
Vijf provincies naar donkerrood op Europese coronakaart
SOLNA (ANP) - Voor het eerst sinds juli gaan delen van Nederland naar het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart van coronagevallen in Europa. Vijf provincies gaan omhoog van rood naar donkerrood als de Europese gezondheidsdienst ECDC donderdag zijn nieuwe kaart vaststelt. Het zijn Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht.
De rest van het land blijft voorlopig nog op rood staan, hoewel Zuid-Holland nog maar net onder de grens naar donkerrood blijft.
Het hoge waarschuwingsniveau komt doordat het aantal positieve tests snel blijft stijgen. Begin oktober was Nederland helemaal oranje, het een na laagste niveau.
Limburg
Van de provincies is Limburg de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken, de periode waar het ECDC naar kijkt, zijn daar meer dan 7800 mensen positief getest. Omgerekend komt dat neer op zo'n 703 bevestigde besmettingen op elke 100.000 Limburgers. Voor de provincie is dat het hoogste niveau sinds april. Na Limburg volgen Gelderland (afgerond 589 positieve tests per 100.000), Overijssel (566), Zeeland (534) en Utrecht (512).
Noord-Brabant is de snelste stijger. Daar waren in de afgelopen twee kalenderweken 433 positieve tests op elke 100.000 Brabanders, een stijging van ruim 57 procent ten opzichte van de huidige kaart, die afgelopen donderdag werd vastgesteld.
Groningen
Groningen is naar verhouding de 'rustigste' provincie van Nederland. Daar waren in de afgelopen twee weken 268 positieve tests per 100.000 mensen, een stijging van 'slechts' 31 procent.
Het cijfer van Groningen illustreert hoe snel het aantal positieve tests in Nederland stijgt. Begin oktober zat Limburg als enige provincie boven de grens van 200 gevallen per 100.000 mensen. Het laagste cijfer nu is dus aanzienlijk hoger dan de piek van toen.
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen van 18 tot 49 jaar die elk jaar de griepprik krijgen, hoeven komend najaar in principe geen inenting te krijgen tegen het coronavirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het is de enige verandering in de doelgroep.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het zou goed zijn als ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook worden gevaccineerd tegen het RS-virus. Maar eerst moet duidelijk worden hoe vaak de prik moet worden herhaald, zegt de Gezondheidsraad.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De medische zorg in vrouwengevangenissen schiet structureel tekort. Dat meldt Bureau Clara Wichmann (BCW) op basis van verhalen van vrouwelijke (ex-)gedetineerden. Het gevangenispersoneel neemt de klachten van vrouwen vaak niet serieus, met alle gevolgen van dien.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na ongeveer twee maanden is de griepepidemie voorbij. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt voor de derde week op rij onder de grens om van een epidemie te kunnen spreken. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel.
21 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Mazelen grijpen steeds sneller om zich heen in Nederland, vooral op basisscholen met een lage vaccinatiegraad en binnen gezinnen van mensen die niet zijn gevaccineerd. In de afgelopen week is het aantal gemelde besmettingen met bijna de helft toegenomen, tot 158. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept ouders op om kinderen met verschijnselen van mazelen thuis te houden tot zeker vier dagen na het ontstaan van vlekjes op de huid. Ook is het advies om dan de huisarts te bellen.
23 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op een basisschool in Amsterdam Nieuw-West zijn inmiddels twintig kinderen besmet met mazelen. Dat zei wethouder Alexander Scholtes (Gezondheid) woensdagochtend in een gemeenteraadsvergadering. Het cluster op de school lijkt niet exponentieel te groeien, aldus Scholtes.
1 dag geledenDIEMEN (ANP) - De zorg voor kankerpatiƫnten wordt vanaf volgend jaar anders. Zo worden achttien complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten dan alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Minder ingewikkelde zorg wordt juist gespreid over het land. Dat hebben patiƫntenorganisaties, zorgverleners, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid afgesproken.
1 dag geleden