Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijf maanden cel voor gooien stenen naar ME-bus op Coolsingel

Vijf maanden cel voor gooien stenen naar ME-bus op Coolsingel

ROTTERDAM (ANP) - Tijdens een supersnelrechtzitting over de rellen op de Coolsingel heeft de rechter een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, opgelegd aan de 30-jarige Joey van D. uit Krimpen aan den IJssel. De officier van justitie had een celstraf van zes maanden geëist, waarvan een maand voorwaardelijk.

"Ik heb gezondigd, vergeef me", zei de gelovige verdachte bij de politierechter. Hij meldde zich vorige week bij de de politie nadat hij zichzelf herkende op opsporingsbeelden. Op de beelden is te zien dat hij een blik bier en stenen gooide naar een ME-bus waarin agenten zaten. Ook heeft hij geschopt en geslagen tegen een deur van de ME-bus. Het voertuig raakte daarbij beschadigd.

Naast de celstraf legde de rechtbank een locatieverbod op. Hij mag een jaar lang niet in een straal van 5 kilometer rond de Coolsingel komen. "De omstandigheden zijn heel bijzonder en ongelooflijk betreurenswaardig geweest", zei de rechter. "U heeft echt afkeurenswaardig gedrag laten zien tegen mensen die er zijn om ons te helpen en uw demonstratierecht te waarborgen. Je zet echt wat op het spel als je je zo mee laat slepen. Berouw komt na de zonde", aldus de politierechter.

Schadevergoeding

Van D. moest na de zitting direct naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten en is eveneens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1000 euro. Zijn advocaat noemde een celstraf disproportioneel en pleitte voor een taakstraf: "Ik snap dat er maatschappelijke druk is, maar voor deze verdachte vind ik het niet kunnen."

Van D. is de derde relschopper tot nu toe die tijdens een supersnelrechtzitting in de Rotterdamse rechtbank terechtstond voor de rellen. "Ik had weg moeten gaan toen de sfeer grimmig werd", zei de Krimpenaar, die sinds maandag vastzit. Hij was onder invloed van alcohol. Hij had naar eigen zeggen 2,5 liter bier gedronken.

Protest tegen coronabeleid

Een protest tegen het coronabeleid van het kabinet ontaardde vrijdag 19 november op de Rotterdamse Coolsingel in een ware veldslag. In het nauw gedreven agenten zagen zich genoodzaakt te schieten. Vijf mensen liepen schotwonden op, onderzocht wordt nog of het om politiekogels ging. De politie verrichtte 49 arrestaties. Daarna zijn beelden van de relschoppers verspreid in opsporingsprogramma’s, waardoor de teller van het aantal arrestaties inmiddels op 54 staat.

Woensdag 24 november zijn al twee relschoppers tot dezelfde celstraffen veroordeeld.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Tineke de Nooij wil nooit helemaal afscheid nemen van de radio

HILVERSUM (ANP) - Voor Tineke de Nooij komt zaterdag na ruim zestig jaar een einde aan haar radiocarrière. In een extra lange uitzending van haar TinekeShow op NPO Radio 5 vanuit Beeld & Geluid in Hilversum neemt ze afscheid van haar luisteraars. Maar voorgoed weggaan bij de radio is ze niet van plan. "Het is het leukste vak ter wereld", zegt De Nooij.

47 minuten geleden
Tweede dag bezetting bos bij VDL Nedcar

BORN (ANP) - Activisten van Red Het Sterrebos houden zaterdag voor de tweede dag op rij het bos pal naast autofabriek Nedcar bij Born bezet. Ze gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ruim twintig activisten hebben zich verschanst in hangmatten boven in de bomen.

3 uur geleden
Grote opkomst verwacht bij manifestatie tegen seksueel geweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij een demonstratie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op het Museumplein in Amsterdam wordt zaterdagmiddag een grote toeloop verwacht. Aanleiding voor de demonstratie 'No blame, but change' zijn de misstanden rond het tv-programma The Voice of Holland.

3 uur geleden
Docent Groningse universiteit toch geschorst om complottheorieën

GRONINGEN (ANP) - Een universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die zou hebben geprobeerd leerlingen te overtuigen van allerlei complottheorieën mag voorlopig toch geen les meer geven. Eerder zei de universiteit nog dat de docent alleen zijn vak over kritisch denken niet meer mocht geven, maar andere lessen wel.

9 uur geleden
Bezetters bos naast VDL Nedcar brengen nacht in bomen door

BORN (ANP) - De naar schatting twintig bezetters van een bos naast VDL Nedcar brengen de nacht van vrijdag op zaterdag in de bomen door. Ze liggen in hangmatten, hoog in de bomen, en zijn niet van plan het bos te verlaten, lieten ze vrijdag weten. De activisten gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ze gaan naar eigen zeggen pas weg als ze de garantie krijgen dat het bos niet gekapt wordt.

10 uur geleden
COC Nederland tegen minister: kom dit jaar met meerouderschapswet

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland wil dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dit jaar een meerouderschapswet presenteert. De belangenorganisatie van de lhbti-gemeenschap pleit daar mede namens vier andere organisaties voor in een brief aan de nieuwe minister.

10 uur geleden
Gewonde door lekkage zwavelzuurfabriek op Chemelot in Geleen

GELEEN (ANP) - Door een lekkage in een zwavelzuurfabriek op industrieterrein Chemelot in Geleen is vrijdagavond iemand gewond geraakt. De gewonde, een medewerker van Chemelot, is met brandwonden naar een ziekenhuis in Aken (Duitsland) gebracht, maakte een woordvoerder van de brandweer bekend.

11 uur geleden