Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vlissingse huurder moet goed wonen’

'Vlissingse huurder moet goed wonen’

VLISSINGEN - Met onder meer aandacht voor de kwetsbare inwoners, duurzaamheid en betaalbaarheid moeten huurders in de gemeente Vlissingen goed kunnen wonen. Dit zijn belangrijke onderwerpen waarover de gemeente Vlissingen, woningcorporaties l’escaut en Zeeuwland en de huurdersverenigingen het eens zijn geworden voor de nieuwe prestatieafspraken.

De partijen zetten woensdag hun handtekening onder de overeenkomst voor de komende jaren. ‘De woningvoorraad moet aansluiten bij de wensen van de inwoners’, aldus de vertegenwoordigers van de corporaties, huurdersorganisaties en gemeente Vlissingen.

Zorg

Ook moeten de huurders in een veilige en aantrekkelijke omgeving wonen. Die veiligheid staat in sommige situaties onder druk, erkent directeur Jan Leo van Deemter van l’escaut, bijvoorbeeld door de ontwikkeling dat steeds meer zorgbehoevende mensen zelfstandig moeten wonen. “Samen met de zorgorganisaties zoeken we oplossingen hiervoor”, legt Van Deemter uit. “De behoefte aan begeleiding van kwetsbare mensen die zelfstandig wonen groeit enorm”, vult directeur Marco van der Wel van Zeeuwland aan. De corporaties ontwikkelen steeds vaker kleinschalige woonvormen in samenwerking met zorgorganisaties, zoals beschermd wonen voor ouderen met dementie. “De helft van onze projecten realiseren we met zorginstellingen.”

Duurzaamheid

Een andere uitdaging noemen de partijen het verduurzamen van de huurwoningen. De corporaties willen dat al hun huizen in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat vergt een enorme investering. “Bijvoorbeeld op het Scheldekwartier bouwen we duurzame huizen, maar dit zijn niet de goedkoopste. Dat zijn worstelingen waarmee we te maken hebben”, illustreert Van Deemter. De beide corporaties doen mee aan verschillende proeven, bijvoorbeeld met warmtenetten ter vervanging van aardgas, om te onderzoeken hoe zij de huizen het beste kunnen vergroenen.

Vooruit

Duurzaamheid leeft onder huurders, zegt voorzitter Ank Muller van Huurdersvereniging l’escaut. “Huurders vragen zich bijvoorbeeld af wanneer hun huis nou zonnepanelen krijgt. De aanpassingen leiden tot huurverhoging, maar lagere energielasten. Eén van de afspraken is dat de huurder erop vooruit gaat.”

Wachttijd

Er is ook aandacht voor de wachttijd voor een huurhuis, al is die volgens de partijen niet lang. “Gemiddeld zeven tot negen maanden”, vertelt Van Deemter. "Bijvoorbeeld bij sloopprojecten kan dit langer zijn en in die gevallen houden we vinger aan de pols. De wachttijd mag nooit langer zijn dan drie jaar."

Woonlastenonderzoek

Een nieuwe afspraak is dat de betrokken partijen jaarlijks in overleg invulling geven aan de afspraken, die op hoofdlijnen zijn gemaakt. Hierbij zijn de betaalbaarheid van de huurhuizen, voldoende beschikbaarheid hiervan en duurzaamheid belangrijke speerpunten. Om wonen in Vlissingen betaalbaar te houden, voeren de partijen regelmatig een woonlastenonderzoek uit. Dat zoomt niet alleen in op de huren, maar ook op de energielasten en belastingen.

Meer uit Vlissingen

Wie wipt de meeste tegels?

MIDDELBURG - Zeeuwse gemeenten dagen elkaar uit om stenen te wippen en deze in te ruilen voor bloemen, planten en bomen. De actie is onderdeel van de landelijke campagne NK Tegelwippen.

47 minuten geleden
Jongensdroom Jaimy Quite gaat in vervulling

VLISSINGEN - Het is een jongensdroom die in vervulling gaat. De uit Vlissingen afkomstige Jaimy Quite drumt sinds enkele maanden bij metalband Highway Chile, de band waar hij als tiener zo tegenop keek. Vrijdag 31 maart speelt Quite met Highway Chile in De Spot in Middelburg tijdens een benefietavond ‘Rock voor de Molukken’. 

1 uur geleden
Panorama Walcheren hoopt op vaste plek in Machinefabriek

VLISSINGEN - Het Panorama Walcheren kent momenteel een zwervend bestaan. Een deel van de reusachtige schilderijen staat momenteel opgesteld in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel. “Die gaan ze mogelijk in september verbouwen en dan moeten we eruit,” vertelt Leo Groenleer, coördinator van Panorama Walcheren.

19 uur geleden
Politie zoekt man voor leksteken autobanden in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt een reeks vernielingen aan auto’s in Vlissingen. Ze is hiervoor een man in lichte kleding op het spoor.

21 uur geleden
'Als je in Vlissingen opgroeit, heb je een streepje voor'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

1 dag geleden
Vlissingse Turn Vereniging haalt goud in Breda

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd door een aantal turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging in een reeks van turnwedstrijden de laatste kwalificatiewedstrijd geturnd in Breda.

2 dagen geleden
Dronken automobilist rijdt tegen geparkeerde auto aan

VLISSINGEN - De politie heeft zaterdag het rijbewijs van een automobilist ingevorderd nadat hij onder de invloed van alcohol tegen een geparkeerde auto was gereden. De man had ruim 8 keer zo veel op dan wettelijk is toegestaan.

2 dagen geleden