Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Visplateaus officieel in gebruik genomen

Visplateaus officieel in gebruik genomen

MIDDELBURG – Ze zijn niet echt opvallend, maar sinds eind 2018 liggen ze er toch echt: twee visplateaus aan de Seissingel en een aan de Noordsingel. Leden van Hengelsportvereniging Middelburg (HSV) en wethouder Chris Simons namen ze woensdag officieel in gebruik.

Tijdens de jaarvergadering van de HSV kwam de vraag of het mogelijk was horizontale visplaatsen te creëren aan de singels. Tijdens de vele uren aan de waterkant ging het sommige vissers opbreken om op een oneffen, schuine ondergrond te zitten. HSV Middelburg heeft bijna 700 leden en is actief in zowel de zoete als de zoute wateren van Walcheren en omstreken.

Vergunning

In Middelburg zijn de singels een populaire visplek, en dan met name de bochten. De drie locaties, bij Huize Griffioen aan de Seissingel, het voormalige Roggeveenhuis aan de Noordsingel en Bij Hof ter Veste, zijn met zorg uitgekozen. Maar voor de plaatsing was een vergunning van de gemeentelijke welstandscommissie nodig. “De vest heeft een monumentale status,” legt Sam Gideonse, bestuurslid van HSV Middelburg, uit. “De plateaus mogen daarom niet te veel opvallen. Daarbij grazen er regelmatig schapen op de vesten en die moeten er ook geen last van hebben."

Subsidie

De vissers gingen voor onderhoudsvrije en betaalbare plateaus. "Van Sportvisserij Nederland hebben we vijftig procent van het totale bedrag aan subsidie gekregen. De andere helft is betaald uit de verenigingskas.”

Andrés visplek

Vrijwilliger en architect Johan de Koning heeft een ontwerp gemaakt. De basis van het plateau is een betonnen frame. Met riet ervoor en gras erover valt het amper op dat er een vlakte is gecreëerd in de schuin aflopende waterkant. “We zijn heel blij met het resultaat,” zegt Gideonse, “want we kunnen nu prettiger zitten.”

Het visplateau bij Hof ter Veste heeft een speciale naam gekregen: Andrés visplek. Bestuurslid André van Mierlo is bijna 80 jaar en vist nog dagelijks. “Op deze manier willen we André bedanken voor zijn betrokkenheid en hopen dat hij nog lang kan genieten van deze visplek.”

Eenden

Sinds de eendenhokken een maand geleden weer in het water zijn gelegd, stuiten de vissers op een ander probleem. De eendenhokken worden door vissen gezien als een veilige plek om onder te schuilen. Maar als ze reeds aan de haak zijn geslagen en de vis zwemt om de palen van het hok heen, kan hij akelig in de knoop komen te zitten. “Het is voor zowel de vis als voor de vissers niet leuk als dit gebeurt. Daarom hebben we een verzoek ingediend om de eendenhokken iets te verplaatsen en dat is gebeurd.”

Plezier

Tijdens de officiële opening bij het visplateau bij Hof ter Veste keken betrokken leden van HSV Middelburg hoe wethouder Chris Simons en bestuurslid André van Mierlo met een soepele beweging de informatiebordjes onthulden. De harde wind die Sahara-zand meebracht en het begin van een regenbui waren reden om de bijeenkomst binnen voort te zetten. Onder het genot van hapjes en een drankje vroeg wethouder Chris Simons nog even de aandacht. “Ik vind het leuk als verenigingen met een voorstel komen. Dit is een goed initiatief en het is heel mooi geworden. Ik denk dat er veel mensen plezier van gaan hebben.”
 

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Kerst in De Oostkerk

MIDDELBURG - Oost, west… Kerst op zijn best in de Oostkerk! Ook in de decembermaand is er genoeg te beleven in de Cultuurkoepel van Middelburg. In het weekend van 16 & 17 december staan Wibi Soerjadi en Cor Bakker met een kerstconcert in de kerk. De vrijdag daarop is er een X-MAS SING ALONG onder leiding van The Kickz. Op 15 december staat Dutch Baroque in de Oostkerk met het programma Magnificat anima mea Dominum. 

5 uur geleden
Theaterloods-B speelt Leeuwenhart voor basisscholen

MIDDELBURG - De nieuwe productie van De Zeeuwse jeugdtheatermakerij Theaterloods-B heet 'Leeuwenhart' en is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs.

6 uur geleden
Oud-bestuurslid verduisterde 60.000 euro van tennisclub MLTC

MIDDELBURG - Bij Stichting De Veste, die gelieerd is aan de Middelburgse tennisclub MLTC, is in zes jaar tijd een bedrag van bijna 60.000 euro verduisterd door een oud-bestuurslid. Dat schrijft de tennisvereniging op haar website.

8 uur geleden
Vier je identiteit tussen de kunstwerken in de Vleeshal in Middelburg

MIDDELBURG - Op 8 december organiseert Vleeshal 'Queer Cheer', een queer-feest ten midden van de solotentoonstelling 'Freddie' van Freddie Mercado. Speciaal voor Paarse Vrijdag, een actiedag van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), kunnen bezoekers dansen tussen de kunstwerken van Mercado. Mercado zoekt binnen zijn werk de grenzen op tussen identiteit en gender en daarmee is dit de perfecte setting voor dit bijzondere feest.

1 dag geleden
Kerstmarkt Grote Kerk Veere

VEERE - Nog één week voordat de Grote Kerk in Veere weer omgetoverd wordt tot een kerstparadijs. Op 9 en 10 december vindt de jaarlijkse kerstmarkt van Veere plaats. 

1 dag geleden
Onwelwordingen bij restaurant Middelburg

MIDDELBURG - Bij een fastfoodrestaurant in Middelburg zijn donderdagmiddag meerdere personen onwel geworden. De brandweer werd opgeroepen om metingen te doen.

1 dag geleden
De lichtjes gaan aan! Inwoners Nieuw-en St.Joosland brengen dorp in Kerstsferen

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Op 6 december gaan de lichtjes aan! Van de kerstboom op het pleintje bij ''t Dorpsuus' in Nieuw- en Sint Joosland. Twee dorpsbewoners opperden het idee tijdens de Dorpstafel.

2 dagen geleden