
Vlissingen uitgeroepen tot officiële vijand van Spanje
Hoe Filips de oorlog verklaarde aan Vlissingen en de stad volliep met vechtersbazen.
6 april 1572 markeerde niet alleen het begin van de vrijheid, maar ook het einde van een periode van onderlinge tolerantie en verbondenheid, ingegeven door gezamenlijke economische doelen. Vlissingen werd, in termen van tijd, ruimte en heroïek, een vooruitgeschoven post in de plannen van Willem van Oranje en zijn manschappen, de geuzen. De brief van de prins waarmee we dit feuilleton over de Vlissingse Opstand begonnen, ondersteunt deze zienswijze: een sympathieke dankbetuiging, maar vooral ook een oproep tot activisme. En toch is er geen omslagpunt te bepalen dat aangeeft wanneer de Vlissingers ermee ophielden tolerant en geweldloos te zijn en zich lieten meeslepen in de oorlog.
De apologie, de schriftelijke rechtvaardiging voor de opstand die we eerder bespraken en die kort na 6 april werd verstuurd naar Philips de Tweede, gaf nog blijk van respect voor en trouw aan de koning. In dezelfde periode vaardigde Philips echter een officieel regeringsdocument, een plakkaat uit waarin hij de Vlissingers en de Brielenaren tot vijanden van het koninkrijk verklaarde.
De brief van de koning zal zeker enig effect hebben gehad op de Vlissingse bereidheid om de opstand te exporteren naar andere steden, doorslaggevend kan ze nooit zijn geweest. We moeten veel meer waarde toekennen aan de invloed van het toenemend aantal geuzen in de stad. Gedurende de hele maand april was Vlissingen de enige bevrijde stad in Zeeland en, samen met Den Briel, in de Nederlanden. Vanuit Vlissingen zou in de maanden daarop de rest van Walcheren worden veroverd. De eerste dagen na de opstand waren hectisch. Nog op 6 april werd de eerste opbouw van de citadel van Alva gesloopt. Het puin werd gebruikt om de stadsmuren te repareren die gedeeltelijk waren gesloopt. Voor de havenmond kwam een klein oorlogsvaartuig te liggen dat dienst moest gaan doen als wachtschip.
We zagen eerder dat er al op 6 april vier kapiteins, hoplieden, werden benoemd die de stad tijdelijk moesten gaan leiden. De Spaansgezinde leden van de stadsregering waren vertrokken en er werden nieuwe burgemeesters, schepenen en raadsleden benoemd die in opdracht van Willem van Oranje moesten zweren dat ze het nieuwe geloof aanhingen en nooit zouden toestaan dat de uitoefening ervan verhinderd of gestoord zou worden. In de dagen daarna liep de stad vol met hulptroepen, soms wel, maar meestal niet georganiseerd. Uit Antwerpen arriveerde op 7 april Henri Filver met een geloofsbrief van de militante broer van Willem van Oranje, Lodewijk van Nassau, die hem had opgedragen om de situatie in Vlissingen te verkennen en daarover rapport uit te brengen. Vanuit Vlissingen werden vervolgens gerichte missies ondernomen naar Engeland, Den Briel en Rochelle om versterkingen te vragen voor de verdediging van Vlissingen en de verovering van Walcheren en Zeeland. In de loop van de maand april stroomde de stad vol met zeker duizend krijgslieden.
Intussen kwamen er berichten dat Alva druk doende was een enorme troepenmacht bijeen te brengen om Vlissingen terug te veroveren. Mogelijk dat deze berichten aanleiding waren voor het schrijven van de apologie.
De vraag is waarom Alva in deze voor Vlissingen rommelige periode niet direct tot de tegenaanval overging. Zijn leger was immers veel groter dan de groep van ongeveer duizend geuzen die in Vlissingen waren gelegerd. Misschien ging hij er vanuit dat dit aantal groter was en durfde hij het niet aan om tot de aanval over te gaan. Het bericht van de successen in Den Briel en Vlissingen was in alle gewesten van de Nederlanden bekend geworden en had ongetwijfeld een motiverende werking op andere steden. Vanuit een groot aantal gewesten bereikten Alva berichten over op handen zijnde onlusten. Er moesten keuzes worden gemaakt: zelfs het koninklijk leger was niet groot genoeg om overal naartoe te gaan.
Wat er echter ook zou gebeuren, tegen de zomer van 1572 waren de Vlissingers, zowel de autochtonen als de nieuwkomers, klaar voor de volgende aanval…
Volgende week: Hoe de Vlissingers en de watergeuzen Middelburg links lieten liggen en in plaats daarvan Rammekens en Arnemuiden veroverden.
Meer lezen over de geschiedenis van Vlissingen? Kijk op www.vlissingen700.nl.
Meer uit Vlissingen
OOST-SOUBURG- De politie is op zoek naar getuigen van vernielingen aan meerdere auto's, met name rondom de Wilgenstraat. De vernielingen vonden de afgelopen week plaats, met name 's-nachts. De politie vraagt getuigen en/of personen die meer weten en/of informatie hebben contact met haar op te nemen.
22 uur geledenVLISSINGEN - Onder een stralende voorjaarszon is vanochtend de 37e editie van de Zeelandia Run van start gegaan. Deze tocht voor mensen met een beperking is al jaren populair. Zij stappen in bij deelnemers met trikes en zijspannen en worden massaal toegejuicht onderweg. Met meer dan honderd deelnemers op de motor vormt het jaarlijkse evenement opnieuw een kleurrijke en dynamische optocht door Zeeland. Zoals gebruikelijk begon de Zeelandia Run om 9.30 uur op het Stadhuisplein in Vlissingen, waar burgemeester Van den Tillaar het startschot gaf.
1 dag geledenVLISSINGEN - Van maandag 12 tot en met donderdag 15 mei vindt de jaarlijkse avondvierdaagse plaats in Vlissingen.
1 dag geledenVLISSINGEN - Bij de inval vrijdagmorgen in de Hendrikstraat in Vlissingen heeft de politie twee personen aangehouden. Agenten vonden in een appartement een vuurwapen.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Het flexteam van de politie heeft vrijdagochtend vroeg een inval gedaan in een appartement aan de Hendrikstraat in Vlissingen.
2 dagen geledenVLISSINGEN - In verband met de herinrichting van de Walstraat Noord verhuist de Vlissingse zaterdagmarkt naar de Spuistraat, even verderop. Deze zaterdag (10 mei) bouwen de marktkooplui hun kramen voor de laatste keer op het Scheldeplein op.
3 dagen geledenVLISSINGEN - Per 1 mei is een nieuw zwemseizoen begonnen. Uit veiligheidsoverwegingen verbiedt de gemeente Vlissingen zwemmen in de Westerschelde bij het Nollehoofd.
3 dagen geleden