Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijftig jaar oude tekst Willem Wilmink gevonden

Vijftig jaar oude tekst Willem Wilmink gevonden

AMSTERDAM (ANP) - In de kelder van componist Ruud Bos is een vijftig jaar oud bandje teruggevonden met een door Willem Nijholt gezongen liedje. De tekst blijkt na enig speurwerk van de in 2003 overleden tekstdichter Willem Wilmink te zijn. Dat zeggen de samenstellers van een concert met composities van Bos, dat het Jazz Orchestra of the Concertgebouw dinsdag 21 juni in Amsterdam gaat uitvoeren. Zangeres Esther Van Hees zal het liedje daar nu nieuw leven inblazen.

De organisatoren zeggen dat vrijwel niemand meer wist dat de tekst bestond. Ze wilden Bos' big band-stuk Sad Model in het programma opnemen en gingen bij Bos op zoek naar originele arrangementen op papier. Ze vonden in de archieven een tape met liedjes uit de theatervoorstelling Kwartet voor twee (1972, Toneelgroep Theater), waarop de Nijholt-versie van Sad Model bleek te staan met een Nederlandse tekst: Soms heb je gedroomd. "Dankzij het speurwerk van kleinkunstkenner Jim Immig is nu opgehelderd dat deze Nederlandse tekst van Willem Wilmink is. Verschillende kenners en betrokkenen hebben dat inmiddels bevestigd", aldus een van de samenstellers, Frank Jochemsen.

Ze zijn erg blij met de vondst, die heel bijzonder zou zijn: "Wilmink was in die tijd nog helemaal niet zo bekend, de Stratemakeropzeeshow moest nog beginnen. De tekst is verder nooit gebundeld en werd door iedereen vergeten."

Wilmink vormde in 1970 met onder anderen Hans Dorrestijn en Karel Eykman Het Schrijverscollectief dat werkte voor De Stratemakeropzeeshow en verder onder meer voor Het Klokhuis, De film van Ome Willem, Sesamstraat, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Kinderen voor Kinderen. Hij wordt gezien als een van de beste tekstschrijvers van het land. In zijn geboorteplaats Enschede is een theater naar hem vernoemd.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californiƫ, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden