Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vissersbonden: vis duurder als oorlog in Oekraïne aanhoudt

Vissersbonden: vis duurder als oorlog in Oekraïne aanhoudt

DEN HAAG (ANP) - Vis zal de komende tijd duurder worden door de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. Brandstof is een belangrijke kostenpost voor vissers. "Als die al 30 tot 40 procent duurder is, dan moet vis ook wel 20 tot 30 procent duurder worden", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond, de belangenvereniging van de Nederlandse kottervisserij.

Verder is Rusland voor Europa een "vrij grote leverancier" van vis als kabeljauw, koolvis en wijting. Door de sancties tegen Rusland is het betalingsverkeer bemoeilijkt. "Ook is er onzekerheid over de logistiek en het sentiment in de markt", meldt de Visfederatie.

Als de oorlog in Oekraïne aanhoudt, kan dat volgens de brancheorganisatie voor onder meer de visgroothandel tot tekorten aan vissoorten leiden, met hogere inkoopprijzen als gevolg. "Dat kan de sector niet zelf compenseren, dat zal een effect op de prijs voor klanten hebben", aldus de federatie.

Negatief prijseffect

Maar bij een laag aanbod kan ook "een negatief prijseffect" optreden, klinkt het vanuit de Visfederatie. Zo kunnen minimale ordergroottes misschien niet meer worden geleverd of worden transportkosten te hoog. "Er blijven dan minder kopers voor de aangevoerde vis over", waardoor de prijs kan dalen.

Vissers moeten gecompenseerd worden door de overheid voor de hoge brandstofprijzen, vindt Eendracht Maakt Kracht (EMK), de actiegroep van kottervissers. Sinds vorige week houden sommige kotters hun boten aan de kade omdat het door hoge brandstofprijzen niet meer rendabel is om uit te varen.

Pulsvissen

Deze week ligt 20 procent van de kotters aan de kade, schetst EMK-voorzitter Dirk Kraak. "Dat zijn twintig boten van de in totaal ongeveer negentig grote kotters." Eventuele overheidssteun zou moeten neerkomen op zo'n 10.000 euro voor een grote kotter. "Dan hebben ze hun weekgeld." De visserij betaalt nog per week uit.

Een andere optie om vis goedkoop te houden is pulsvissen, zegt Kraak. Daarvoor zou het verbod op pulsvissen, waartoe de Europese Unie enkele jaren geleden besloot, moeten worden opgeheven. Daartoe roepen dinsdag ook Europarlementariërs van de ChristenUnie, CDA, SGP en VVD op. "Daar besparen we 50 procent brandstof mee." Als pulsvissen nog was toegestaan, "hadden we nu niet in deze situatie gezeten", aldus Kraak. De Nederlandse Vissersbond en de Visfederatie onderschrijven de noodzaak pulsvissen juist nu terug te laten keren.

Meer uit Financieel

'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

42 minuten geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

1 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

2 uur geleden
FNV: bakkers eens met loonbod, stakingen definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.

2 uur geleden
Branchevereniging pleit voor limiet aan hoogte windmolens

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

3 uur geleden
GameStop onderuit op Wall Street na ontslag topman

NEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.

4 uur geleden
EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

5 uur geleden