Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief: bevindingen AP over zwarte lijst 'hard en ernstig'

Vijlbrief: bevindingen AP over zwarte lijst 'hard en ernstig'

DEN HAAG (ANP) - De conclusies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de zwarte lijst van de Belastingdienst zijn "hard en ernstig" maar "geen verrassing", aldus demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën). Niet voor niets is de Belastingdienst vorig jaar gestopt met het bijhouden van vermeende fraudeurs in het zogenoemde FSV-systeem, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De AP constateert dat de Belastingdienst de privacywetgeving ernstig heeft geschonden door jarenlang gegevens bij te houden over ruim een kwart miljoen mensen die om uiteenlopende redenen als mogelijke fraudeur waren aangemerkt. In veel gevallen gebeurde dat ten onrechte. Vijlbrief benadrukt nog eens "dat dit nooit had mogen gebeuren".

De bevindingen van de AP bieden volgens Vijlbrief een "waardevolle verdieping" bij de conclusies die hij eerder zelf al had getrokken en die aanleiding waren FSV uit de lucht te halen. Hij zegt de conclusies van de toezichthouder "volledig" te onderschrijven. De aanbevelingen worden meegenomen in het al lopende verbeterprogramma bij de fiscus.

Compensatieregeling

Op aandringen van de Tweede Kamer is de Belastingdienst al begonnen de mensen die op de zwarte lijst stonden daarover te informeren. Ook wordt gewerkt aan een mogelijke compensatieregeling voor degenen die nadelige gevolgen hebben ondervonden van hun registratie in FSV. Adviesbureau PwC onderzoekt nog hoeveel mensen gedupeerd zijn en op welke manier.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken spreekt op Twitter van "echt een grof schandaal" en Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het "een snoeiharde conclusie". Kuiken en Omtzigt benadrukken beiden dat het bestaan van de zwarte lijsten al eerder was aangetoond. Volgens Renske Leijten, Kamerlid voor de SP, is er nog steeds geen duidelijkheid over hoe het FSV-systeem werkte, wie er zijn gedupeerd en of zij uitzicht hebben op compensatie. "Waarom moet het toch zo lang duren?" Haar partijgenoot Mahir Alkaya zegt dat "de strijd voor een eerlijke overheid" doorgaat, "maar wat hebben we nog een lange weg te gaan".

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

4 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

6 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

7 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

7 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

7 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

13 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

13 uur geleden