Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vissersbonden: vis duurder als oorlog in Oekraïne aanhoudt

Vissersbonden: vis duurder als oorlog in Oekraïne aanhoudt

DEN HAAG (ANP) - Vis zal de komende tijd duurder worden door de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. Brandstof is een belangrijke kostenpost voor vissers. "Als die al 30 tot 40 procent duurder is, dan moet vis ook wel 20 tot 30 procent duurder worden", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond, de belangenvereniging van de Nederlandse kottervisserij.

Verder is Rusland voor Europa een "vrij grote leverancier" van vis als kabeljauw, koolvis en wijting. Door de sancties tegen Rusland is het betalingsverkeer bemoeilijkt. "Ook is er onzekerheid over de logistiek en het sentiment in de markt", meldt de Visfederatie.

Als de oorlog in Oekraïne aanhoudt, kan dat volgens de brancheorganisatie voor onder meer de visgroothandel tot tekorten aan vissoorten leiden, met hogere inkoopprijzen als gevolg. "Dat kan de sector niet zelf compenseren, dat zal een effect op de prijs voor klanten hebben", aldus de federatie.

Negatief prijseffect

Maar bij een laag aanbod kan ook "een negatief prijseffect" optreden, klinkt het vanuit de Visfederatie. Zo kunnen minimale ordergroottes misschien niet meer worden geleverd of worden transportkosten te hoog. "Er blijven dan minder kopers voor de aangevoerde vis over", waardoor de prijs kan dalen.

Vissers moeten gecompenseerd worden door de overheid voor de hoge brandstofprijzen, vindt Eendracht Maakt Kracht (EMK), de actiegroep van kottervissers. Sinds vorige week houden sommige kotters hun boten aan de kade omdat het door hoge brandstofprijzen niet meer rendabel is om uit te varen.

Pulsvissen

Deze week ligt 20 procent van de kotters aan de kade, schetst EMK-voorzitter Dirk Kraak. "Dat zijn twintig boten van de in totaal ongeveer negentig grote kotters." Eventuele overheidssteun zou moeten neerkomen op zo'n 10.000 euro voor een grote kotter. "Dan hebben ze hun weekgeld." De visserij betaalt nog per week uit.

Een andere optie om vis goedkoop te houden is pulsvissen, zegt Kraak. Daarvoor zou het verbod op pulsvissen, waartoe de Europese Unie enkele jaren geleden besloot, moeten worden opgeheven. Daartoe roepen dinsdag ook Europarlementariërs van de ChristenUnie, CDA, SGP en VVD op. "Daar besparen we 50 procent brandstof mee." Als pulsvissen nog was toegestaan, "hadden we nu niet in deze situatie gezeten", aldus Kraak. De Nederlandse Vissersbond en de Visfederatie onderschrijven de noodzaak pulsvissen juist nu terug te laten keren.

Meer uit Financieel

China begint onderzoek naar dumping van varkensvlees uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China begint een onderzoek naar dumping van varkensvlees vanuit de Europese Unie. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel maandag. Het onderzoek van China komt kort na de aankondiging van de Europese Commissie dat fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's vanaf 4 juli ingaan.

1 uur geleden
ING in kopgroep licht hogere AEX na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden positief op de strategie-update die de bank voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen gaf. Volgens topman Steven van Rijswijk wil ING de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent. Het aandeel steeg 2,9 procent.

2 uur geleden
Britse pubs sluiten in rap tempo, 80 per maand in eerste kwartaal

LONDEN (ANP) - Het gaat steeds slechter met de pubs in Engeland en Wales. In de eerste drie maanden van dit jaar sloten maandelijks tachtig pubs de deuren, meldt persbureau Belga op basis van vastgoedadviseur Altus Group. In totaal verdwenen er in die periode 239 pubs.

2 uur geleden
DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat elk voorjaar wordt uitgevoerd.

3 uur geleden
Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

3 uur geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

3 uur geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

3 uur geleden