Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viroloog Koopmans adviseert WHO over ziekmakers van de toekomst

Viroloog Koopmans adviseert WHO over ziekmakers van de toekomst

GENÈVE (ANP) - Viroloog Marion Koopmans gaat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties adviseren over nieuwe virussen die een gevaar voor de volksgezondheid zouden kunnen worden. Ze maakt deel uit van een adviescommissie die moet onderzoeken waar het coronavirussen en andere ziekmakers vandaan komen.

"Het hoort bij de natuur dat er nieuwe virussen opkomen die epidemieën en pandemieën kunnen veroorzaken. Het huidige coronavirus, SARS-CoV-2, is het nieuwste virus, maar zal niet het laatste zijn", zegt de topman van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Volgens de Ethiopiër is het "essentieel voor het voorkomen van toekomstige uitbraken dat we begrijpen waar nieuwe ziekmakers vandaan komen."

De Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens bestaat naast Koopmans uit nog 25 leden. Onder hen is de bekende Duitse viroloog Christian Drosten.

Koopmans maakte eerder dit jaar deel uit van een WHO-team dat onderzoek deed naar de oorsprong van het coronavirus. Daarvoor gingen ze onder meer naar de Chinese stad Wuhan, waar de eerste grote uitbraak was. De onderzoekers trokken geen harde conclusies. Het meest waarschijnlijke scenario volgens hen is dat het coronavirus van een vleermuis naar een ander dier is overgegaan, en daarna is overgesprongen naar de mens. Ze sloten vrijwel uit dat het virus uit een laboratorium is gelekt. Toch bleven er vraagtekens rond de onderzoekers hangen, bijvoorbeeld over de vraag of ze vrijuit konden werken in China.

Meer uit Binnenland

Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

42 minuten geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

2 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

3 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Kabinet wil geen jaartal koppelen aan uitbreiding EU

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.

4 uur geleden
Extern onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling Waternet

AMSTERDAM (ANP) - Het stichtingsbestuur van Waternet laat een extern onderzoek uitvoeren na eerdere berichtgeving van het NRC over mogelijke belangenverstrengeling van de voormalig directeur Roelof Kruize. Dat staat in een brief die dinsdag is gestuurd naar de Amsterdamse gemeenteraad door wethouder Melanie van der Horst (Water) en Joyce Sylvester, dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

5 uur geleden
Fiscus beslist meestal te laat op verzoek tot inzage gegevens

DEN HAAG (ANP) - Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt worden. De wettelijke termijn daarvoor wordt in vier op de vijf gevallen niet gehaald. Dat meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer.

5 uur geleden