaan we binnenkort naar een fitnesscentrum waar we een proefles hebben aangevraagd. Meestal volgt daarna een training van het personeel en dan weten we al precies welke zaken verbetering verdienen.”

Zeeuwse gastvrijheid

Van Heese is inmiddels zelf niet meer werkzaam in de horeca. “Naast Ober! Ober! werk ik bij Scalda in Middelburg als docent/coach. Ik coach studenten op verschillende thema’s: gastvrijheid, ondernemerschap, marketing. Dus indirect heeft het allemaal met elkaar te maken.” Van Heese en Van Boxtel willen de activiteiten van Ober! Ober! verder uitbreiden. “Onze missie is om de Zeeuwse gastvrijheid door heel Nederland te verspreiden. Zeeland is niet voor niets uitgeroepen tot de meest gastvrije provincie van Nederland, wij weten hier hoe het moet.”

Meer uit Vlissingen

Vlissinger (18) onwel; politie treft drugs aan

VLISSINGEN - Een man (18) uit Vlissingen is maandagmorgen rond 00.30 uur vermoedelijk door drugs onwel geworden in Westerzicht.

12 uur geleden
Bellamypark is vrijdag en zaterdag weer domein ringrijders

VLISSINGEN - De Zeeuwse Ringrijders Vereniging houdt vrijdag 26 juli en zaterdag 27 juli wedstrijden ringrijden op het Bellamypark in Vlissingen.

15 uur geleden
Vrouw rijdt met auto tegen gevel van portiekwoning

OOST-SOUBURG- Een oudere vrouw is zondagmiddag met haar auto tegen de gevel van een portiekwoning gereden. De vrouw reed door de M.A. van de Puttestraat en voerde daar enkele opmerkelijke handelingen uit. Via de F.Leenhoutstraat kwam de vrouw vervolgens de stoep op om daarna over een grasveld tegen de voorgevel van een portiekwoning aan te rijden. De auto kwam enkele meters verderop tot stilstand. De vrouw raakte bij het ongeval niet gewond.

1 dag geleden
Twee fietsers gewond na botsing op de Vlamingstraat

VLISSINGEN- Op de Vlamingstraat zijn zaterdag aan het einde van de middag twee fietsers met elkaar in botsing gekomen. Dit gebeurde op de kruising met de Wagenaarstraat. Beide personen, een man en een vrouw, raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak van de botsing was vermoedelijk een voorrangskwestie.

1 dag geleden
Vlissingen zoekt een Klimaatburgemeester

VLISSINGEN - Van 11 tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Vlissingen.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek. Het Klimaatburgermeesterschap is voor alle Nederlanders. Of je nou grote activiteiten voor de hele straat organiseert, of andere initiatieven onderneemt waarmee je anderen inspireert iets te doen voor een beter klimaat. Voorbeelden van activiteiten die Klimaatburgemeesters organiseren zijn: het opzetten van een kledingkettingruil, het gezamenlijk inkopen van laadpalen, het organiseren van een vegetarische buurtbarbecue, het vergroenen van de straat zoals het aanleggen van een geveltuin. Maar je kunt als Klimaatburgermeester ook je werkgever adviseren over duurzame mobiliteit. Word jij de Klimaatburgemeester van gemeente Vlissingen? Kijk voor de spelregels en hoe je je kunt aanmelden op www.nkw2024.nl/klimaatburgemeester.[n]

3 dagen geleden
Acteur Raymond Thiry ontvangt Career Achievement Award bij Film by the Sea

VLISSINGEN - Raymond Thiry ontvangt op zondag 8 september in Vlissingen de Career Achievement Award van de 26e editie van het festival Film by the Sea. Dat vindt van 6 tot en met 15 september plaats in Vlissingen en diverse andere Zeeuwse steden. 'De 64-jarige acteur, die beroemd werd met zijn vertolkingen van bikkelharde mannen met (soms) een klein hartje, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse film- en televisiewereld', schrijft de festivalorganisatie in een persbericht. Thiry verwierf onder meer bekendheid met zijn rol van 'Luther' in de succesvolle misdaadserie Penoza.

3 dagen geleden
'Met de speciale markten bieden we mensen een stukje vertier'

MIDDELBURG - De liefde voor de markt is Helena Schets met de paplepel ingegoten. Haar vader was marktkoopman, ze staat zelf op de markt met de Notenexpres en maakt onderdeel uit van de organisatie Speciale Markten Zeeland. Helena: 'Als het markt is gebeurt er wat in een dorp of een stad.'

4 dagen geleden