Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vlissingse huurder moet goed wonen’

'Vlissingse huurder moet goed wonen’

VLISSINGEN - Met onder meer aandacht voor de kwetsbare inwoners, duurzaamheid en betaalbaarheid moeten huurders in de gemeente Vlissingen goed kunnen wonen. Dit zijn belangrijke onderwerpen waarover de gemeente Vlissingen, woningcorporaties l’escaut en Zeeuwland en de huurdersverenigingen het eens zijn geworden voor de nieuwe prestatieafspraken.

De partijen zetten woensdag hun handtekening onder de overeenkomst voor de komende jaren. ‘De woningvoorraad moet aansluiten bij de wensen van de inwoners’, aldus de vertegenwoordigers van de corporaties, huurdersorganisaties en gemeente Vlissingen.

Zorg

Ook moeten de huurders in een veilige en aantrekkelijke omgeving wonen. Die veiligheid staat in sommige situaties onder druk, erkent directeur Jan Leo van Deemter van l’escaut, bijvoorbeeld door de ontwikkeling dat steeds meer zorgbehoevende mensen zelfstandig moeten wonen. “Samen met de zorgorganisaties zoeken we oplossingen hiervoor”, legt Van Deemter uit. “De behoefte aan begeleiding van kwetsbare mensen die zelfstandig wonen groeit enorm”, vult directeur Marco van der Wel van Zeeuwland aan. De corporaties ontwikkelen steeds vaker kleinschalige woonvormen in samenwerking met zorgorganisaties, zoals beschermd wonen voor ouderen met dementie. “De helft van onze projecten realiseren we met zorginstellingen.”

Duurzaamheid

Een andere uitdaging noemen de partijen het verduurzamen van de huurwoningen. De corporaties willen dat al hun huizen in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat vergt een enorme investering. “Bijvoorbeeld op het Scheldekwartier bouwen we duurzame huizen, maar dit zijn niet de goedkoopste. Dat zijn worstelingen waarmee we te maken hebben”, illustreert Van Deemter. De beide corporaties doen mee aan verschillende proeven, bijvoorbeeld met warmtenetten ter vervanging van aardgas, om te onderzoeken hoe zij de huizen het beste kunnen vergroenen.

Vooruit

Duurzaamheid leeft onder huurders, zegt voorzitter Ank Muller van Huurdersvereniging l’escaut. “Huurders vragen zich bijvoorbeeld af wanneer hun huis nou zonnepanelen krijgt. De aanpassingen leiden tot huurverhoging, maar lagere energielasten. Eén van de afspraken is dat de huurder erop vooruit gaat.”

Wachttijd

Er is ook aandacht voor de wachttijd voor een huurhuis, al is die volgens de partijen niet lang. “Gemiddeld zeven tot negen maanden”, vertelt Van Deemter. "Bijvoorbeeld bij sloopprojecten kan dit langer zijn en in die gevallen houden we vinger aan de pols. De wachttijd mag nooit langer zijn dan drie jaar."

Woonlastenonderzoek

Een nieuwe afspraak is dat de betrokken partijen jaarlijks in overleg invulling geven aan de afspraken, die op hoofdlijnen zijn gemaakt. Hierbij zijn de betaalbaarheid van de huurhuizen, voldoende beschikbaarheid hiervan en duurzaamheid belangrijke speerpunten. Om wonen in Vlissingen betaalbaar te houden, voeren de partijen regelmatig een woonlastenonderzoek uit. Dat zoomt niet alleen in op de huren, maar ook op de energielasten en belastingen.

Meer uit Vlissingen

MarnixMarkt bij de Marnixkerk

WEST-SOUBURG - Op het terrein van de Marnixkerk in West-Souburg wordt zaterdag 20 april van 9.30 tot 15 uur de MarnixMarkt gehouden. De markt wordt dit jaar gehouden volgens een nieuw concept met activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen er zelf t-shirts gemaakt worden die bedrukt kunnen worden en worden er filmpjes gemaakt met behulp van een green screen studio.

1 dag geleden
'Breng veiligheidsrisico's van Evolution Terminals beter in beeld'

VLISSINGEN-OOST - De Commissie voor de milieueffectrapportage wil dat er nog eens beter wordt gekeken naar de milieugevolgen die de bouw van Evolution Terminals in Vlissingen-Oost met zich meebrengt. Evolution Terminals wil een tankterminal realiseren voor de overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen. De terminal moet een opslagcapaciteit van 850.000 kubieke meter krijgen.

2 dagen geleden
Wilfried Boonman (VVD) geïnstalleerd als nieuwe wethouder

VLISSINGEN - Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering is vanavond Wilfried Boonman geïnstalleerd als wethouder. Boonman was tot voor kort raadslid in de gemeente Middelburg. Hij volgt Sal Cracau op die in februari zijn functie neerlegde wegens gezondheidsproblemen en een motie van wantrouwen die hij weliswaar ternauwernood overleefde.

2 dagen geleden
Blues Stuff en Busted Feet vanavond in de Piek

VLISSINGEN - De Zeeuwse band Blues Stuff is opgericht in 2014 en bestaat uit een viertal doorgewinterde muzikanten met een sterke voorliefde voor de stevige blues. Ze spelen vrijdag 19 april in de Piek in de Hellebardierstraat.

2 dagen geleden
Provincie investeert in erfgoed, mobiliteit, wonen, milieu, sport en leefbaarheid

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland investeert de komende jaren onder meer in erfgoed, mobiliteit, leefbaarheid, milieu en in de verdere ontwikkeling van het North Sea Port-district. Dat staat in de voorjaarsnota die Gedeputeerde Staten donderdag 18 april naar Provinciale Staten stuurden.

2 dagen geleden
Hartstichting en KNVB maken voetbalvelden hartveilig

VLISSINGEN - Iedere dag krijgen 47 mensen een hartstilstand. Het is van levensbelang dat er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Ook op en rondom voetbalvelden komt het voor dat iemand een hartstilstand krijgt. Daarom gaan de Hartstichting en de KNVB, samen met de Nederlandse Reanimatie Raad, zoveel mogelijk amateurvoetbalclubs helpen hun vereniging hartveilig te maken.    

2 dagen geleden
Overleden persoon gevonden in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft het onderzoek in een woning in Westerzicht in Vlissinen afgerond. In de woning werd een overleden persoon aangetroffen.

2 dagen geleden