Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijgenpitten leggen mediterraanse contacten bloot

Vijgenpitten leggen mediterraanse contacten bloot

KRUININGEN - De rol van een wesp heeft de vondst van restanten van vijgen bij archeologisch onderzoek bij het Oude Plein in Kruiningen een stuk interessanter gemaakt.

Hieruit leiden onderzoekers af dat Kruiningers in de veertiende en vijftiende eeuw contacten hadden in het Middellandse Zee-gebied. “De geschiedenis van Kruiningen begint daarmee driehonderd jaar eerder dan verwacht”, verklaart Karel-Jan Kerckhaert, archeologisch adviseur voor de gemeente Reimerswaal.

Wesp

De vondst van de enkele vijgenpitten uit de 14e of 15e eeuw is volgens Kerckhaert opmerkelijk door de herkomst ervan. “Vijgen waren in die tijd al een lokaal product in Zeeland, dat is niet heel bijzonder, maar deze vijgen blijken uit mediterraan gebied te komen. Dat maakt de vondst wel bijzonder.” Dat het niet om lokale vruchten gaat, blijkt volgens Kerckhaert uit de structuur van de onderzochte monsters. “Uit het onderzoek blijkt dat de vijgen een gaatje hadden dat erin is geboord door een wesp. Daardoor veranderde de structuur van de vijg en de pitjes werden hierdoor harder dan de pitjes van Zeeuwse vijgen.”

Mestlaag

De restanten zijn aangetroffen in een mestlaag op het Oude Plein. Deze mestlaag kwam vorig jaar aan het licht tijdens het archeologisch onderzoek voor de herinrichting van de parkeerplaats rond het gemeentehuis. Met een subsidie uit de Provinciale Onderzoeksagenda Archeologie Zeeland (POAZ) van de provincie Zeeland zijn monsters uit de mestlaag onderzocht. Het doel van het onderzoek was meer kennis opdoen van de voedseleconomie op het platteland in de periode van de dertiende tot en met de zestiende eeuw. “In de mestlaag waren veel plantenresten en zaden aanwezig. Onderzoek hiernaar geeft een beeld van onder andere het dieet van de inwoners van Kruiningen aan het einde van de middeleeuwen."

Filosoferen

De vondst van de geïmporteerde vijgenpitten bewijst volgens Kerckhaert niet alleen dat de geschiedenis van de Kruiningers langer teruggaat, maar ook dat de Laat-Middeleeuwse bewoners van Kruiningen contacten hadden met zeer ver weg gelegen gebieden. “We kunnen niet met zekerheid zeggen hoe de vijgen hier gekomen zijn, maar als onderzoekers filosoferen we hier uiteraard wel over. Omdat het lang zou hebben geduurd om de vijgen hier te voet of te paard over de wegen of over het water te krijgen, ligt het voor de hand dat het om gedroogde vijgen ging. Het moeten wel gegoede mensen zijn geweest die een product van zo ver weg haalden. Het is dan ook niet zo gek dat deze vondst in de buurt van kasteel Kruiningen is gedaan.”

Handelsroutes

Kerckhaert vertelt dat de onderzoekers de achtergronden rondom de vondst niet verder uitpluizen. “Misschien zijn er met verder onderzoek bijvoorbeeld handelsroutes te ontwaren, maar een onderzoeksrapport moet binnen twee jaar na het veldwerk afgerond worden. Maar zonder de provinciale subsidie hadden we de mediterrane contacten nooit ontdekt.”

Schijffibula

Eerder onderzoek voor de herinrichting van het Oude Plein leverde ook al een bijzondere vondst op: een Middeleeuwse schijffibula (mantelspeld), versierd met een malthezerkruis (foto). Van de vijgenpitten is helaas geen fotomateriaal beschikbaar.

Meer uit Reimerswaal

Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

16 uur geleden
Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

21 uur geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

1 dag geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

2 dagen geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

2 dagen geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

4 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

6 dagen geleden