Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vitesse-spits Openda voor het eerst bij Belgische voetbalelftal

Vitesse-spits Openda voor het eerst bij Belgische voetbalelftal

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Loïs Openda is in aanloop naar de Nations League-duels door bondscoach Roberto Martínez voor het eerst opgeroepen voor het Belgisch voetbalelftal. De spits van Vitesse kan tegen Oranje zijn debuut maken. Het Nederlands elftal is op 3 juni in Brussel de tegenstander. Ook Amadou Onana van Lille is nieuw in de selectie.

"Amadou en Loïs verdienen hun selectie", zei Martínez tijdens een persconferentie. "Loïs Openda is een heel snelle speler. Hij toonde in Nederland veel volwassenheid. Hij heeft eigenschappen die we nog niet hadden in onze selectie. Dit is het juiste moment om hem er eens bij te halen."

Openda eindigde dit seizoen op de tweede plaats van de topscorerslijst van de Eredivisie, achter Ajacied Sébastien Haller. De 22-jarige spits van Vitesse maakte achttien doelpunten.

Droom

Op de website van Vitesse reageert Openda trots op zijn uitverkiezing. "Dit is prachtig nieuws. Ik droom hier al van sinds ik jong ben. Vroeger keek ik naar spelers als Romelu Lukaku, Eden Hazard, Thibaut Courtois en Yannick Carrasco en nu zit ik zelf bij de Belgische selectie", zegt hij. "Of ik het zag aankomen? Ik wist wel dat ik in beeld was, maar ook dat ik geduldig moest zijn. Ik was er niet geforceerd mee bezig. Maar ik ben natuurlijk heel blij met deze kans. Het voelt als een beloning."

In totaal riep Martinez 32 spelers op voor de Nations League-wedstrijden tegen Nederland, Polen en Wales. Onder anderen Courtois, Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne en Lukaku behoren tot de selectie. Ook keert Hazard terug na een enkeloperatie. Divock Origi en Christian Benteke ontbreken.

Tijdens de persconferentie waarschuwde de Spaanse coach zijn spelers dat een tussentijdse overstap van club tijdens de zomerse transferperiode de kansen op een plek in de WK-selectie zou kunnen verkleinen. Volgens Martinez zorgt de timing van het WK in Qatar, in november en december, voor veel onduidelijkheden bij coaches en hun planning. "Pas op dat je in deze periode geen stap zet die je loopbaan zou kunnen schaden" zegt hij. "Als je van club verandert, brengt dat onzekerheid met zich mee. Je moet je aanpassen aan een nieuwe taal, cultuur en een nieuwe manier van voetballen. Het WK is al over zestien weken, dus dat is een aspect om over na te denken. Misschien is de periode na het WK de beste tijd om een eventuele overstap te maken", zegt Martinez.

Meer uit Voetbal

Dortmund-coach Terzic hoopt tegen PSG opnieuw op hoofdrol Sancho

PARIJS (ANP/AFP) - Borussia Dortmund-trainer Edin Terzic erkende niet te weten of Jadon Sancho volgend seizoen nog deel uitmaakt van zijn ploeg. Hij sprak echter de hoop uit dat de Engelsman, gehuurd van Manchester United, in het tweede duel met Paris Saint-Germain uit de halve finales van de Champions League net zo sterk speelt als vorige week. Dortmund verdedigt in Parijs een 1-0-voorsprong.

52 minuten geleden
Vitesse nadert opening in reddingsplan voor noodlijdende club

ARNHEM (ANP) - Vitesse is op weg naar een belangrijke stap in het reddingsplan. Interim-directeur Edwin Reijntjes van de Arnhemse club heeft goede hoop dat de Amerikaan Coley Parry afziet van zijn claim op de aandelen van de nummer laatst van de Eredivisie. Dat heeft hij verteld tijdens een bijeenkomst op het trainingscomplex van de club op Papendal, zo bevestigt een woordvoerder.

2 uur geleden
Voetbalclub Union Berlin ontslaat na een half jaar coach Bjelica

BERLIJN (ANP) - Voetbalclub Union Berlin heeft na een half jaar afscheid genomen van trainer Nenad Bjelica. De taken van de coach worden voorlopig waargenomen door jeugdtrainer Marco Grote, die in november ook al even interim-coach was.

3 uur geleden
PSG-coach Enrique heeft geen haast in CL-duel met Dortmund

PARIJS (ANP/AFP) - Trainer Luis Enrique van Paris Saint-Germain zal zijn spelers niet aansporen om twee keer te scoren tijdens de return tegen Borussia Dortmund in de halve finale van de Champions League. De Franse ploeg verloor het eerste duel met 1-0 in Duitsland, maar de Spaanse coach heeft met het oog op een eventuele verlenging en strafschoppen geen haast. "Het doel is niet om voor twee treffers te gaan, maar om door te gaan", zei Enrique een dag voor het duel in Parijs.

3 uur geleden
Ook doelman Schlager aan de kant bij Oranje-opponent Oostenrijk

SALZBURG (ANP/Belga) - Het nationale voetbalelftal van Oostenrijk, een van de tegenstanders van Oranje tijdens het aankomende EK, kampt opnieuw met tegenslag. Doelman Alexander Schlager van RB Salzburg ondergaat maandag een operatie aan zijn knie. Volgens zijn club is zijn seizoen voorbij. Het is nog onduidelijk of hij ook een streep door het EK moet zetten.

4 uur geleden
Koopmeiners speelt door schorsing niet meer voor Almere City FC

ALMERE (ANP) - Peer Koopmeiners komt de laatste twee wedstrijden van dit seizoen niet meer in actie voor Almere City FC. De middenvelder kreeg afgelopen vrijdag in de wedstrijd tegen sc Heerenveen (1-1) een directe rode kaart voor een overtreding en is voor drie wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk. Dat meldt de club, die dertiende staat in de Eredivisie.

5 uur geleden
Huldiging Bayer Leverkusen na historisch seizoen op 26 mei

LEVERKUSEN (ANP/DPA) - Bayer Leverkusen wordt op 26 mei gehuldigd voor het nu al historische seizoen, waarin het voor het eerst het kampioenschap van Duitsland veroverde. Een dag voor het feest speelt het elftal van succescoach Xabi Alonso nog de Duitse bekerfinale, terwijl de ploeg ook een goede kans maakt de eindstrijd van de Europa League op 22 mei te bereiken.

5 uur geleden