Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijf maanden cel voor gooien stenen naar ME-bus op Coolsingel

Vijf maanden cel voor gooien stenen naar ME-bus op Coolsingel

ROTTERDAM (ANP) - Tijdens een supersnelrechtzitting over de rellen op de Coolsingel heeft de rechter een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, opgelegd aan de 30-jarige Joey van D. uit Krimpen aan den IJssel. De officier van justitie had een celstraf van zes maanden geëist, waarvan een maand voorwaardelijk.

"Ik heb gezondigd, vergeef me", zei de gelovige verdachte bij de politierechter. Hij meldde zich vorige week bij de de politie nadat hij zichzelf herkende op opsporingsbeelden. Op de beelden is te zien dat hij een blik bier en stenen gooide naar een ME-bus waarin agenten zaten. Ook heeft hij geschopt en geslagen tegen een deur van de ME-bus. Het voertuig raakte daarbij beschadigd.

Naast de celstraf legde de rechtbank een locatieverbod op. Hij mag een jaar lang niet in een straal van 5 kilometer rond de Coolsingel komen. "De omstandigheden zijn heel bijzonder en ongelooflijk betreurenswaardig geweest", zei de rechter. "U heeft echt afkeurenswaardig gedrag laten zien tegen mensen die er zijn om ons te helpen en uw demonstratierecht te waarborgen. Je zet echt wat op het spel als je je zo mee laat slepen. Berouw komt na de zonde", aldus de politierechter.

Schadevergoeding

Van D. moest na de zitting direct naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten en is eveneens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1000 euro. Zijn advocaat noemde een celstraf disproportioneel en pleitte voor een taakstraf: "Ik snap dat er maatschappelijke druk is, maar voor deze verdachte vind ik het niet kunnen."

Van D. is de derde relschopper tot nu toe die tijdens een supersnelrechtzitting in de Rotterdamse rechtbank terechtstond voor de rellen. "Ik had weg moeten gaan toen de sfeer grimmig werd", zei de Krimpenaar, die sinds maandag vastzit. Hij was onder invloed van alcohol. Hij had naar eigen zeggen 2,5 liter bier gedronken.

Protest tegen coronabeleid

Een protest tegen het coronabeleid van het kabinet ontaardde vrijdag 19 november op de Rotterdamse Coolsingel in een ware veldslag. In het nauw gedreven agenten zagen zich genoodzaakt te schieten. Vijf mensen liepen schotwonden op, onderzocht wordt nog of het om politiekogels ging. De politie verrichtte 49 arrestaties. Daarna zijn beelden van de relschoppers verspreid in opsporingsprogramma’s, waardoor de teller van het aantal arrestaties inmiddels op 54 staat.

Woensdag 24 november zijn al twee relschoppers tot dezelfde celstraffen veroordeeld.

Meer uit Binnenland

Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

17 minuten geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

2 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

3 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

3 uur geleden
Honderden varkens omgekomen bij brand op boerderij Groningen

BEERTA (ANP) - Bij een brand op een varkensboerderij in het Groningse dorp Beerta zijn dinsdag twee- tot driehonderd varkens omgekomen, volgens een eerste schatting van de brandweer. Een deel van de biggen en zeugen in de schuren kon gered worden.

4 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

4 uur geleden