Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlissingen wil meer en betere huisvesting arbeidsmigranten

Vlissingen wil meer en betere huisvesting arbeidsmigranten

VLISSINGEN - Om overlast tegen te gaan en voorbereid te zijn op de toename van buitenlandse werknemers in de gemeente, maakt Vlissingen nieuw huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten. De woonruimten moeten verbeterd en uitgebreid worden, vertelt wethouder John de Jonge. Hij schat dat het gaat om accommodatie voor vijftienhonderd tot enkele duizenden arbeidsmigranten.

De economie groeit en dat betekent voor Vlissingen meer vraag naar werknemers voornamelijk in de maritieme sector, zoals voor de bouw van de windparken op de Noordzee. Dat trekt buitenlandse arbeidskrachten aan en zij moeten hier goed kunnen wonen en leven.

Overlast

Daarnaast wil de gemeente dat de huisvestingsvoorzieningen voor buitenlandse werknemers verbeteren. Op meerdere locaties in de stad veroorzaakt deze huisvesting, bijvoorbeeld in te kleine en brandgevaarlijke kamerverhuurpanden, overlast. “Er komt extra mankracht om te handhaven op illegale kamerverhuur”, vertelt de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar.

Onderscheid

Om de toestroom aan extra arbeidskrachten aan te kunnen en de kwaliteit van de huisvesting te verhogen, stelt de gemeente nieuw beleid op. Ze maakt hierin onderscheid tussen tijdelijk verblijf en langdurig wonen in de gemeente.

Momenteel huizen buitenlandse werknemers vooral in kamerverhuurpanden. Voor werknemers die kort in Vlissingen verblijven komt er een nieuwe huisvestingsvorm: de complexgewijze huisvesting. Dit zijn zelfstandige studio’s of kamers met gedeelde voorzieningen. Er is 24 uur per dag toezicht op deze complexen.

Woonbuurten

Waar ze komen te staan, is nog niet bekend. De omvang en invulling worden afgestemd op de omgeving. Een complex kan een tijdelijk of permanent gebouw zijn, zoals verplaatsbare units, maar de gemeente kan ook voor een leegstaand pand toestemming geven voor tijdelijke huisvesting.

In woonbuurten mogen de complexen maximaal honderd personen huisvesten, staat in de visie. “We verwachten dat voldoende ontwikkelaars willen inspringen op deze mogelijkheden”, zegt de wethouder.

Voor langere tijd wonen in reguliere huizen en kamerverhuurpanden blijft de gemeentelijke huisvestingsverordening gelden.

Taalcursus

Door samen te werken met de andere Zeeuwse overheden, bedrijven en uitzendbureaus wil Vlissingen ervoor zorgen dat de arbeidsmigranten hier prettig kunnen leven. Bijvoorbeeld door ze wegwijs te maken in de omgeving en een taalcursus aan te bieden.

De commissie Ruimte van de Vlissingse gemeenteraad bespreekt de visie op donderdag 21 maart. Naar verwachting besluit de gemeenteraad er op donderdag 11 april over.

Meer uit Vlissingen

Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

2 dagen geleden
Connexxion blijft komende twee jaar openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen

MIDDELBURG - Connexxion blijft de komende twee jaar het openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen, na een recent besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland om de concessie van het vervoersbedrijf te verlengen. De huidige concessie, die op 15 december 2024 zou aflopen, wordt nu verlengd tot en met 12 december 2026.

3 dagen geleden
Verdwijnt de bus nu echt uit Oost-Souburg?

OOST-SOUBURG - Als het aan de plannen van de provincie Zeeland ligt zal Oost-Souburg het in de toekomst zonder lijn 57 moeten stellen. De reden dat de provincie lijn 57 uit het vervoersplan heeft geschrapt is omdat er te weinig gebruik van de busverbinding wordt gemaakt. Zowel de Partij Souburg-Ritthem als de Dorpsraad Souburg hebben bezwaar aangetekend tegen de voornemen van de provincie.

3 dagen geleden
Vanaf morgen is de kermis in de stad

VLISSINGEN - De jaarlijkse kermis wordt dit jaar gehouden van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 juli. Net als vorig jaar worden de attracties weer opgesteld in de binnenstad, op en rondom het Bellamypark. "We willen graag dat dit evenement met de tijd meegaat, veel mensen aanspreekt en dat het ook blijft passen in onze stad. Om die reden is ervoor gekozen om de Kermis dit jaar weer te organiseren op en rondom het Bellamypark", schrijft de gemeente op haar website.

3 dagen geleden
BTZ-terrein gesloten door burgemeester vanwege drugshandel

VLISSINGEN - Burgemeester Bas van den Tillaar heeft besloten het terrein van Bulk Terminal Zeeland (BTZ) voor twaalf maanden te sluiten. Dit besluit volgt na een langdurig politieonderzoek, waaruit blijkt dat het BTZ-terrein vermoedelijk al lange tijd onderdeel uitmaakt van een georganiseerde, internationale drugshandel. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli 2024.

3 dagen geleden
Padelbanen Oost-Souburg officieel in gebruik genomen

OOST-SOUBURG - Afgelopen zaterdag zijn de padelbanen van Tennis en Padel Club Souburg officieel in gebruik genomen. Wethouder Coen Bertijn verrichte de openingshandeling met het doorknippen van een lint. Het heeft wat voeten in aarde gehad voordat de twee padelbanen officieel konden worden geopend. Door het slechte weer liep de aanleg van de banen vertraging op en moest de opening drie keer worden uitgesteld.

4 dagen geleden
Duin en Strandtochten in Vlissingen

VLISSINGEN - Op de derde zaterdag in juli wordt de Duin en Strandtochten van WSV De Vrolijke Tippelaars georganiseerd.

4 dagen geleden