Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlissingen staat komende maanden stil bij 75 jaar bevrijding

Vlissingen staat komende maanden stil bij 75 jaar bevrijding

VLISSINGEN - In de gemeente Vlissingen is er de komende maanden een reeks aan activiteiten in het kader van het themajaar 75 jaar bevrijding.

Naast officiële momenten zoals de dodenherdenking op 4 mei, een Indiëherdenking op 15 augustus en de herdenking van de Slag om de Schelde in de Sint Jacobskerk op 26 oktober is er veel te doen in de stad.

Er zijn onder meer lezingen over de gevechten in de Tweede Wereldoorlog, bunkers gaan open tijdens een Bunkerdag en er worden zogenoemde struikelstenen geplaatst ter herinnering aan Joodse Vlissingen die zijn afgevoerd en vermoord.

Demonstraties

In oktober komt er ook een tweedaags bevrijdingsevenement met re-enactment, open bunkers, tentoonstellingen, demonstraties en vliegtuigen. De precieze datum moet nog worden vastgesteld. “De agenda die er nu is, is sowieso niet statisch”, zegt Jan Koopman, die voorzitter is van de regiegroep in het jubileumjaar. “Iedereen die een activiteit wil organiseren is van harte welkom dat te doen. Wij ondersteunen waar mogelijk, maar de subsidiepot is leeg.”

Budget

De gemeente heeft een budget beschikbaar gesteld van 75.000 euro voor de herdenking en viering. Als symbolisch begin van het themajaar hesen burgemeester Bas van de Tillaar en Koopman woensdag de speciale themavlag op het Stadhuisplein.

Meer uit Vlissingen

Vier mannen opgepakt voor reeks schietpartijen in Vlissings Middengebied

VLISSINGEN - In drie woningen in het Middengebied in Vlissingen zijn dinsdagmorgen vier mannen aangehouden. 'Twee van hen worden verdacht van poging tot moord of doodslag en alle vier voor het bezit van vuurwapens', meldt de politie. Ze onderzoekt hun betrokkenheid bij de diverse schietpartijen dit jaar in het Middengebied. Rechercheurs doen dinsdag nader onderzoek in vier woningen in dat gebied. 

3 uur geleden
Tallships, maritieme dag en veel muziek en cultuur op Vlissingen Maritiem

VLISSINGEN - Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar van vrijdag 31 mei tot en met 2 juni wordt Vlissingen Maritiem 2024 gehouden. Er komen tallships naar de stad en er zijn tal van activiteiten georganiseerd zoals een maritieme markt, oude ambachten, foodtrucks en muziekoptredens.

3 uur geleden
Acht woningen nog onbewoonbaar na grote flatbrand Schaepmanstraat

VLISSINGEN - Een groot deel van de bewoners van de flat waarin maandag in Vlissingen een grote brand uitbrak, is weer thuis. De bewoners van acht huizen kunnen voorlopig niet terug naar hun woningen, zo meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).Het flatgebouw aan de Schaepmanstraat bestaat uit meerdere blokken. Drie van de vier portieken zijn inmiddels weer vrijgegeven. Alleen het blok waarin de brand ontstond, is nog niet toegankelijk. Ook vannacht zullen de bewoners hiervan niet terug naar huis kunnen. Het gaat in totaal om acht woningen. Stichting Salvage is ingeschakeld om te helpen bij het vinden van onderdak voor de nog geëvacueerde bewoners. Voor alle bewoners van de acht woningen was rond 23.30 uur onderdak geregeld. Wanneer deze personen weer wel terug naar huis kunnen is overigens nog onduidelijk. De meterkast van het portiek is in ieder geval zwaarbeschadigd en er zullen nog allerlei werkzaamheden moeten plaatsvi nden voordat de woningen weer in gebruik kunnen worden genomen.De inzet van de brandweer ter plekke is inmiddels afgerond.

12 uur geleden
Tientallen bewoners niet terug na grote flatbrand Schaepmanstraat

VLISSINGEN - Zo'n 50 tot 60 bewoners van de flat in Vlissingen waar maandag een grote brand uitbrak kunnen niet terug naar hun huizen. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).De brand brak rond 18.45 uur uit. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) was sprake van een gasbrand in een portiek op de begane grond. Na het uitbreken van de brand haalde de brandweer één persoon uit de brandende flat. Deze persoon had rook ingeademd en werd behandeld door de ambulancedienst. Vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig te zijn. De nog vermiste huisdieren zijn in goede gezondheid aangetroffen. De dierenambulance heeft zich over de diertjes ontfermd.Volgens de Veiligheidsregio kunnen 50 tot 60 personen niet terug naar hun woning. Voor de geëvacueerde bewoners is een opvanglocatie ingericht in het nabij gelegen Chinese restaurant De Lange Muur. Bewoners van de huisnummers 1-15, 17-31, 33-47 en 49-63 worden gevraagd zich te melden via [email protected] zodat zij geïnformeerd kunnen worden over de terugkeer naar hun woningen.Rond 21.40 uur was de brandweer nog altijd bezig in de flat. "De brand is nog niet uit. Er zitten nog hotspots in het dak", zo liet de Veiligheidsregio weten.

14 uur geleden
Grote brand flatgebouw Schaepmanstraat

VLISSINGEN - In een flatgebouw aan de Schaepmanstraat in Vlissingen is maandag aan het begin van de avond een grote brand uitgebroken. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 1.Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) is sprake van een gasbrand in een portiek op de begane grond. Het energiebedrijf is gevraagd de gasleiding dicht te zetten. "Dit helpt de brandweer bij de brandbestrijding", aldus de VRZ. Er zijn twee mensen uit het gebouw gered. Ambulancemedewerkers hebben zich over hen ontfermd.Nadat de eerste melding van de brand rond 18.45 uur binnenkwam, werd door de brandweer al snel opgeschaald. Inmiddels zijn vier blusvoertuigen en een hoogwerker ingezet. Voor een gecoördineerde afstemming met de hulpdiensten is GRIP1 afgekondigd. Vanwege deze opschaling komt het zogeheten Commando Plaats Incident (CoPI) naar het incident. Hier komen de operationeel leidinggevenden (officieren van dienst) v an de verschillende hulpdiensten bij elkaar om te overleggen.

16 uur geleden
Persoon uit auto geknipt aan de President Rooseveltlaan

VLISSINGEN - Brandweerlieden hebben maandagmiddag een vrouw uit een auto geknipt na een aanrijding op de President Rooseveltlaan in Vlissingen. De vrouw zat ruim drie kwartier in het voertuig.Door onbekende oorzaak kwamen rond 17.10 uur twee personenauto's met elkaar in botsing. Dat gebeurde op de kruising bij de Bloemenlaan. Direct na de melding schoten niet alleen politie- en ambulancemedewerkers te hulp, ook de Vlissingse brandweer rukte met spoed uit.De brandweer heeft het dak opengeknipt van de zwarte Audi waarin het slachtoffer zat. Nadat zij rond 18 uur was bevrijd, is ze even later met spoed per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. De bestuurder van het andere voertuig bleef ongedeerd. De politie heeft van hem een verklaring opgenomen.Vanwege het ongeluk moest de kruising enige tijd volledig worden afgesloten. Bergingsbedrijf Kuzee heeft de beide voertuigen getakeld. Rond 18.40 uur kon de weg weer worden vrijgegeven.

17 uur geleden
Morgenochtend arriveren weer twee bijzondere schepen

VLISSINGEN - In aanloop naar Vlissingen Maritiem worden er dinsdagmorgen twee bijzondere schepen verwacht: de Nao Victoria en de Pascual Flores. De schepen worden rond 7 uur bij de Vlissingse sluizen verwacht. Deze aankomsttijd is onder voorbehoud want het is een beetje afhankelijk van het tij of de schepen dan al in Vlissingen kunnen zijn. Vlissingen Maritiem vindt plaats van vrijdag tot en met zondag.

19 uur geleden