Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijf landen moeten nog met kandidaat-Eurocommissaris komen

Vijf landen moeten nog met kandidaat-Eurocommissaris komen

BRUSSEL (ANP) - Vijf landen houden het nog spannend wie zij als kandidaten naar Brussel sturen voor de volgende Europese Commissie. Vrijdag verloopt de deadline die Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft gesteld. België, Portugal, Denemarken, Italië en Bulgarije hebben nog geen kandidaat voorgedragen.

Dat is niet het enige wat de keuze bemoeilijkt voor Von der Leyen. Want eigenlijk had ze alle landen gevraagd om met twee kandidaten te komen, een man en een vrouw. Zo hoopte Von der Leyen te kunnen kiezen en een nieuwe Europese Commissie te kunnen samenstellen met een vrijwel gelijk aantal mannen en vrouwen.

Dat laatste wordt nu al moeilijk. Nederland wil door met huidig Eurocommissaris Wopke Hoekstra. De Nederlandse regering heeft geen vrouwelijke tegenhanger voorgesteld. En Nederland staat niet alleen. Van de 27 EU-lidstaten zijn er 22 kandidaat-eurocommissarissen bekend en 16 van hen zijn een man.

Genderbalans

Von der Leyen kan formeel niets afdwingen. Er zijn geen Europese regels die voorschrijven dat er een genderbalans moet zijn, of dat landen met twee kandidaten moeten komen. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft bevestigd dat Von der Leyen over de kandidaten contact heeft met de EU-lidstaten. "Voor de commissie als geheel is het belangrijk dat er zo veel mogelijk vrouwen in zitten."

Het mandaat van de huidige Europese Commissie loopt op 1 november af. In totaal moeten er 25 Eurocommissarissen komen, want twee Eurocommissarissen, allebei vrouw, zijn al bekend. Dat zijn voorzitter Ursula von der Leyen zelf, die voor een tweede termijn gaat, en de oud-premier van Estland Kaja Kallas. De laatste is door de EU-landen voorgedragen als de nieuwe EU-buitenlandchef.

Maar ook Kallas moet vanaf half september, zoals alle kandidaten, nog een hoorzitting ondergaan in het Europees Parlement. Alleen Von der Leyen zelf ontspringt die dans, nadat ze op 18 juli al door het nieuwe Europees Parlement werd herkozen als voorzitter van de volgende Europese Commissie. In het verleden heeft het Europees Parlement na hoorzittingen wel eens beoogde Eurocommissarissen naar huis gestuurd.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen belt met Trump over handelsovereenkomst

BRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft zondag gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. Om een goed akkoord te bereiken tussen beide handelsblokken is tot 9 juli tijd nodig, schrijft Von der Leyen. Ze zegt dat het een "goed gesprek" was.

24 minuten geleden
Bijna 40 procent van de Surinaamse kiezers heeft gestemd

PARAMARIBO (ANP) - Met ruim vier uur te gaan hebben in Suriname 154.068 mensen gestemd. Dat is 39,52 procent van de bijna 400.000 stemgerechtigden. De wachttijden zijn lang, maar de sfeer is ontspannen. De situatie wordt op de voet gevolgd door waarnemers van politieke partijen.

2 uur geleden
Twee medewerkers Rode Kruis gedood in Gaza

GAZASTAD (ANP/AFP) - Twee medewerkers van het Rode Kruis zijn zaterdag in de Gazastrook gedood tijdens aanvallen op hun huis. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zondag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Justitie onderzoekt claim verantwoordelijkheid stroomuitval Cannes

GRASSE/DRAGUIGNAN (ANP) - Een anoniem bericht van mensen die zich "bende van anarchisten" noemen claimt de verantwoordelijkheid voor de massale stroomuitval dit weekeinde in een Franse kuststrook bij Cannes, Antibes en Nice. Justitie in de getroffen departementen onderzoekt de claim op een ultralinkse site, aldus Franse media.

3 uur geleden
Duitse buitenlandminister wil extra sancties tegen Rusland

BERLIJN (ANP/RTR) - Het Westen moet Rusland nieuwe sancties opleggen na de laatste golf van luchtaanvallen op Oekraïne. Dat heeft de Duitse buitenlandminister Johann Wadephul zondag gezegd tegen de ARD.

4 uur geleden
Verkiezingen in Venezuela zonder deelname oppositie

CARACAS (ANP/AFP/DPA) - In Venezuela zijn parlements- en lokale verkiezingen, maar de oppositie in het al vele jaren autoritair geregeerde land boycot naar eigen zeggen de stembusgang. Recent zijn opnieuw tientallen tegenstanders van het bewind van president Nicolás Maduro opgepakt. Vlak voor de stembusgang is een vooraanstaand lid van de oppositie, Juan Pablo Guanipa, gearresteerd. Hij wordt onder meer beschuldigd van het plannen van terroristische aanslagen.

5 uur geleden
Verdachte steekpartij Hamburg was net ontslagen uit inrichting

HAMBURG (ANP/DPA) - De 39-jarige vrouw die vrijdag meerdere mensen neerstak op het centraal station van Hamburg was een dag daarvoor ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis, melden de autoriteiten zondag. Ze werd daar drie weken behandeld nadat ze begin deze maand "in een toestand van hulpeloosheid" was aangetroffen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in de deelstaat Nedersaksen.

6 uur geleden